Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby - zo werkt het

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby - zo werkt het

Hoera, je hebt je eerste reis met baby gepland! Nu moet er een paspoort of identiteitskaart worden geregeld voor je kleine. Zo doe je dat!

Een paspoort of ID-kaart aanvragen voor je baby: zet het op je to do-lijst als je voor het eerst met je kindje op vakantie gaat naar het buitenland. Zo’n tripje is altijd even spannend, want het vergt wat planning en voorbereiding. Hoe vraag je een paspoort of ID-kaart voor je baby aan? Wij zetten het op een rijtje!

Identificatieplicht ook voor baby’s

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Niet alleen om naar het buitenland te reizen, ook als ze medische zorg nodig hebben moet je een eigen identificatiebewijs voor ze hebben. Een bijschrijving op het paspoort van de ouders is niet meer geldig.

Anders dan de algemene identificatieplicht die in Nederland geldt, is er in de zorg geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt daar vanaf de geboorte. Het is dus handig om dit vrij snel na je bevalling te regelen, want je weet maar nooit!

Verschil paspoort en identiteitskaart

Als je met je baby naar het buitenland wil reizen, welk land dan ook, heeft hij een eigen geldig reisdocument nodig. Met een paspoort mag je kindje elk land in, voor sommige landen is een identiteitskaart voldoende. Of je een paspoort of identiteitskaart nodig hebt voor je baby, hangt dus af van je wensen.

De verschillen tussen een paspoort en ID-kaart zijn:

  • Met een paspoort kun je wereldwijd reizen. De Nederlandse ID-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER, Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.
  • Voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van de ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is toestemming van de ouders of gezaghouders nodig tot 18 jaar.
  • Een ID-kaart is zo groot als een bankpasje. Een paspoort is een boekje.
  • Een ID-kaart is iets goedkoper dan een paspoort.

Geldigheid paspoort baby

Een paspoort en identiteitskaart voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar zijn 5 jaar geldig. 

Voor een baby is dat best lang, want als je een pasfoto laat maken als je kindje enkele maanden oud is, ziet hij er een paar jaar later écht niet meer zo uit! In Nederland is dat niet zo’n probleem, de Koninklijke Marechaussee gaat hier zorgvuldig mee om, maar in het buitenland kunnen andere regels gelden. De overheid adviseert op hun website dan ook om een nieuw reisdocument aan te vragen als je kindje niet meer op de pasfoto lijkt, om moeilijkheden te voorkomen. 

LEES OOK: Jetlag bij baby's - tips & adviezen

Als je twijfelt, kun je contact opnemen met de instantie waar je het paspoort of de identiteitskaart hebt aangevraagd. Je kunt kunt ook navraag doen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe reist om er zeker van te zijn dat je niet wordt tegengehouden bij de grens.

Nodig aanvragen paspoort baby

Een paspoort aanvragen voor je baby doe je bij je eigen gemeente. Wat je nodig hebt is:

  • een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
  • schriftelijke toestemming van beide ouders of gezaghouders, of ze moeten beiden meegaan naar de gemeente bij de aanvraag
  • een geldig ID-bewijs van de ouders
  • je baby, want kinderen tot 12 jaar moeten bij het aanvragen (en afhalen) aanwezig zijn

Het kan per gemeente verschillen wat de eisen zijn rondom de schriftelijke toestemming van ouders of gezaghouders. In sommige gemeenten is het verplicht dat je allebei meegaat in plaats van alleen schriftelijk toestemming geven. Informeer hier dus van tevoren naar!

LEES OOK: Op vakantie met kinderen - zo hou je ze zoet onderweg

Kosten paspoort en identiteitskaart

Voor personen jonger dan 18 jaar kost een Nederlands paspoort momenteel maximaal €52,00. Een ID-kaart kost maximaal €29,05. Een gemeente mag minder vragen, maar dus niet meer.

Afspraak maken

Je kunt bij veel gemeenten gewoon binnenlopen, maar het is vaak erg druk waardoor de wachttijden lang zijn. Niet erg fijn met een baby! Maak daarom vooraf een afspraak, dat kan meestal wel online.

Pasfoto maken baby

Er zijn bepaalde eisen waar een pasfoto voor een identiteitsbewijs aan moet voldoen. Die vind je op de website van de overheid. Een professionele fotograaf in een fotozaak weet precies wat die eisen zijn, dus dan kun je er vanuit gaan dat het goed zit.

Een goede pasfoto laten maken van je baby is natuurlijk wel een lastig klusje. Je kindje moet rechtop zitten en recht in de camera kijken. Als je kindje dat zelf nog niet kan, moet jij het nekje en ruggetje dus ondersteunen zonder dat je zelf zichtbaar bent op de foto. En dan maar hopen dat er een paar lucky shots tussen zitten waarop je baby zijn ogen open heeft! Probeer dus op een moment van de dag te gaan dat je kindje energie heeft en vrolijk is.

LEES OOK: Gezinsvakantie - waar let je op?

Grappige herinnering

Een paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby is even ‘gedoe’, maar als je het eenmaal geregeld hebt, zul je daar blij mee zijn. Je weet nooit wanneer het ineens nodig is dat je je kindje kunt identificeren. En zeg nou zelf: zo’n allereerste vreemde pasfoto is een wel héél grappige herinnering voor later!

Bron: rijksoverheid.nl

Marieke van Boven

Door

03 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.