Het effect van vakantie op kinderen

Het effect van vakantie op kinderen

Een vakantie is niet alleen een hele fijne manier van ontspannen, het is ook nog echt goed voor de mentale ontwikkeling van je kind! Let's go!

Is de zomervakantie bij jou ook al begonnen? Al gaat jouw taak als mama 24/7 verder, even er tussenuit gaan voelt voor heel het gezin heerlijk. Een andere omgeving kan wonderen doen voor je kinderen! Genoeg redenen om misschien toch nog een (mini)vakantie in Nederland of het buitenland te boeken met het gezin!

wat vakantie doet met kinderen

Vakantie, yes! Even geen werk of school en daarnaast nog belangrijker: jullie hebben geen verplichtingen en alle tijd voor elkaar! Met het hele gezin ontspan je en dit heeft vooral veel impact op kinderen. Of je nu in Nederland blijft of naar het buitenland gaat, voor kinderen heeft het beide veel impact. Vakantiehuizenwebsite Hometogo zocht uit wat het effect van vakantie op kinderen is, en het is alleen maar positief! Op vakantie gaan prikkelt en stimuleert namelijk de hersenontwikkeling, creativiteit, het IQ, concentratie, familieband en geluksgevoel. 

Hersenontwikkeling

Door vakantie kunnen kinderen beter plannen en problemen oplossen. Er komen namelijk bepaalde stoffen vrij tijdens het ontspannen en genieten. Deze stoffen verlagen het stressniveau van kinderen. Dit betekent dat je kind zich anders opstelt en vaker  creatief opzoek gaat naar oplossingen.

IQ

De omgeving is op vakantie anders en dit stimuleert de hersenen op het gebied van leervermogen, aandacht en concentratie. Elke dag naar school of de opvang met dezelfde mensen wordt namelijk te vertrouwelijk en dit stimuleert niet per direct de hersenen. Er even tussenuit naar een nieuwe omgeving is daarom goed voor het IQ!

Concentratie

In het dagelijks leven is continu concentreren best pittig. Een nieuwe omgeving, liefst in de natuur, heeft een positief effect op het concentratievermogen. Wanneer kinderen 20 minuten in de natuur zijn, verbetert de concentratie namelijk al! Dit blijkt uit uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne. Het geluid van het water en bos heeft een positief effect op de kids. Op naar buiten!

Familieband

Je leeft met het hele gezin toe naar de vakantie. Hier heb je als ouders minder snel het gevoel dat je nog van alles moet doen. Ook jij mag genieten en even bijkomen zonder alle stress. Je bekijkt je gezinnetje met andere ogen! Misschien kom je tot de conclusie dat je dingen helemaal anders moet aanpakken, wat uiteindelijk goed is voor de familieband! 

Creativiteit

Op vakantie ontdekken kinderen nieuwe situaties waar ze thuis niet direct mee te maken hebben. Zo leren ze gebeurtenissen vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Geluksgevoel

Op vakantie gaan is heel goed voor het geluksgevoel. Dat begint al met de voorpret! Kinderen worden heel blij als ze hierbij betrokken worden en krijgen zo nog meer zin in de vakantie. Met elkaar aftellen tot het zover is, plannen maken wat jullie ter plekke gaan doen... Is het al tijd om de koffers te pakken!?

Sociale vaardigheden

Ook op sociaal gebied kan je kind er flink op vooruit gaan. Op vakantie worden vaak makkelijk nieuwe vriendschappen gesloten, wat het zelfvertrouwen van jouw kind weer vergroot. 

Vakantie met kinderen

Dus als het kan, moet je zeker lekker op vakantie gaan met je kinderen! Wij hebben nog wel wat leuke tips:

Sibel Çiplak

Door

12 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.