Fotocredits: Barefoot Blonde
Op vakantie met de kleine? Wij hebben een aantal tips als je wilt gaan vliegen met je baby. Het valt echt mee hoor, als je maar georganiseerd op pad gaat!
Voor het eerst met je baby vliegen kan een hele opgave zijn. En dan hebben we het niet eens over alle extra dingen (luiers, eten, flesje etc.) die je mee moet nemen. Het zijn vooral issues als 'Zijn er extra dingen voor baby's in het vliegtuig?' en 'Gaat hij niet de hele tijd huilen?' of 'Wat als ze zich niet lekker voelt?' Wij verzamelden handige informatie en tips om relaxt aan je vliegreis te beginnen. Ready for take-off!
Veel ouders schrikken van het feit dat een baby al 7 dagen na de geboorte kan vliegen. Als je bevalling normaal is gelopen, dan kun je dus al heel snel een verre reis maken. Toch raden veel artsen reizen op jonge leeftijd af. Zij geven vaak het advies om ongeveer 6 weken te wachten met vliegen. Als je naar zulke grote hoogtes stijgt, kan je baby schade oplopen aan de longen. Neem dus je tijd voor het uitstippelen van je reis.
Als je pasgeborene ouder dan 6 weken is, kun je hem of haar makkelijk mee op reis nemen. Geloof het of niet: hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker je ze mee kunt nemen. Baby's raken erg snel gewend aan een andere omgeving.
LEES OOK: Paspoort aanvragen voor je baby - zo werkt het
Tip: Een baby mag gratis vliegen. Vanaf twee jaar moet je een ticket voor je kind kopen. Vraag het na bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt!
Het vergt wel wat voorbereiding wanneer je met je baby op vliegvakantie gaat. Neem voldoende voeding, luiers, babykleding en speeltjes ter afleiding mee. Doe alles in je handbagage zodat je overal zo bij kan. In het vliegtuig kan het soms wat kouder zijn, hou daar rekening mee. Ga ook op tijd weg om je vlucht te halen. Baby's kunnen soms niet goed tegen drukte en als je lang bij de incheckbalie of douane moet wachten, kunnen ze gaan huilen.
Ook al gaat er een keertje iets niet goed of je vergeet iets, probeer niet te veel te stressen. Baby's voelen feilloos aan wanneer jij niet lekker in je vel zit en zullen daar dan ook op reageren. Ben je iets vergeten? Kijk of je het in de shops op het vliegveld nog kan vinden. En bedenk ook of je het wel echt nodig hebt.
Een baby mag op schoot. Duurt de vliegreis wat langer? Dan is het handig om in het vliegtuig een bassinet te vragen. Een bassinet is een klein bedje dat uit de muur klapt en precies voor jouw eigen stoel kan worden vastgezet. Kun je een bassinet niet boeken bij de vlucht? Probeer dan op tijd op het vliegveld te zijn om alsnog een bassinet te krijgen.
Je baby krijgt een eigen stoel in het vliegtuig als je dit aangeeft voor je vlucht (tarief voor volwassenen). Een eigen stoel meenemen mag bij de meeste maatschappijen niet, daar is een bassinet voor.
Een draagzak mag wel! Dan heb je de baby dichtbij je en heb je ook nog eens je handen vrij. Ook kun je in het vliegtuig eventueel een beetje lopen. Let wel op dat de heupen gespreid zijn in de zak/doek!
De lucht in het vliegtuig is altijd een stuk droger door de airco. Het is daarom belangrijk dat je baby voldoende drinkt. Als je borstvoeding geeft, is het ook belangrijk om zelf voldoende te drinken tijdens de vlucht.
Laat je baby wat drinken als je het idee hebt dat de oortjes pijn doen. Doe dit zeker met het opstijgen en landen. Een baby kan zelf nog niet de oren klaren, dus zo voorkom je oorpijn en een huilend kind tijdens de reis. Als je namelijk pas drinken geeft als ze al pijn hebben, ben je te laat.
Je hoeft echt niet de hele vlucht die speen te geven, maar bij het opstijgen en landen is het wel handig voor de druk op de oren. Baby's hebben door de speen minder last van hun oren en dat kan een huilbui voorkomen. Je kunt ook een baby zoute neusdruppels of -spray geven voor je de lucht in gaat. Gewoon te koop bij de Etos en Kruidvat en te gebruiken vanaf dag 1. Hiermee voorkom je een verstopte neus en dus extra druk op de oren.
Je mag geen vloeistof meenemen. Bij de douane wordt hier al op gecontroleerd. Hou hier rekening mee:
TIP: Neem bijvoorbeeld Nutrilon kant-en-klaar mee, dat mag dus gewoon in de handbagage!
Houd er rekening mee dat er regels zijn voor het meenemen van babyvoeding. Wil je voor op vakantie een voorraad meenemen, ga dan na dan wat precies de regels en richtlijnen zijn voor het invoeren van voeding. Dit kan namelijk per land verschillen.
LEES OOK: Jetlag bij baby's - tips & adviezen
Als je een lange vlucht voor de boeg hebt, plan het slaapje dan goed in. Dan maakt je baby het minst mee van de vlucht. Een lange vlucht is ook voor jou vermoeiend, dus wissel af met je partner. Verschonen, spelen en vertroetelen kun je allemaal afwisselen (vindt je partner vast ook leuk). Als je baby niet wil slapen, slaap dan zelf een uurtje en wissel dan weer met je partner.
Tip: Ga je naar andere tijdzones? Bouw dan op basis van deze tijdzone het ritme van je baby op.
En ja hoor, dan gebeurt het: je baby krijgt een lekkere negatieve energie-uitbarsting en is even niet tot bedaren te brengen. Hoe krijg je je kind zo snel mogelijk weer stil? Blijf vooral rustig. Als jij ook paniekerig gaat doen of druk, kan dat alleen maar negatief werken. Afleiden of negeren, jij weet wat het beste werkt. En als het jou niet lukt je baby te kalmeren, dan lukt het je partner vaak wel. Buit die situatie uit.
Zelf nog tips, tricks of gewoon leuke adviezen om relaxt de vliegreis door te komen? We horen ze graag! Laat hieronder een bericht achter met jouw tips.
Bronnen: expeditie kroost & co, schiphol, KLM, ANWB, Reizen-met-kinderen-startpagina
Wat is jouw mening hierover?
Er is al 1 reactie geplaatst
Sylvia5 jaar geleden
Wij hebben al 2x met onze dochter naar Indonesië gevlogen. De 1e keer was ze 9 maanden en de 2e keer was ze 2,5 jaar. Misschien ook een leuke tip: Wij hebben van te voren cadeautjes gekocht voor tijdens de vlucht. Om de zoveel uur mocht ze er 1 uitpakken en vermaakte ze zich weer. En als je naar een warm land gaat, zorg dan dat je ook alvast korte kleding meeneemt in je handbagage voor je kleintje, dan heb je dat al direct bij de hand als je op de luchthaven aankomt en kan je je kleintje omkleden.
Andere artikelen in deze categorie