Zo vermaak je je kinderen in de auto | Tips voor een lange autorit!

Zo vermaak je je kinderen in de auto | Tips voor een lange autorit!

Een lange autorit naar verre familie of een zonnige vakantiebestemming is met kids niet altijd gemakkelijk. Zo hou je ze onderweg zoet!

Je kinderen vermaken in de auto tijdens een lange autorit is best lastig. “Zijn we er al?!” klinkt er vaak al vanaf de achterbank als je nog niet eens de hoek om bent. Hoe hou je je kids bezig? Ik verzamelde tips van verschillende moms en zet ze in dit artikel allemaal op een rij. Wel zo handig!

De tijd is aangebroken om op zomervakantie te gaan. Yes! Veel gezinnen kiezen ervoor om met de auto op vakantie te gaan. Zo ben je lekker flexibel en kun je veel meer meenemen dan als je het vliegtuig pakt.

LEES OOK: Veilig in de auto met kids: zo doe je dat!

Het nadeel is alleen dat je de kids zoet moet zien te houden. Zeker als het om een lange(re) autorit naar het buitenland gaat. Je kinderen vermaken in de auto is iets waar veel ouders mee worstelen. Niet elk kind kan urenlang achter elkaar slapen in de auto en dus moeten ze iets omhanden hebben. Daarom deed ik een oproep en de tips van mede-moms stroomden binnen. Hier zijn ze!

Tips kinderen vermaken in de auto

Om je kids zoet te houden op de achterbank, kun je de volgende trucjes toepassen:

Luisteren

Playlists met leuke liedjes

Muziek in de auto werkt altijd. Zet een leuke playlist aan via Spotify en zingen maar! Alles Kids heeft een paar te gekke playlists ontwikkeld voor kinderen die perfect zijn voor een (langere) autorit. Uren vermaak gegarandeerd! Tip: als je Spotify Premium hebt, kun je de lijsten vooraf al downloaden op je telefoon, dan verbruik je geen mobiel internet onderweg.

Voorbeelden van Spotify-playlists voor kinderen zijn:

  • Alles Kids Met deze playlist kun je samen met je peuter of kleuter naar hartelust meezingen met Juf Roos, Tonky & Jack, Jokie & Jet, Woezel & Pip en nog veel meer!

  • Vakantieliedjes Juf Roos Juf Roos is natuurlijk altijd goed! Welk kind is niet dol op deze lieve juf met haar mooie rode jurk en buurjongen Gijs? In deze playlist zijn alle liedjes van Juf Roos met als thema ‘vakantie’ verzameld. Ideaal voor een lange autorit!

  • De leukste vakantieliedjes van Tonky & Jack Deze leuke, gezellige playlist heeft voor ieder wat wils. Veel lekkere zomerse tunes van Tonky & Jack, maar ook Juf Roos, K3 en Kinderen voor Kinderen! Je kunt gewoon niet stil blijven zitten.

Disney luisterverhaaltjes

Tip! Met de luisterverhaaltjes maak je super makkelijk een gepersonaliseerde playlists aan. Kies je activiteit en de duur van de activiteit, en de generator zorgt ervoor dat jij gedurende de hele activiteit muziek hebt. Hoe gaaf is dat! Zo heb je de hele autorit geen kind aan je kind. ;) Je vindt de Disney Luisterverhaaltjes hier en je hoeft alleen maar in te loggen met Spotify en de stappen te doorlopen.

LEES OOK: Maak een persoonlijke playlist voor je kids

 

Luisterverhaaltjes

Woezel & Pip, Juf Roos of de mooiste sprookjes: je vindt ze allemaal als luisterverhaaltjes op Spotify! Ideaal voor onderweg. Heerlijk om even (in stilte please...) naar een paar verhaaltjes te luisteren. Uiteraard zijn er ook luisterboeken op cd te koop voor als je geen Spotify hebt! Dit zijn voorbeelden van leuke playlists met luisterverhaaltjes:

Lezen

Leesboekjes

Je kind moet het maar net prettig vinden, maar als ze ertegen kunnen is het super fijn om lekker te lezen in de auto. Neem een stapel leesboekjes mee, dan zijn ze vast wel even zoet! Wist je dat de populaire Juf Roos óók fysieke leesboekjes heeft? Net als Woezel & Pip!

Kijken

Filmpje kijken

Met een leuke Disneyfilm (of een paar kortere filmpjes voor jonge kids) ben je al snel een uur of anderhalf uur verder. Geef ze de iPad of hang ‘m in een houder aan de hoofdsteun van de stoel voor hen. Op Netflix kun je bijvoorbeeld veel films en series downloaden zodat je ze offline kunt kijken.

Doen

Kleine cadeautjes geven

Kinderen vinden het altijd fantastisch om cadeautjes te krijgen. Alleen het uitpakken is al één groot feest. Pak daarom een paar kleine cadeautjes in, zoals boekjes, (raam)stickers, cd met kinderliedjes (die je gelijk kunt luisteren!) of knuffeltjes. Bereken hoe lang je reis ongeveer gaat duren en geef je kids bijvoorbeeld om het uur een pakje.

Raamstickers

Raamstickers zijn geweldig om kinderen even mee te vermaken in de auto. Ze kunnen er zelf hun fantasie op loslaten. Ideaal is natuurlijk dat je de stickers er ook weer heel makkelijk vanaf krijgt.

Magnetisch tekenbord

Een magnetisch tekenbord is geweldig voor kinderen die van tekenen en kleuren houden. Hiermee kun je keer op keer iets nieuws tekenen en heel simpel het bord weer leegvegen zodat ze opnieuw kunnen beginnen. Je hebt ze al voor een paar euro! Je kunt je kinderen iets laten tekenen wat jij moet raden, of jij tekent zelf iets voor je kids waarvan zij moeten uitvogelen wat het is!

 

Spelletjes op de iPad

Als je die iPad toch bij je hebt, kun je je kids er ook wel wat spelletjes op laten spelen. Misschien ben je in het dagelijks leven wat strenger over de schermtijd, maar op vakantie kun je dat misschien toch een beetje loslaten. Alles voor een rustige autorit, nietwaar?

Autospelletjes

Ook zonder attributen kun je leuke spelletjes doen in de auto. Wat dacht je van ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, ‘tel alle blauwe auto’s’, autobingo of voertuigen spotten?

LEES OOK: Wagenziekte bij kinderen - wat te doen?

Zoekboeken

Ook leuk om je kinderen mee te vermaken in de auto: zoekboeken! Je hebt allerlei soorten, bijvoorbeeld Mijn allereerste zoekboek of deze met sprookjes!

Gezonde snacks

Er zijn maar weinig kinderen die je niet stil krijgt met iets lekkers, toch? Daarom is het altijd slim om je tas vol te stoppen met (gezonde) snacks: soepstengels, stukjes komkommer, (knijp)fruit, rijstwafels, rozijntjes, snacks van Organix, etc. Wordt gewaardeerd!

Achterbankbingo

Er bestaan gratis achterbankbingo's voor kinderen. Het idee daarvan is heel simpel: je print de bingokaarten uit en je kids kijken onderweg of ze de items op hun bingokaart zien. Wie als eerst alles van z’n kaart heeft gespot en weggestreept, wint!

Autotasje maken

Nog zo’n toffe tip: maak voor elk kind een eigen autotasje! Vul deze met boekjes, vingerpopjes, kleine autootjes, stickers en kleine snacks. Zo kunnen zelf bepalen wanneer ze waar zin in hebben.

Genoeg om te proberen, maar het blijft altijd weer een uitdaging. Hopelijk helpen deze tips je en beetje op weg en heb je een hele fijne reis met de kids deze zomer. Heel erg veel plezier en succes! 

Sarah Glasbergen

Door

05 september 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.