De eerste kinderfiets: wanneer kopen & waar let je op?

De eerste kinderfiets: wanneer kopen & waar let je op?

Wanneer is je kind toe aan een eerste echte fiets? En waar moet je dan op letten als je er eentje aanschaft? Wij zochten het uit!

Wanneer geef je je kind zijn eerste kinderfiets? Misschien had je al een toffe loopfiets in huis, maar uiteindelijk ontgroeien kids die natuurlijk. Dan willen ze een échte fiets met trappers! Op welke leeftijd schaf je een eerste kinderfiets aan en waar let je dan op? Wij zochten het uit.

Nederland is een fietsland, dus het hoort eigenlijk wel bij de opvoeding om je kind te leren fietsen! Vanaf een jaar of 2 kun je je kind een loopfiets geven, waarmee ze leren hun balans te vinden op een fiets met twee wielen. 

Eerste fiets kind: wanneer?

Zodra kids goed uit de voeten kunnen met een loopfiets of een driewieler en deze (letterlijk en figuurlijk) ontgroeien, is het tijd voor de eerste kinderfiets. Meestal kun je tussen de 3e en 4e verjaardag eens rond gaan kijken naar een échte fiets voor je kind.

Fiets met zijwieltjes

Als eerste echte kinderfiets wordt meestal gekozen voor een fiets met zijwieltjes. Je kunt een kinderfiets met zijwieltjes compleet en al kopen, of je koopt een fiets die je leuk vindt en monteert daar zelf nog zijwieltjes op. Let dan wel altijd even goed op de framemaat. Niet elk type zijwieltje past op elke kinderfiets!

Framemaat kinderfiets

Hoe weet je nu welke framemaat geschikt is voor jouw peuter? Dat hangt er een beetje vanaf hoe lang jouw kind is. De leeftijd van je kind zegt niet zoveel over de ideale fietshoogte, maar zijn kledingmaat wél. 

Zadelhoogte kinderfiets

De maat van een kinderfiets wordt weergegeven in inches (1 inch = 2,54 cm). Dit is eigenlijk de diameter van de fietsband. Kinderfietsjes beginnen bij 12 inch. De zadelhoogte is dan ongeveer 43 cm. Globaal gezegd zijn deze maat fietsen ideaal voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar.

Groeit je kind uit kledingmaat 104? Dan is 'ie ook toe aan een grotere fiets, eentje van 16 inch. De zadelhoogte is dan ongeveer 53 cm. Sommige kinderfietsen zijn ook in een tussenmaat van 14 inch te krijgen, ideaal!

Tips eerste fiets kopen

Je bent misschien geneigd om een fiets op de groei te kopen, zodat je kindje er langer mee doet. Om te leren fietsen, is het echter heel belangrijk dat de fiets de juiste maat heeft en niet te groot en hoog is. Het is handig om te checken of het stuur en zadel in hoogte verstelbaar zijn.

Je kind moet in ieder geval:

  • goed bij de trappers kunnen
  • de grond probleemloos kunnen raken
  • niet met gestrekte benen fietsen
  • een veilig gevoel hebben bij het op- en afstappen

LEES OOK: Hoe en wanneer leer je je kind fietsen?

Toffe kinderfiets kopen

Nu je weet waar je op moet letten als je een eerste kinderfiets gaat kopen, kun je 'm eenvoudig vanuit je luie stoel bestellen! Dit zijn een paar hele leuke kinderfietsen:

1. Veloretti Maxi
2. Popal Lola
3. 2Cycle Cruiser
4. Puky
5. Yipeeh

Marieke van Boven

Door

09 december 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.