Maxi-Cosi kiezen: informatie en tips

Maxi-Cosi is het bekendste merk onder de autostoelen. Welke type Maxi-Cosi kun je dan het beste kiezen? Wij verzamelden info!

Een Maxi-Cosi kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien komt het door het feit dat ik een vrouw ben, maar serieus: er zijn zo veel verschillende autostoeltjes! Van al deze stoeltjes is de Maxi-Cosi waarschijnlijk het bekendste merk, maar ook zij hebben weer verschillende type stoeltjes. 

Mijn zoektocht naar de verschillende Maxi-Cosi's begon door te googelen, maar ik vond alleen oude items en informatie. Daarom hier meer info!

Wat voor Maxi-Cosi's zijn er?

Soort      Groep          Gewicht     Leeftijd
 Baby  0+  tot 13 kg  tot ca. 12 maanden
 Peuter  1  9 - 18 kg  ca. 9 maanden - ca. 4 jaar
 Kind  2/3  15 - 36 kg  ca. 3½ - 12 jaar

Als je naar een Maxi-Cosi gaat kijken, moet je eerst weten voor welke leeftijd je er eentje wil kopen. Sommige Maxi-Cosi's zijn speciaal voor peuters bedoeld, terwijl andere alleen geschikt zijn voor baby's tot 12 maanden. Ik wilde vooral weten welke Maxi-Cosi geschikt zou zijn voor een baby.

Verschillende Maxi-Cosi's voor een baby

Voor een baby zijn er drie verschillende geschikte Maxi-Cosi's:

Tussen de drie bovenste soorten zit niet heel veel verschil. De Citi heeft de minste opties en kan niet op een Isofix-systeem.

Maxi-Cosi kiezen voor een baby? Hier moet je op letten:

  • Heeft het zitje een wasbare hoes zodat je deze kunt wassen?
  • Is het geschikt om bijvoorbeeld mee te nemen in het vliegtuig?
  • Past het zitje bij je auto? (lees hier meer over bij 'onderstel')
  • Kan het zitje worden vastgezet met Isofix?

Maxi-Cosi past ook op je kinderwagen?

Op alle kinderwagens kan een Maxi-Cosi bevestigd worden. Bij sommige kinderwagens kan de Maxi-Cosi er direct opgezet worden, zoals de kinderwagens van het merk Maxi-Cosi zelf en bij Quinny. Bij andere merken kun je een opzetstuk of adapters kopen zodat de Maxi-Cosi er alsnog op past.

Maxi-Cosi bevestigen in de auto

Om een Maxi-Cosi te bevestigen, moet je kijken wat voor auto je hebt. Het onderstel (base) van de Maxi-Cosi moet je bevestigen. Dit kan door middel van gordels of Isofix. Op de site van Maxi-Cosi kun je zien of jouw type auto geschikt is voor de Maxi-Cosi.

Isofix

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor de bevestiging van kinderzitjes in auto's. Het is een simpele en snelle manier om een stoeltje goed te bevestigen zonder dat je gebruik hoeft te maken van autogordels. Bijna alle nieuwe auto’s hebben een Isofix-systeem. Sinds november 2012 is een Isofix- en Top Tether-bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen. Sinds november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden Isofix- en Top Tether-bevestigingspunten hebben.

Kijk ook op de site van de ANWB voor meer informatie.

Onderstel (base)

Er zijn drie soorten onderstellen die je kunt gebruiken:

Soort      Groep          Gewicht     Leeftijd
2wayfix  0+ / 1 Van geboorte tot ca. 4 jaar (0-18 kg) Pebble
Familyfix  0+ / 1 Vanaf geboorte tot ca. 4 jaar (0- 18 kg) Pebble / Cabriofix
Easybase 2  0+ Van geboorte tot ca. 12 maanden (0-13 kg) Pebble / Cabriofix

Welk onderstel?

2wayfix:  Een erg veilige manier, want vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar kun je ze achterwaarts vervoeren. Het hoofd en de nek worden hierdoor veel beter beter beschermd. Hier past alleen de Pebble op.

Familyfix: Ideaal, omdat je ook zitjes kunt monteren als ze uit de babystoel zijn gegroeid. Dus helemaal ready voor een volgende!

Easyfix: Deze gebruik je als je geen Isofix in je auto hebt.

Meer info vind je op de site van Maxi-Cosi.

Hoelang in een Maxi Cosi?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je de Maxi-Cosi ook gebruiken op je kinderwagen. Je kunt deze op het onderstel plaatsen. Dit is makkelijk, want zo kun je de baby met stoel en al op het onderstel van de wagen zetten. Ligt je kleintje te slapen, dan hoef je hem of haar dus niet wakker te maken en over te zetten.

Het is een makkelijk systeem, maar toch is het niet goed om je baby te lang in een Maxi-Cosi te laten zitten. Dit heeft te maken met de bewegingsvrijheid van je baby. In een Maxi-Cosi heeft je baby weinig bewegingsvrijheid en dit is niet goed voor de motoriek en voor het ruggetje. Ga je dus lang lopen, neem dan ook altijd de reiswieg van je kinderwagen mee!

Door

28 augustus 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.