Rust- en ritmekaarten voor peuters: zo werkt het

Een dagritme aanbrengen klinkt makkelijker dan het is, maar je peuter heeft er wel veel behoefte aan. Breng structuur aan in de dag met de rust- en ritmekaarten voor peuters!

Ik vind het één van de grootste uitdagingen van het moederschap: structuur aanbrengen in de dag. Voor mezelf creëer ik weinig rust en ritme, waardoor ik het lastig vind om voor mijn peuter een strakke dagindeling op te stellen. Gelukkig helpen de rust- en ritmekaarten, ook wel dagritmekaarten genoemd, mij daarbij! Ik vertel je er alles over. 

Een dagritme creëren 

Mijn zoontje Wolff is nu 3 jaar en hij is een peuter die ontzettend veel behoefte heeft aan houvast. Het hebben van een duidelijke dagindeling geeft hem een gevoel van controle. Hij moet iedere ochtend maar weer afwachten wat wij voor hem in petto hebben. Door ritme en structuur in de dagen aan te brengen, wordt het leven voor hem wat voorspelbaarder.

Ik ben echter een fladderaar en plan liever niets, zodat ik op het moment zelf kan bepalen waar ik zin in heb. Omdat ik mijn peuter wel graag wil geven wat hij nodig heeft, ben ik de laatste jaren hard op zoek geweest naar hulpmiddelen om wat ritme in de dag te krijgen.

Zwart-witfoto van peutermeisje in jurk

Wat zijn rust- en ritmekaarten voor peuters?

Na een kort rondje googelen kwam ik al snel uit op rust- en ritmekaarten. Dagritmekaartjes werden voorheen vooral gebruikt op scholen en kinderdagverblijven (weet je nog van vroeger?!) om structuur aan te brengen in de school- en/of opvangdagen. Maar voor thuis zijn de rust- en ritmekaarten ook perfect!

De kaarten zijn bedoeld om kinderen op een laagdrempelige en visuele manier te laten zien wat de dag voor hen in petto heeft. Je zet de kaarten ergens neer waar je peuter ze zelf kan bekijken wanneer hij of zij dat maar wil. Je peuter hoeft jou niet steeds te vragen welke activiteiten er op de planning staan. Het is voor iedereen duidelijk wat er gaat gebeuren en in welke volgorde dat gebeurt. 

LEES OOK: Je peuter tijdsbesef aanleren

Dagritmekaarten: de voordelen

Ik heb zelf aan den lijve ondervonden wat de voordelen van dagritmekaarten voor kinderen zijn! Niet alleen mijn zoontje, maar ook ikzelf profiteer van de kaarten. Dit zijn de voordelen van dagritmekaarten:

 • Minder driftbuien

  Serieus, dit werkt! Mijn zoontje is een temperamentvol ventje en wij schrikken inmiddels niet meer van een boze bui. Maar eigenlijk zit achter dat temperament onzekerheid. Hij wil controle hebben over zijn dag (geef hem eens ongelijk!). Door de kaarten op een laag kastje in de woonkamer neer te zetten, heeft hij een beeld van wat de dag gaat brengen.

  Ik gebruik de kaarten zelf niet tot in detail. Een activiteit als ‘puzzelen’ plan ik bijvoorbeeld niet in, omdat ik mijn kinderen de ruimte wil bieden om binnen de ‘speeltijd’ zelf te kiezen wat ze gaan doen, maar in grote lijnen staat de dag duidelijk uitgetekend. Zo gebruiken we de kaarten voor het ontbijten, de honden uitlaten (dagritmekaart van een bos), naar de speeltuin gaan, lunchen, enzovoorts. En door die voorspelbaarheid zijn de driftbuien als sneeuw voor de zon verdwenen!
 • Zelfvertrouwen

  Dagritmekaarten helpen onzekere kinderen om grip te krijgen op hun dag. Ze hoeven niet onzeker meer te zijn, want ze weten precies wat er komt.
 • Rust en ritme

  De naam ‘rust- en ritmekaarten’ doet zijn naam 100% eer aan. De kaarten geven iedereen in huis rust. Ik hoef niet meer constant te zoeken naar een ritme -iets wat ik moeilijk vind om aan te brengen- en mijn zoontje hoeft niet meer onrustig te worden van mijn ritmeloze aard. En door het ritme dat de kaarten ons geven, komt er rust in huis.

portret peutermeisje

Welke rust- en ritmekaarten zijn er?

Er zijn verschillende soorten rust- en ritmekaarten. De ene set is niet beter dan de andere. Sommige dagritmekaarten hebben heel eenvoudige afbeeldingen of pictogrammen om het dagritme mee uit te beelden, terwijl er op andere kaarten juist uitgebreide tekeningen staan. Kies vooral de set die bij jou past en die je goed denkt te kunnen gebruiken. Voorbeelden van setjes dagritmekaartjes zijn:

Rust- en ritmekaartjes van Twee Armenvol

TIP! Spreek alle kaartjes even door met je peuter, zodat hij/zij goed weet wat iedere kaart betekent. Toen ik de kaarten voor het eerst gebruikte en ik een afbeelding van een speelgoedtrein gebruikte om ‘spelen’ mee uit te beelden, was mijn zoontje woest omdat hij in de veronderstelling was dat we daadwerkelijk mét een trein gingen spelen. Oeps...

Was jij al bekend met rust- en ritmekaarten voor peuters?

Lisse van de Groep

Door

31 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.