Kamperen met baby - Tips & Tricks

Een kampeervakantie met je baby is zeker mogelijk! Lees onze tips hoe je prima met een baby kunt kamperen!

Kamperen met baby? Natuurlijk kan dat! Je hoeft echt niet je kampeervakantie af te zeggen omdat de kleine er nu is. Zolang je zorgt dat je de goede spullen mee hebt en de juiste camping kiest heb je gegarandeerd een toffe kampeervakantie.

Oefencamping

Weet je niet zeker of jij en je baby er klaar voor zijn, dan kan je altijd een keer gaan oefenen. Zet al je spullen op in de achtertuin (of de tuin van je moeder) en kijk of je alles hebt. Dit kan de perfecte manier zijn om een goede lijst te maken met alle spullen die je nodig hebt. Ook went je kind zo alvast aan het idee van kamperen.

Babyvriendelijke camping

Bij het kiezen van een camping gelden voor twee volwassenen vaak andere overwegingen dan voor een gezin. Een aantal belangrijke tips bij het kamperen met baby:

 • Zorg dat er genoeg schaduwplekken op de camping zijn. Als de caravan, vouwwagen of tent de hele dag in de zon staat zal je baby slechter slapen.
 • Een camping waarbij de auto's op het parkeerterrein (dus van de tent vandaan) staan zorgt ervoor dat er niet met auto's over het terrein wordt gereden. Zo kan je je kind met een gerust hart laten spelen (wel blijven opletten natuurlijk!). Ook fijn dat er niet dicht langs de tent wordt gereden net als de kleine ligt te slapen.
 • Een wasmachine of droger is een groot pluspunt als je een kleine hebt. De kleren zullen ongetwijfeld meer vies dan schoon zijn en dan is het handig machines bij de hand te hebben.
 • Check de sanitaire voorzieningen. Je baby kan samen met jou onder de douche, maar het is prettig als er een babyruimte is. Dan kan je je baby in bad doen, verschonen en aankleden. Een babybadje meenemen is ook een goed alternatief.
 • Een magnetron in het gebouw is erg handig als je flesvoeding geeft om de flessen op te warmen.

Goede nachtrust tijdens het kamperen

Dat klinkt vast als muziek in je oren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

 • Laat je baby wennen aan de kampeerslaapzak en campingbedje. Te veel nieuwe indrukken ineens kunnen ervoor zorgen dat je baby van streek raakt. Gewoon thuis neerzetten en klaar!
 • Als je baby nog niet loopt is het slim om een opblaasbaar badje neer te zetten, dat ook dienst kan doen als box. Als je baby het gevoel heeft in een ruimte te spelen die wat wegheeft van de box thuis, zal die minder snel van streek raken.
 • Zorg voor een goed muskietennet dat je om de maxi-cosi, over het campingbedje en het liefst ook over het speelkleed of opblaasbaar bad heen kan hangen. Baby's met muggenbulten houden je gegarandeerd wakker!
 • Kies de locatie van je tent of camper zorgvuldig. Dus niet naast een lawaaierig restaurant of kinderdisco. Ook is het fijn als je met je baby gaat kamperen om een camping uit te kiezen die niet te druk is.
 • De schaduwplekken herhalen we nog maar eens. Door te veel warmte zal je baby niet goed kunnen slapen. Zorg wel dat je je baby goed insmeert, ook al zit je in de schaduw. Baby's kunnen zelfs in de schaduw verbranden!

Tips, tips en nog eens tips!

Hieronder hebben we een aantal tips van forumbezoekers verzameld die we zelf erg handig vonden als je gaat kamperen met je baby.

 • Een kant-en klare tent. Als je dit huurt hoef je een groot deel van de spullen niet heen en weer te slepen. Er zijn ook speciale kant-en-klare tenten met extra babyartikelen te huur. Deze tenten staan onder meer in Spanje, Frankrijk en Italië. Ga je met een eigen tent dan is het slim al je babyspullen in een hoek van de tent te leggen waar je absoluut niets van jezelf bijlegt. Je kunt ook naar zo'n bestemming vliegen. Zo voorkom je dat je midden in de nacht overal moet zoeken naar spullen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Tendi.
 • Voeding uit een potje. Als je baby al voeding uit potjes krijgt is het verstandig een aantal van thuis mee te nemen. In het buitenland hebben ze de merken die je thuis hebt soms niet. Zo kan je je baby langzaam aan het vreemde voedsel laten wennen.
 • Tekengevaar! Zeker in een bosrijke omgeving moet je je baby iedere dag controleren op teken. Check met name de oksels, huidplooien en benen. Verwijder de teek alleen met een speciale tekentang en hou de plek in de gaten. Als er een rode cirkel verschijnt moet je direct naar de arts.
 • Pringles-bus. Waar je die dingen allemaal niet voor kan gebruiken... Je bestek kan erin, je schaar en vijl maar ook kleurtjes en klein speelgoed. De bussen zijn daarnaast vrij stevig en als je 1 bus te lang vindt knip je hem gewoon in twee. De doppen van een tweede bus kan je dan gewoon gebruiken om de kleinere helften dicht te maken.
 • Plastic hoeslaken. Voor het geval de baby in bed plast? Nee, daar willen wij hem niet voor gebruiken. Een plastic hoeslaken is prima geschikt om over een picknicktafel te trekken. Na iedere maaltijd kan je het eenvoudig afnemen en je hoeft je geen zorgen te maken als je baby iets over tafel gooit.
 • Belletjes. Zijn met name handig als je een avontuurlijk baby hebt. Belletjes ophangen aan de rits van de tent kan je op tijd alarmeren als je baby op onderzoek gaat, of gebruik een klein slotje dat de ritssluitingen aan elkaar maakt.
 • Compressiezakken. Ideaal om je kleding, slaapzakken en tent in op te bergen. Je laat de lucht eruit lopen en je bagage slinkt aanzienlijk.

Heb je zelf nog tips of handige items die je gebruikt als je met je baby gaat kamperen? We horen het graag!

Door

05 juni 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.