Vliegen met baby - Handige informatie en tips

Vliegen met baby - Handige informatie en tips

Op vakantie met de kleine? Wij hebben een aantal tips als je wilt gaan vliegen met je baby. Het valt echt mee hoor, als je maar georganiseerd op pad gaat!

Voor het eerst met je baby vliegen kan een hele opgave zijn. En dan hebben we het niet eens over alle extra dingen (luiers, eten, flesje etc.) die je mee moet nemen. Het zijn vooral issues als 'Zijn er extra dingen voor baby's in het vliegtuig?' en 'Gaat hij niet de hele tijd huilen?' of 'Wat als ze zich niet lekker voelt?' Wij verzamelden handige informatie en tips om relaxt aan je vliegreis te beginnen. Ready for take-off! 

Wanneer vliegen met baby?

Veel ouders schrikken van het feit dat een baby al 7 dagen na de geboorte kan vliegen. Als je bevalling normaal is gelopen, dan kun je dus al heel snel een verre reis maken. Toch raden veel artsen reizen op jonge leeftijd af. Zij geven vaak het advies om ongeveer 6 weken te wachten met vliegen. Als je naar zulke grote hoogtes stijgt, kan je baby schade oplopen aan de longen. Neem dus je tijd voor het uitstippelen van je reis. 

Na 6 weken mag je vliegen met een baby

Als je pasgeborene ouder dan 6 weken is, kun je hem of haar makkelijk mee op reis nemen. Geloof het of niet: hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker je ze mee kunt nemen. Baby's raken erg snel gewend aan een andere omgeving.

LEES OOK: Paspoort aanvragen voor je baby - zo werkt het

Tip: Een baby mag gratis vliegen. Vanaf twee jaar moet je een ticket voor je kind kopen. Vraag het na bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt!

Voorbereiding

Het vergt wel wat voorbereiding wanneer je met je baby op vliegvakantie gaat. Neem voldoende voeding, luiers, babykleding en speeltjes ter afleiding mee. Doe alles in je handbagage zodat je overal zo bij kan. In het vliegtuig kan het soms wat kouder zijn, hou daar rekening mee. Ga ook op tijd weg om je vlucht te halen. Baby's kunnen soms niet goed tegen drukte en als je lang bij de incheckbalie of douane moet wachten, kunnen ze gaan huilen.

Geen stress

Ook al gaat er een keertje iets niet goed of je vergeet iets, probeer niet te veel te stressen. Baby's voelen feilloos aan wanneer jij niet lekker in je vel zit en zullen daar dan ook op reageren. Ben je iets vergeten? Kijk of je het in de shops op het vliegveld nog kan vinden. En bedenk ook of je het wel echt nodig hebt.

Bassinet of eigen stoel

Een baby mag op schoot. Duurt de vliegreis wat langer? Dan is het handig om in het vliegtuig een bassinet te vragen. Een bassinet is een klein bedje dat uit de muur klapt en precies voor jouw eigen stoel kan worden vastgezet. Kun je een bassinet niet boeken bij de vlucht? Probeer dan op tijd op het vliegveld te zijn om alsnog een bassinet te krijgen.

Je baby krijgt een eigen stoel in het vliegtuig als je dit aangeeft voor je vlucht (tarief voor volwassenen). Een eigen stoel meenemen mag bij de meeste maatschappijen niet, daar is een bassinet voor.

Draagzak

Een draagzak mag wel! Dan heb je de baby dichtbij je en heb je ook nog eens je handen vrij. Ook kun je in het vliegtuig eventueel een beetje lopen. Let wel op dat de heupen gespreid zijn in de zak/doek!

Drink voldoende

De lucht in het vliegtuig is altijd een stuk droger door de airco. Het is daarom belangrijk dat je baby voldoende drinkt. Als je borstvoeding geeft, is het ook belangrijk om zelf voldoende te drinken tijdens de vlucht.

Oren

Laat je baby wat drinken als je het idee hebt dat de oortjes pijn doen. Doe dit zeker met het opstijgen en landen. Een baby kan zelf nog niet de oren klaren, dus zo voorkom je oorpijn en een huilend kind tijdens de reis. Als je namelijk pas drinken geeft als ze al pijn hebben, ben je te laat.

Speen en neusdruppels

Je hoeft echt niet de hele vlucht die speen te geven, maar bij het opstijgen en landen is het wel handig voor de druk op de oren. Baby's hebben door de speen minder last van hun oren en dat kan een huilbui voorkomen. Je kunt ook een baby zoute neusdruppels of -spray geven voor je de lucht in gaat. Gewoon te koop bij de Etos en Kruidvat en te gebruiken vanaf dag 1. Hiermee voorkom je een verstopte neus en dus extra druk op de oren.

Vloeistof meenemen?

Je mag geen vloeistof meenemen. Bij de douane wordt hier al op gecontroleerd. Hou hier rekening mee:

 • Bij vluchten binnen Europa mag je vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van max. 100 milliliter. Babyvoeding boven de 100 milliliter is wel toegestaan wanneer je met je baby reist.

TIP: Neem bijvoorbeeld Nutrilon kant-en-klaar mee, dat mag dus gewoon in de handbagage!

 • Gekookt water dat je gebruikt om te mengen met Nutrilon-poeder, mag je niet meenemen in hoeveelheden boven de 100 milliliter. Vraag aan de vliegtuigmaatschappij of ze in het vliegtuig water voor je baby kunnen koken. Ook als je buiten Europa vliegt, is het goed om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij of je goed in te lezen op hun website, zodat je precies weet wat je wel en niet mee mag nemen.

Babyvoeding meenemen in het vliegtuig

Houd er rekening mee dat er regels zijn voor het meenemen van babyvoeding. Wil je voor op vakantie een voorraad meenemen, ga dan na dan wat precies de regels en richtlijnen zijn voor het invoeren van voeding. Dit kan namelijk per land verschillen. 

LEES OOK: Jetlag bij baby's - tips & adviezen

Rustige vlucht: Slaapje inplannen

Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, plan het slaapje dan goed in. Dan maakt je baby het minst mee van de vlucht. Een lange vlucht is ook voor jou vermoeiend, dus wissel af met je partner. Verschonen, spelen en vertroetelen kun je allemaal afwisselen (vindt je partner vast ook leuk). Als je baby niet wil slapen, slaap dan zelf een uurtje en wissel dan weer met je partner.

Tip: Ga je naar andere tijdzones? Bouw dan op basis van deze tijdzone het ritme van je baby op.

Uitbarsting

En ja hoor, dan gebeurt het: je baby krijgt een lekkere negatieve energie-uitbarsting en is even niet tot bedaren te brengen. Hoe krijg je je kind zo snel mogelijk weer stil? Blijf vooral rustig. Als jij ook paniekerig gaat doen of druk, kan dat alleen maar negatief werken. Afleiden of negeren, jij weet wat het beste werkt. En als het jou niet lukt je baby te kalmeren, dan lukt het je partner vaak wel. Buit die situatie uit.

Wat meenemen als je gaat vliegen?

 • Twee extra setjes kleding voor als het huidige setje vies wordt
 • Neem ook wat warme kleding mee; in het vliegtuig kan het kouder zijn
 • Luiers en billendoekjes
 • Vochtige washandjes
 • Tasje/zakjes waar je de vieze luiers in kunt doen
 • Iets om  je baby te vermaken, denk aan een speeltje of knuffel
 • Water (let op: dit mag alleen in verpakkingen van max. 100 milliliter of koop een nieuw flesje nadat je de douane door bent)
 • Handdoek of matje voor het verschonen
 • Drinkbeker of fles
 • Speen
 • Babyvoeding
 • Iets te knabbelen zoals een soepstengel of rijstwafel
 • Lepel & slab (voor als je je kind een maaltijd wil geven tijdens de vlucht)
 • Extra kleding voor jezelf en of je partner; handig als je morst of de kleine spuugt
 • Spuugdoekjes
 • Dekentje - handig als het koud is of als je borstvoeding geeft
 • Draagzak

 1. Nijntje ABC kiekeboe
 2. Little Dutch verschoningsmatje comfort
 3. Miracle 360 trainer cup/oefenbeker
 4. BIBS Fopspeen 0-6 mdn
 5. Jollein Monddoekje hydrofiel Indians black & white
 6. ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek

Zelf nog tips, tricks of gewoon leuke adviezen om relaxt de vliegreis door te komen? We horen ze graag! Laat hieronder een bericht achter met jouw tips.

Bronnen: expeditie kroost & co, schiphol, KLM, ANWB, Reizen-met-kinderen-startpagina

Daisy van Schaijik

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

Sylvia

6 jaar geleden

Wij hebben al 2x met onze dochter naar Indonesië gevlogen. De 1e keer was ze 9 maanden en de 2e keer was ze 2,5 jaar. Misschien ook een leuke tip: Wij hebben van te voren cadeautjes gekocht voor tijdens de vlucht. Om de zoveel uur mocht ze er 1 uitpakken en vermaakte ze zich weer. En als je naar een warm land gaat, zorg dan dat je ook alvast korte kleding meeneemt in je handbagage voor je kleintje, dan heb je dat al direct bij de hand als je op de luchthaven aankomt en kan je je kleintje omkleden.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.