Wasbare luiers gebruiken: zo werkt het!

Wasbare luiers gebruiken: zo werkt het!

Wasbare luiers zijn steeds meer in opkomst. Ze zijn echt niet onhygiënisch en onhandig. Wij vertellen je hoe je wasbare luiers makkelijk gebruikt!

Wasbare luiers zijn enorm in opkomst. Steeds meer moeders gaan voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Maar hoe gebruik je wasbare luiers dan eigenlijk precies? Is het niet enorm veel ‘gedoe’ en onhygiënisch? Nee! Wij vertellen je er alles over.

Wasbare luiers roepen bij de meeste moms nog veel vraagtekens en vertwijfeling op. Je denkt bij de term ‘wasbare luiers’ in eerste instantie vast aan die ‘goeie ouwe tijd’ waarin het eigenlijk gewoon hydrofiele doeken waren die met veiligheidsspelden werden vastgemaakt. Dat is allang niet meer het geval!

Oprichtsters van Billie Wonder Manon en Steef met hun kinderen

Wasbare luiers: echt makkelijk in gebruik

Manon Kosterman en Steef Fleur zijn oprichtsters van het leukste merk in ‘wasbare luier-land’: Billie Wonder. “We merken om ons heen dat veel ouders de stap nog niet durven te maken naar wasbare luiers, omdat zij niet goed weten wat ze moeten verwachten”, vertellen ze.

“Maar de wasbare luiers van tegenwoordig zijn vrolijke broekjes verkrijgbaar als alles-in-1 of tweedelig systeem. Ze zijn eigenlijk net zo makkelijk in gebruik als wegwerpluiers. Het enige grote verschil is dat een wasbare luier in de wasmachine gaat in plaats van in de vuilnisbak.”

LEES OOK: Dé baby-uitzetlijst - wat heb je allemaal nodig?

Beter voor kind, milieu en portemonnee

Moms Manon en Steef hebben een duidelijke missie: de standaard veranderen van wegwerpluiers naar wasbare luiers. Wasbare luiers gebruiken is namelijk veel beter voor kind, milieu en portemonnee. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen als bamboe en katoen en bevatten geen chemicaliën. 

Wasbare luiers: wat heb je nodig?

Om te beginnen met het gebruiken van wasbare luiers heb je een basisuitzet nodig waarmee je vervolgens jaren vooruit kunt:

20 wasbare luiers

Als je uitgaat van 4 à 6 verschoningen per dag, heb je genoeg aan 20 wasbare luiers (als je eens in de drie dagen een was draait).

Luieremmer

Je bewaart de gebruikte luiers in een (goed afsluitbare) luieremmer.

Wasnet

Je hangt een wasnet in de luieremmer. Zodra de emmer vol is, haal je het wasnet eruit en doe je deze met luiers en al zó in de wasmachine. Geen vieze handen dus!

Inlegvellen

In de luiers gebruik je een biologisch afbreekbaar inlegvel dat de ontlasting opvangt. Een inlegvel met een plasje kan je meewassen met de luiers. Een grote boodschap spoel je met (biologisch afbreekbaar) inlegvel en al door het toilet.

Twee dreumesen in wasbare luiers

Soorten wasbare luiers

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers verkrijgbaar. Het is een beetje afhankelijk van je eigen voorkeuren en natuurlijk ook van je kind. Is het een groter plasser? Dan moet de luier veel vocht op kunnen nemen. 

alles-in-1 systeem

Dit type luier lijkt het meeste op een wegwerpluier. De buitenkant is waterdicht en de binnenkant van de luier is van absorberend materiaal. Deze wasbare luier is met name geschikt voor gebruik op de dag. 

tweedelig systeem

Het tweedelige systeem bestaat uit een absorberende luier of booster met daar overheen een waterdicht overbroekje. Het overbroekje en de absorberende luier vormen samen de perfecte nachtluier.

Wasbare luiers verschonen

Het is niet moeilijk of vies om een wasbare luier te verschonen. Een plasluier doe je gelijk in de luieremmer. Een poepluier kieper je eerst leeg in het toilet en doe je daarna in de luieremmer. Het enige verschil met wegwerpluiers is dat je ze wast en niet weggooit.

Wasbare luiers wassen

Het is een fabel dat je wasmachine vies wordt als je wasbare luiers wast. De ontlasting zit er niet meer in, want die had je al in het toilet gekieperd. Je verzamelt de gebruikte luiers in het wasnet in de luieremmer en wanneer die vol is, stop je de luiers met wasnet en al in de wasmachine. Eventueel kun je je gewone was ook meedraaien. Kind kan de was doen!

Wasbare luiers proberen: proefpakket

Twijfel je nog over het gebruik van wasbare luiers of weet je niet welke soort je moet hebben? Je kunt op de site van Billie Wonder een proefpakket wasbare luiers bestellen, zodat je thuis kunt uitproberen of je het wat vindt en welke voor jou het handigst zijn.

Marieke van Boven

Door

07 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.