Loopfiets kopen: opties & tips

Loopfiets kopen: opties & tips

Overweeg je om een loopfiets te kopen voor je kind? Wij zetten op een rij wat je opties zijn en waar je op moet letten.

Een loopfiets is een super leuk verjaardagscadeau voor je kind, want die valt altijd in de smaak. Maar wanneer kun je dan het beste een loopfiets kopen? Voor welke leeftijd zijn ze geschikt en waar let je op bij de aanschaf? Check onze tips voor het kopen van een loopfiets!

In Nederland, bij uitstek hét fietsland, is het heel gebruikelijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren fietsen. Meestal begint het met een driewieler en volgt er daarna een fiets met zijwieltjes, waarna ze uiteindelijk (met een rennende papa of mama erachteraan) helemaal zelf leren fietsen!

Loopfietsen zie je echter ook steeds vaker bij de kleintjes. Loopfietsen hebben veel voordelen. Maar wanneer geef je je kind er dan eentje? Wij zetten alle info & tips op een rij.

Waarom loopfiets kopen

Met een loopfiets kunnen kinderen vast beginnen met het goed leren fietsen. Ze leren op hun eigen tempo hun evenwicht te bewaren. Doordat hun voetjes altijd dicht bij de grond blijven, hoeven ze niet (of minder) bang te zijn om te vallen en groeit hun zelfvertrouwen.

Het voordeel ten opzichte van een echte fiets, is dat kinderen naast het vinden van hun balans niet óók nog de trappende beweging onder de knie moeten zien te krijgen. Dat komt later wel. Een loopfiets is dus een mooie tussenstap op weg naar een kinderfiets zonder zijwieltjes.

Voordelen loopfiets

Een loopfiets heeft belangrijke voordelen voor de ontwikkeling van je kind:

Evenwichtsgevoel/balans

Met een loopfiets leert je kind zijn evenwicht bewaren, net als op een echte fiets nodig is. In het begin zal hij dit nog een beetje spannend vinden en gaat het nog niet zo snel, maar je zult zien dat je kind met sprongen vooruit gaat zodra hij vertrouwen in zichzelf en de loopfiets krijgt.

Motorische ontwikkeling

Door het oefenen met een loopfiets, leert je kind meerdere dingen tegelijk te doen. Niet alleen moet hij zijn evenwicht zien te bewaren, ook moet hij zich vooruit bewegen én de fiets in bedwang zien te houden. Dit stimuleert de ontwikkeling van de grove motoriek.

Inschattingsvermogen

Op een fiets moet je afstand en snelheid goed inschatten, zodat je op tijd remt en weet wanneer je moet (bij)sturen. Met een loopfiets leert een kind dit voor het eerst en dat is heel nuttig voor het latere fietsen op een echte kinderfiets.

 

Wanneer loopfiets kopen

Loopfietsen zijn geschikt voor peuters vanaf ongeveer 2 jaar. Ze zijn er wel voor jongere kinderen, maar die hebben dan drie of vier wielen. Kinderen van zo’n jonge leeftijd kunnen namelijk nog niet zelf hun evenwicht bewaren op een tweewieler.

LEES OOK: Gespot! Coole loopfiets Veloretti Mini

Loopfiets kopen: de opties

Als je besluit om een loopfiets te kopen voor je kind, zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen:

Vorm & materiaal

Er zijn loopfietsen van verschillende materialen verkrijgbaar. De meest ‘ouderwetse’ zijn van hout en zijn nog steeds enorm populair. Ze zien er meestal ook echt mooi uit!

Daarnaast zijn er veel loopfietsen van aluminium of kunststof. Deze lijken meestal al meer op een echte fiets. Bij dit soort loopfietsjes kun je vaak het zadel en het stuur in hoogte verstellen en dat is wel heel handig. Daardoor kan de loopfiets beter afgesteld worden op je kindje.

 

Wel of geen rem

Het klinkt misschien niet zo logisch, maar voor jonge kids tot 3 jaar wordt aangeraden om een loopfiets zónder rem te kopen. Remmen is namelijk weer een ingewikkelde extra handeling voor ze, die eigenlijk niet nodig is. Kinderen kunnen stoppen door hun voetjes te gebruiken of de loopfiets te laten uitrollen.

Oudere kinderen die al veel snelheid maken, kunnen een rem wél goed gebruiken. Per merk is het verschillend wat voor soort remmen er worden gebruikt voor de loopfietsen.

Stuurbegrenzing

Om de controle over de loopfiets te houden, is het belangrijk dat het stuur niet zomaar kan omslaan of ongewild te ver draait. Daarom hebben veel loopfietsen een stuurbegrenzer die ervoor zorgt dat dit niet kan gebeuren.

Het zadel

Een loopfiets met een ergonomisch (voor)gevormd zadel is het beste. Deze ondersteunt je kindje bij de loopbeweging en biedt voldoende grip. Ergonomische zadels zijn van achteren breder dan van voren. Houten loopfietsjes hebben vaak geen ergonomisch zadel.

Het zadel van de loopfiets moet niet te hoog zijn. Je kind moet makkelijk met zijn voeten bij de grond kunnen en met gebogen benen de loopbeweging kunnen maken, om goed kracht te zetten.

Banden

Er zijn drie soorten banden: luchtbanden, massieve banden en ballonbanden. Luchtbanden komen het vaakst voor: deze vangen kuiltjes, drempels en andere trillingen goed op en raken niet vaak lek.

Massieve banden zijn het minst comfortabel. Deze zie je vaak bij loopfietsjes die meer als speelgoed dienen en niet om langere afstanden mee af te leggen. Voordeel is wel dat je ze nooit hoeft op te pompen.

Helm

Net als met een echte kinderfiets, kan je kind met een loopfiets ook flink vallen en zich bezeren. Daarom is het belangrijk om hem (zeker in het begin) een helm op te doen!

 

kind op loopfiets driewieler

Verschillend per kind

Of je een loopfiets koopt, is natuurlijk ook afhankelijk van jouw kind. Het ene kind leert sneller met zijn eigen balans en een loopfietsje omgaan dan de ander. Als jouw kindje op 2-jarige leeftijd nog niet toe is aan een loopfiets, is een driewieler natuurlijk ook een prima optie!

LEES OOK: De eerst echte kinderfiets - wanneer koop je die?

collage loopfietsen

Marieke van Boven

Door

09 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.