Wegwerpluiers of wasbare luiers: de voor- en nadelen

Wegwerpluiers of wasbare luiers: de voor- en nadelen

Als moeder kun je voor wegwerpluiers of wasbare luiers kiezen. Maar wat is handig? Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij!

Als je op korte termijn een baby verwacht, moet je gaan kiezen tussen wegwerpluiers of wasbare luiers voor je kindje. Voor beide soorten luiers is er ontzettend veel keuze, maar in de basis zijn er een aantal voor- en nadelen voor zowel wegwerp- als wasbare luiers. Ik zet ze voor je op een rij!

De keuze voor wegwerpluiers of wasbare luiers kan een lastige zijn. Wegwerpluiers worden het meest gebruikt, waarschijnlijk omdat veel moeders dat makkelijker vinden en bovendien hygiënischer. Zo’n moeder ben ik ook! Maar is dat wel zo?

moeder houdt baby in luier vast

De voordelen van wegwerpluiers

Drogisterijen en supermarkten staan vol met verschillende soorten en merken wegwerpluiers. Ze zijn dan ook makkelijk in gebruik: is de luier vol, dan is het een kwestie van dichtplakken en weggooien. Ze lekken niet snel door (mits je de goede maat koopt!) en de meeste mama’s hebben het gevoel dat wegwerpluiers hygiënischer zijn.

De nadelen van wegwerpluiers

Ondanks deze voordelen hebben wegwerpluiers ook nadelen. Zo zijn deze luiers niet afbreekbaar, waardoor ze zorgen voor een enorme afvalberg. En elke moeder weet hoe hoog deze stapel kan worden, alleen al voor jouw baby. Een ander nadeel is dat kinderen soms minder makkelijk zindelijk worden. Door het sterk absorberende vermogen van de luiers voelen kinderen niet snel dat ze nat zijn.

Allergie en kosten

Wat ook een probleem kan zijn, is dat kinderen een allergische reactie kunnen krijgen door wegwerpluiers. Dit wordt meestal veroorzaakt door de bestanddelen in de luier die ervoor zorgen dat het vocht in de luier wordt omgezet in een gel. Er bestaan zalfjes voor luieruitslag, maar daarmee los je het probleem niet altijd op. Daarnaast zorgt dat ook weer voor extra kosten. Dat brengt ons dan ook op het laatste nadeel: de kosten. Deze liggen voor wegwerpluiers over het algemeen wat hoger, omdat je steeds nieuwe moet kopen.

vader knuffelt baby in luier

Duurzame wegwerpluiers van Bambo Nature

Voor de moeders die graag wegwerpluiers gebruiken (yes, dat ben ik dus...), maar zich schuldig voelen over wat voor impact dit heeft op het milieu (also me...) hebben wij een héle goede tip: de duurzame wegwerpluiers van Bambo Nature. Na wasbare luiers is dit ‘the next best thing’!

Bambo Nature is een vernieuwd merk op het gebied van natuurlijke babyverzorging. De luiers van het merk bevatten 0% parfum, 0% parabenen, 0% lotion en 0% conserveringsmiddelen. Daarom zijn ze heel zacht en huidvriendelijk voor de gevoelige baby- en peuterbilletjes!

Milieuvriendelijk geproduceerd

Een ander groot voordeel is dat zowel de luiers als de manier waarop ze geproduceerd worden aan zeer strenge internationale milieu-eisen voldoen. De fabrieken draaien voor 100% op windenergie en 86,4% van het productieafval wordt gerecycled. Daarnaast zitten de luiers van Bambo Nature in een duurzame verpakking op basis van suikerriet.

Een gezondere en duurzamere levensstijl is als moeder van jonge kids niet altijd even makkelijk. Met de luiers van Bambo Nature hoef je daar geen grote aanpassingen voor te doen én krijg je de comfort en kwaliteit die jouw kindje verdient! Een hele verantwoorde keuze dus.

LEES OOK: Gespot! Natuurlijke babyverzorging van Bambo Nature

De voordelen van wasbare luiers

Het grootste voordeel van wasbare luiers is natuurlijk dat ze veel milieuvriendelijker zijn. Wasbare luiers kun je zelf wassen en geven dus niet zo’n enorme afvalberg als de wegwerpluiers. Ook is het gebruik van deze luiers op de lange termijn voordeliger. Je hoeft alles maar één keer aan te schaffen en vervolgens beperk je de kosten tot het gebruik van de wasmachine en nieuwe inlegvellen.

Hoe gebruik je wasbare luiers?

Wasbare luiers klinkt voor veel moeders als ‘gedoe’. Bovendien denk je dan misschien al snel aan vroeger, toen wasbare luiers nog katoenen, hydrofiele doeken waren die vastgezet werden met veiligheidsspelden. Dat is allang niet meer zo! Wasbare luiers zijn tegenwoordig mooie, goed zittende luierbroekjes die in hippe designs verkrijgbaar zijn. Je gebruikt slechts een inlegvel dat je met de ontlasting weggooit, de andere onderdelen van de luier zijn wasbaar. Als je een goed basispakket aanschaft, kun je daarmee heel lang vooruit.

Meer weten? Lees vooral eens alle ins en outs in ons artikel over hoe je wasbare luiers gebruikt!

twee baby's in wasbare luiers

De nadelen van wasbare luiers

Maar ook wasbare luiers hebben hun nadelen. Het gebruik ervan is tijdrovender, want er moet gewassen en gedroogd worden. Als je onderweg bent, een weekendje weg gaat of bij iemand op bezoek bent, moet je de vuile luiers wel ergens kunnen laten en weer mee naar huis nemen. Het startpakket voor wasbare luiers is in het begin ook even een flinke investering.

Wergwerpluiers en wasbare luiers combineren

Wil je best wasbare luiers gebruiken, maar vind je het handig om onderweg, op visite of op vakantie wegwerpluiers te gebruiken? Dat kan natuurlijk ook! Wegwerpluiers en wasbare luiers zijn prima te combineren voor verschillende gelegenheden. Helemaal als je dan de verantwoorde wegwerpluiers van Bambo Nature kiest, ben je hartstikke goed bezig!

collage producten Bambo Nature

Probeer Bambo Nature voor slechts €1

Zou jij de luiers van Bambo Nature weleens willen proberen? Dat kan! Je kunt nu een probeerpakket bestellen voor maar €1! Deze euro gaat bovendien rechtstreeks naar het goede doel Scharrelkids Fonds van het Instituut voor Natuureducatie (IVN).

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bambo Nature.

Marieke van Boven

Door

07 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.