Wegwerpluiers of wasbare luiers?

Je kunt kiezen tussen wegwerpluiers of wasbare luiers, maar wat is handiger? Wat zijn de voor-en nadelen?

Bij het kiezen van een luier heb je ontzettend veel keuze, maar misschien wel de belangrijkste is die tussen wegwerpluiers of wasbare luiers. Voor wat ga je als moeder? Ga je voor de reguliere wegwerpluiers of kies je milieubewust voor de wasbare luiers? Wij hebben hier alle voor -en nadelen onder elkaar gezet.

Wegwerpluiers

Drogisterijen en supermarkten staan vol met verschillende soorten wegwerpluiers. Ze zijn dan ook makkelijk in gebruik. Is de luier vol, dan is het dichtplakken en weggooien. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor de dunnere ontlasting omdat ze niet zo snel lekken.

Afvalberg en zindelijkheid

Ondanks deze voordelen hebben wegwerpluiers ook nadelen. Zo verteren de luiers niet. Hierdoor zorgen ze voor een enorme afvalberg. En elke moeder weet hoe hoog deze stapel kan worden. Een ander nadeel is dat kinderen minder makkelijk zindelijk worden. Door het sterk absorberende vermogen van de luiers voelen kinderen niet dat ze nat zijn.

Allergie en duur

Wat ook een probleem vormt, is dat kinderen een allergische reactie kunnen krijgen door wegwerpluiers. Dit wordt meestal veroorzaakt door de bestanddelen in de luier die ervoor zorgen dat het vocht in de luier wordt omgezet in een gel. Er bestaan zalfjes voor luieruitslag, maar daarmee los je het probleem niet op. Daarnaast zorgt dat ook weer voor extra kosten. Dat brengt ons dan ook op het laatste nadeel: de kosten. Deze liggen voor wegwerpluiers over het algemeen wat hoger omdat je steeds nieuwe moet kopen.

Wasbare luiers

Het grootste voordeel van wasbare luiers is natuurlijk dat ze milieuvriendelijk zijn. De wasbare luiers kan je zelf wassen en geven dus niet zo’n enorme afvalberg als de wegwerpluiers. Nog een voordeel is dat kinderen wat sneller zindelijk worden bij het gebruik van katoenen luiers, doordat een natte katoenen luier niet lekker zit. Als laatste is het gebruik van deze luiers voordeliger. Je hoeft alles maar één keer aan te schaffen en vervolgens beperk je de kosten tot het gebruik van de wasmachine en wasmiddelen.

Tijdrovender

Maar ook deze luiers hebben hun nadelen. Ze zijn tijdrovender, want er moet gewassen, gedroogd en eventueel gestreken worden. Na een grote boodschap moet je de luier sowieso direct wassen (de stank hé). Een tweede punt is dat het bij diarree ook vaker kan misgaan. Sommige katoenen luiers kunnen al dat vocht niet goed vasthouden met als gevolg...

Tips voor het gebruik van wasbare luiers

  • Er zijn speciale inlegvellen te koop. Deze vellen leg je in de luier en deze laten het vocht door. Afhankelijk van het soort inlegvellen kan je de ontlasting gelijk in de wc gooien.
  • Gebruik géén wasverzachter in de luierwas. Het katoen neemt dan namelijk minder vocht op.

Extra tips

Ga je toch liever voor de reguliere wegwerpluiers, maar wil je wel wat voor het milieu betekenen? Dan hebben we hier wat extra tips:

  • Zorg voor de juiste maat luier, dit voorkomt onnodig lekken en dus ook minder was.
  • Bij sommige gemeenten worden wegwerpluiers ingezameld. Informeer bij jouw gemeente of dit kan.

Lees ook: Opvoedtips op luiers geprint: onzin of briljant? en Luieremmer verschonen tips

Door

22 maart 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

11 maanden geleden

Ik kies beiden hoor. De wegwerpluiers EN wasbare luiers. pampers als wegwerp en de wasbare zelf gemaakt door mijn moeder. Ik gebruik als versterking de wegwerp doekjes om ontlasting op te vangen. Heel makkelijk om het zelf schoon te maken.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.