Kind op de fiets met of zonder helm? Dit moet je weten over fietshelmen

Kind op de fiets met of zonder helm? Dit moet je weten over fietshelmen

Een fietshelm voor kindjes is nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland. Terwijl het wel super veilig en zelfs ontzettend cool is dankzij deze toffe designs.

Elke ouder weet het natuurlijk wel: met een helm op zit je kindje veel veiliger op de fiets. In het buitenland zie je dat volop, maar in Nederland is het nog niet heel erg ingeburgerd. Gek eigenlijk toch? We hebben zoveel over voor de veiligheid van onze kids, maar hier kijken we dan even over heen. 

Wanneer zet je je kindje een helm op?

Ik vroeg andere moeders in onze Mombitious facebookgroep of zij hun kindjes een helm opzetten voor fietstochtjes. En wat bleek: de moeders die het deden, begonnen er eigenlijk pas mee zodra de kindjes zelf konden fietsen. Gek eigenlijk toch? Net alsof een moeder met een kindje op de fiets niet kan vallen. 

Fietshelm verplicht of niet

Een helm dragen kan verwondingen aan het hoofd of zelfs hersenletsel voorkomen. Vooral bij kinderen. Op de eerste hulpposten in ziekenhuizen worden jaarlijks ruim 4.500 kinderen met hoofdletsel behandeld. Dat kunnen er veel minder zijn wanneer kids een helm dragen. 

In Zweden en Spanje is het dragen van een fietshelm al verplicht voor kinderen jonger dan 15 jaar. In Nederland is men voorlopig geen voorstander om het dragen van een helm voor kinderen te verplichten, maar worden ouders gestimuleerd om hier vrijwillig voor te kiezen. 

Fietshelm op = normaal

Gelukkig zijn er hele leuke helmen te vinden waarmee je kindje er gewoon stoer bij zit. Oppervlakkig misschien, maar het oog wil ook wat, toch? Jonge kindjes een fietshelm laten dragen moet gewoon echt wat gangbaarder worden in Nederland. Ik moest even over de drempel heen, maar was blij om te merken dat anderen het helemaal niet gek of opvallend vonden dat mijn ukkie met een fietshelm voorop zit.

Ga ik de helm nu altijd gebruiken?

Tja, dat is wel een dingetje. Ik merk dat ik zo makkelijk met mijn kindje op de fiets stap om éven een brood bij de bakker te halen en dat we dan zonder helm vertrokken zijn. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Kijk, ik zou ook best zonder gordel naar kantoor kunnen rijden zonder dat er iets gebeurt, maar je doet het toch onder het mom van 'voorkomen is beter dan genezen'. 

Mijn kindje zelf moet er trouwens ook wel even aan wennen. Zodra ik de helm op doe, begint ze te sputteren en gaat ze nijdig met haar handjes naar de helm. Maar als we eenmaal vertrokken zijn, vergeet ze dat ze hem op heeft. Ik vind haar er stoer uit zien met de helm op! 

 

Redactie MiniMe.nl

Door

11 april 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.