Huis veilig maken voor je baby: dé checklist

Huis veilig maken voor je baby: dé checklist

Zodra je baby gaat tijgeren en kruipen, moet je het huis veilig maken. Hoe maak je je woning babyproof? Wij hebben een checklist!

Je huis veilig maken voor je baby: dat schiet ineens naar nummer 1 op je to do list zodra je baby gaat tijgeren en kruipen. Ineens kan hij in de kleinste openingen komen en zitten die minivingertjes óveral aan. Bovendien gaat ie voor je het weet ineens staan en klimmen! Kortom: je huis moet veilig en zó pak je dat aan.

Huis kindvriendelijk maken

Als je baby gaat tijgeren en kruipen, is dat onwijs leuk om te zien. Op zijn eigen, supersnelle manier gaat ie de hele kamer door. Maar dat heeft ook een groot nadeel: het huis moet veilig gemaakt worden, want hij zit met z’n grijpgrage klauwtjes overal aan. Geen draad, plant, apparaat of stopcontact (!) is meer veilig, en je baby dus ook niet. Hoe maak je je huis babyproof? Wij hebben een checklist voor je.

Stopcontacten

Baby’s willen alles aanraken en hun kleine vingertjes overal in steken. Daarom zijn stopcontacten die laag bij de grond zitten erg gevaarlijk. Met stopcontactbeschermers of afdekplaatjes voor stopcontacten die je niet gebruikt los je dit probleem eenvoudig op.

Snoeren

Losliggende of -hangende snoeren en kabels moeten worden weggewerkt. Zorg dat ze buiten bereik van je nieuwsgierige, rondkruipende baby liggen of hangen, zodat hij er niet aan kan trekken. Uiteraard moet je ook elektrische apparaten ver van je baby vandaan houden of opbergen.

Trappen

Een val van de trap is iets wat je natuurlijk écht wil zien te voorkomen. Dat is namelijk mega gevaarlijk voor je baby of peuter. Als jouw baby rondtijgert in een ruimte waar ook een trap is, plaats dan een traphekje, zowel onderaan als bovenaan de trap. Vergeet niet deze áltijd te sluiten, ook als je baby slaapt.

Lees ook ons artikel waarin we je alles vertellen over traphekjes >>

kind op veranda met hond

Scherpe hoekjes

Wanneer een baby leert zitten, staan en lopen, is de balans nog ver te zoeken. Voor die kleintjes is het nog heel lastig om hun evenwicht te bewaren. Gevolg: ze vallen vaak! Dat kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je huis zo veilig mogelijk is voor je baby. Dek scherpe hoekjes daarom af met (tafel)hoekbeschermers. Dat is ook slim om te doen als je baby rondcrosst op een loopfiets of -auto.

Ramen

Zodra je baby zich kan optrekken, duurt het niet lang voor hij kan klimmen en staan. Dan zijn ramen dus ook gevaarlijk, want daar kan ie uit vallen. Het is daarom belangrijk dat je de ramen op de eerste verdieping en hoger goed beveiligt. Dit kan met een raambeveiliger, waarmee je raam niet verder dan 10 cm open kan. Ook kun je raamhekjes en raamsloten installeren.

Deuren

Rondkruipende baby’s vinden het heel leuk dat deuren open en dicht kunnen. Het liefst doen ze dat ook helemaal zelf, met het gevaar dat ze er met hun vingers tussen komen. Ook kastdeurtjes moeten gesloten blijven, omdat er breekbare of gevaarlijke spullen in het kastje kunnen liggen. Zorg dus voor de juiste deurbeveiliging: deur- en scharnierblokkeerders of deurhekjes voorkomen vervelende ongelukjes.

Planten & bloemen

Baby’s steken alles wat ze in hun handen krijgen in hun mond, dus dat geldt óók voor bloemen, planten en aarde! Kamerplanten en bloemen kunnen giftig zijn, dus het is verstandig om te checken welke soorten je precies hebt staan en of die kwaad kunnen. Sowieso is het handig om alle planten en bloemen buiten het bereik van je kleine ontdekkingsreiziger neer te zetten.

twee kinderen op veranda van boshuisje

Losstaande meubels 

Losstaande meubels zoals kastjes, lampen, tafeltjes en decoratie kunnen ook gevaarlijk zijn voor baby’s. Ze trekken zich namelijk maar al te graag op aan vanalles en nogwat. Losstaande meubels of accessoires kunnen gaan schuiven of omvallen. Probeer deze spullen dus buiten bereik van je kindje te zetten, wellicht tijdelijk in een andere kamer.

Kasten kun je het het beste verankeren aan de muur. Kinderen klimmen er namelijk maar wat graag in, onder of op, met alle risico’s van dien. In doe-het-zelf-zaken zijn hier speciale haken voor te koop, waarmee je ze stevig vastzet.

LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?

Haard/verwarming

Als je een open haard hebt, moet je die natuurlijk goed afschermen voor je kruipende baby. Plaats daarom een hekje of scherm om de haard om je kind weg te houden van de hitte. Een vonkenscherm houdt ook rondspringende vonkjes tegen.

Een verwarming kun je beveiligen met een radiatorombouw. Staat nog leuk in het interieur ook!

Raambekleding

Kinderen kunnen verstrikt raken in gordijnen, lamellen of jaloezieën, en dan met name door de koorden en kettingen die eraan hangen. Werk die goed weg of kies voor raambekleding met korte koorden, zodat ze daar niet bij kunnen. Er zijn ook gordijnen verkrijgbaar met een speciale beveiliging: zodra er druk of kracht op het koord wordt uitgeoefend, wordt deze losgekoppeld zodat het risico op verhanging (ja, heel naar...) wordt uitgesloten.

Giftige stoffen

Uiteraard moet je ervoor zorgen dat je baby niet bij de schoonmaak- en wasmiddelen, medicijnen, parfum, verf, shampoo en (lamp)olie kan. Zet ze hoog weg of zorg er met een magneetslot of knijpslot voor dat keukenkastjes en -lades niet zomaar open kunnen. 

Badkamer

Het is slim om een antislipmatje in het bad en op de vloer te leggen, zodat je baby (en jij zelf) niet uitglijden in de badkamer. Ook moet je alle cosmetica en verzorgingsproducten veilig opbergen. Voor het bad en de douche doe je er verstandig aan om een thermostaatkraan te installeren, als je die nog niet hebt. Zo voorkom je brandwonden!

LEES OOK: Baby veilig in de auto vervoeren - 6 belangrijke tips

Balkon

Als je een balkon hebt, is het ook belangrijk om daar voor veiligheid te zorgen. De spijlen van het balkon moeten niet breder zijn dan 10 centimeter. Als dat wel het geval is, kun je er eventueel een speciaal veiligheidsnet voor spannen. Hou je balkon bovendien zo leeg mogelijk, zodat er geen objecten staan waar je kind op kan klimmen.

moeder zit met baby op de grond

Veiligheid in huis: tips

Naast bovenstaande tips voor een babyproof huis, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je woning veilig te maken voor baby’s:

  • Zorg ervoor dat er geen kleine spulletjes of onderdelen rondzwerven die je baby kan doorslikken. Berg ze goed op!
  • Laat je kind nooit alleen in de badkamer tijdens het badderen.
  • Gebruik liever geen tafelkleed op de eettafel, want niets is voor een kind leuker dan daaraan (op) te trekken.
  • Installeer rookmelders door het hele huis, ook in de kinderkamer.
  • Heb je de hete kraan gebruikt, spoel die dan even door met koud water.
  • Zorg ervoor dat je kind niet bij bestek, aanstekers en lucifers kan.
  • Zet de box of het bed niet te dicht bij een verwarming of open raam.
  • Zorg ervoor dat je kind niet bij breekbare spullen kan.
  • Draai tijdens het koken de stelen van de pannen naar achteren, zodat kinderhandjes er niet per ongeluk bij kunnen.
  • Zet speelgoed en boekjes in het zicht, zodat de verleiding om naar iets anders op zoek te gaan kleiner wordt.

EHBO voor kinderen

Met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje, zowel binnen als buiten. Naast het veilig maken van je huis voor je baby, is het daarom aan te raden om een EHBO-cursus te doen, zodat je weet wat je moet doen in het geval van nood. Het Rode Kruis biedt verschillende EHBO-cursussen door het hele land aan die gericht zijn op kinderen. Via Google vindt je er ook genoeg bij jou in de buurt.

Bronnen: veiligheid.nl, oeiikgroei.nl

Marieke van Boven

Door

17 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.