Kamperen met baby | Tips & Tricks

Kamperen met baby | Tips & Tricks

Een kampeervakantie met je baby onmogelijk? Echt niet! Lees onze tips hoe je prima met een baby kunt kamperen!

Kamperen met baby? Natuurlijk kan dat! Je hoeft je outdoor-avonturen echt niet op te geven omdat er nu een baby is. Zolang je zorgt dat je de goede spullen bij je hebt en de juiste camping kiest, heb je gegarandeerd een toffe kampeervakantie. Wie weet schuilt er in je kindje wel een echte nature lover! Wij delen heel veel tips voor als je gaat kamperen met je baby.

Inhoud

OEFENCAMPING

Weet je niet zeker of jullie als ouders en je baby er klaar voor zijn, dan kun je altijd een keer gaan oefenen. Ga een nachtje (of twee) 'proefkamperen' met je baby! Ga lekker kamperen in de tuin en kijk of je alles hebt. Dit kan de perfecte manier zijn om een goede lijst te maken met alle spullen die je nodig hebt. Ook went je baby zo alvast aan het idee van kamperen.

kindje ligt in zelfgemaakte tent

BABYVRIENDELIJKE CAMPING

Bij het kiezen van een camping gelden voor twee volwassenen vaak andere overwegingen dan voor een gezin. Een aantal belangrijke tips bij het kamperen met baby:

  • Zorg dat er genoeg schaduwplekken op de camping zijn. Als de caravan, vouwwagen of tent de hele dag in de zon staat, zal je baby slechter slapen.

  • Een camping waarbij de auto's op het parkeerterrein (dus van de tent vandaan) staan, betekent dat er niet met auto's over het terrein wordt gereden. Zo kun je je baby met een gerust hart laten spelen. Ook fijn dat er niet dicht langs de tent wordt gereden net als de kleine ligt te slapen.

  • Een wasmachine of droger is een groot pluspunt van een camping als je een baby hebt. De kleren zullen ongetwijfeld meer vies dan schoon zijn en dan is het handig om deze machines bij de hand te hebben.

  • Check de sanitaire voorzieningen. Je baby kan samen met jou onder de douche, maar het is prettig als er een babyruimte is. Dan kun je je baby in bad doen, verschonen en aankleden. Een babybadje meenemen is ook een goed alternatief.

  • Een magnetron in het gebouw is erg handig als je flesvoeding geeft om de flessen op te warmen. Eventueel kan dit natuurlijk ook met warm water uit de waterkoker.

kindje met ouders in natuur

GOEDE NACHTRUST TIJDENS HET KAMPEREN

Een goede nachtrust als je kampeert met een baby, kan dat? Zeker! Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

  • Laat je baby wennen aan de kampeerslaapzak en campingbedje. Te veel nieuwe indrukken kunnen ervoor zorgen dat je baby van streek raakt. Gewoon thuis neerzetten en klaar!

  • Als je baby nog niet loopt, is het slim om een opblaasbaar badje neer te zetten, dat ook dienst kan doen als box. Als je baby het gevoel heeft in een ruimte te spelen die wat wegheeft van de box thuis, zal hij minder snel onrustig worden.

  • Zorg voor een goede klamboe die je om de Maxi-Cosi, over het campingbedje en het liefst ook over het speelkleed of opblaasbaar bad heen kunt hangen. Baby's met muggenbulten houden je gegarandeerd wakker!

  • Kies de locatie van je tent of camper zorgvuldig. Dus niet naast een lawaaierig restaurant of kinderdisco. Ook is het fijn om, wanneer je met je baby gaat kamperen, een camping uit te kiezen die niet te druk is.

  • De schaduwplekken herhalen we nog maar eens. Door te veel warmte zal je baby niet goed kunnen slapen. Zorg wel dat je je baby goed insmeert, ook al zit je in de schaduw. Baby's kunnen zelfs in de schaduw verbranden!

LEES OOK: Je baby beschermen tegen de zon

TIPS, TIPS EN NOG EENS TIPS!

We hebben eens rondgevraagd bij onze sitebezoekers of ze nog goede tips and tricks hebben voor kamperen met je baby. De onderstaande vonden we erg handig!

  • Een kant-en-klare tent

    Als je een kant-en-klare tent huurt, hoef je een groot deel van de spullen niet mee te slepen. Er zijn ook speciale kant-en-klare tenten met extra babyartikelen te huur. Deze tenten staan onder meer in Spanje, Frankrijk en Italië. Ga je met een eigen tent, dan is het slim om al je babyspullen in een hoek van de tent te leggen waar je absoluut niets van jezelf bij legt. Zo voorkom je dat je midden in de nacht overal moet zoeken naar spullen.
  • Voeding uit een potje

    Als je baby al voeding uit potjes krijgt, is het verstandig om er een aantal van thuis mee te nemen. In het buitenland hebben ze de merken die je thuis hebt soms niet. Zo kun je je baby langzaam aan het vreemde voedsel laten wennen.
  • Tekengevaar!

    Zeker in een bosrijke omgeving moet je je baby iedere dag controleren op teken. Check met name de oksels, huidplooien en benen. Verwijder de teek alleen met een speciale tekentang en hou de plek in de gaten. Als er een rode cirkel verschijnt, moet je direct naar een arts.
  • Pringles-bus

    Waar je een lege bus van Pringles-chips allemaal wel niet voor kunt gebruiken... Je bestek kan erin, je schaar en vijl, maar ook kleurtjes en klein speelgoed. De bussen zijn daarnaast vrij stevig en als je één bus te lang vindt, knip je hem gewoon in tweeën. De doppen van een tweede bus kun je dan gebruiken om de kleinere helften dicht te maken.
  • Plastic hoeslaken

    Voor het geval de baby in bed plast? Nee, daar willen wij hem niet voor gebruiken. Een plastic hoeslaken is prima geschikt om over een picknicktafel te trekken. Na iedere maaltijd kun je het eenvoudig afnemen en je hoeft je geen zorgen te maken als je baby iets over tafel gooit.
  • Belletjes of klein slotje

    Belletjes zijn met name handig als je een avontuurlijk baby hebt. Belletjes ophangen aan de rits van de tent kan je op tijd alarmeren als je baby op onderzoek gaat, of gebruik een klein slotje dat de ritssluitingen aan elkaar maakt.
  • Compressiezakken

    Compressiezakken zijn ideaal om je kleding, slaapzakken en tent in op te bergen. Je laat de lucht eruit lopen en je bagage slinkt aanzienlijk qua omvang.

Helemaal ready om te gaan kamperen? 

Isabel Van Der Boog

Door

05 september 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.