Kind veilig in de auto: 5 tips

Kind veilig in de auto: 5 tips

Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 kinderen onveilig in de auto zitten. Dat is zorgwekkend! Dit zijn 5 tips om je kind veilig te vervoeren.

Hoe kun je je kind veilig vervoeren in de auto? Alleen een goede autostoel is niet genoeg. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 8 op de 10 kinderen niet veilig in de auto zitten. Wat kun je daaraan doen? Check deze 5 tips voor het veilig vervoeren van je kinderen!

Onderzoek: kinderen niet veilig in de auto

De Taskforce Kinderveiligheid heeft een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van kinderen in de auto. Hiervoor werden 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar geobserveerd. Daar kwam een schokkend resultaat uit: 80% van de kinderen zit niet veilig in de auto.

Het grootste probleem zit ‘m in te losse gordeltjes (60%) en een verkeerde installatie van de autostoel (50%). De Taskforce is (terecht!) erg bezorgd en roept ouders op om extra te controleren of hun kinderen wel echt goed vastzitten in de auto.

LEES OOK: De beste autostoeltjes voor baby's

Juiste autostoel kiezen is niet genoeg

Het kiezen van de juiste autostoel voor baby, peuter of kind gaat in vrijwel alle gevallen wél goed (93%). “Een schokkend resultaat is dat 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren,” zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL. “Maar met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet.”

“De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.”

 

Vervoer door anderen: goed uitleggen!

Niet alleen ouders blijken er moeite mee te hebben om hun kind veilig mee op pad te nemen. Voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s lijkt dit nog lastiger. Het onderzoek laat zien dat de kans groter is dat kinderen onveilig in de auto zitten als ze door iemand anders dan een ouder worden vastgezet.

Gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Zorg ervoor dat er een autostoel aanwezig is en leg als ouder goed uit hoe het werkt!

Kind niet veilig in auto: fatale gevolgen

Als een kindje niet veilig in de auto zit, kan dit vreselijke gevolgen hebben. Je wil er natuurlijk liever niet aan denken, maar het is belangrijk dat je dit wel doet. Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer ziet dagelijks de gevolgen van het onjuist gebruik van autostoelen: “Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in.”

LEES OOK: Maxi-Cosi kiezen - informatie & tips

5 Tips om je kind veilig te vervoeren

Wat kun je doen om je kind veilig in de auto te vervoeren? Met een paar tips kun je de veiligheid van kinderen in de auto al flink verbeteren:

  • Installeer je autostoel altijd zoals de handleiding het voorschrijft. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  • Gebruik je Isofix? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  • Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten.
  • Let bij een peuterautostoel op de hoogte van het harnasje. Er mogen maximaal twee vingers ruimte tussen het harnasje en de schouder zitten.
  • Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

LEES OOK: Roadtrip met baby - tips & tricks

Taskforce Kinderveiligheid

De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband tussen VeiligheidNL, Maxi-Cosi, Erasmus MC, Kinderchirurg-traumachirurg William Kramer verbonden aan het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en het Verbond van Verzekeraars. De Taskforce heeft als doel om bij te dragen aan de veiligheid van kinderen en ouders de juiste aandachtspunten en tips te geven. Met dit onderzoek vraagt de Taskforce Kinderveiligheid aandacht voor het veilig vervoeren van kinderen in de auto.

Bron: VeiligheidNL

Marieke van Boven

Door

26 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.