Baby leren lopen

Baby leren lopen

Wanneer kan een baby leren lopen en waar moet je rekening mee houden? Alles over deze bijzondere ontwikkeling van een baby.

Je baby die zijn eerste stapjes zet. Het is misschien wel de meest bijzondere ontwikkeling die je als ouder meemaakt. Je baby gaat lopen, dat kun je wel een echte mijlpaal noemen! Toch vragen veel ouders zich af: kan ik mijn baby leren lopen of hem stimuleren om te gaan lopen? En waar moet ik nog meer rekening mee houden als mijn kleine zijn eerste stapjes heeft gezet? Op deze vragen geven wij antwoord.  

Wanneer gaat een baby leren lopen?

Slechts 3 procent van de kinderen kan vóór 9 maanden lopen. 

Gemiddeld worden de eerste stapjes gezet tussen de 13 en 15 maanden. Maar, het kan ook zijn dat je kind veel eerder of veel later gaat lopen. Wees gerust: slechts 3 procent van de kinderen kan lopen vóór 9 maanden. Het leren lopen begint vaak met optrekken. Is je kind er klaar voor en wil hij graag nieuwe dingen leren? En merk je dat jouw kindje zich probeert op te trekken aan meubels, stoelen of aan jou? Dan wil hij graag lopen. 

Leren lopen: Het proces

  • Hoe snel kinderen leren lopen is grotendeels genetisch bepaald. 
  • Het kan ook te maken hebben met de bouw van het lichaam en lengte en gewicht.  
  • Je dreumes moet genoeg zelfvertrouwen hebben om te leren lopen. 
  • Hoe snel jouw kind loopt, heeft niets te maken met zijn intelligentieniveau! 

Wees gerust, elk kind gaat op een dag lopen! Een kind kan namelijk ook heel goed aanvoelen wanneer hij ergens klaar voor is. Het kan ook zijn dat je baby gewoon nog andere interesses heeft en nog geen behoefte heeft om nieuwe dingen te leren. Maakt je kleine na 18 maanden nog geen aanstalten om te gaan lopen? Dan kun je dit aankaarten bij het consultatiebureau. Zij kunnen dan goed zien of het wellicht een andere oorzaak heeft. Maar, probeer je kind vooral niet te pushen! Dit kan hem namelijk alleen maar onzeker maken. 

Hoe kun je als ouders helpen?

In de eerste instantie heb je als ouders weinig invloed op het leren lopen. Logisch ook, want jouw kind zal het toch echt zelf moeten doen. Merk je dat hij wil gaan lopen? Dan kun je hem zo hier en daar wel een handje helpen. 

BELANGRIJK: Probeer je baby niet te laten lopen wanneer hij dit zelf nog niet probeert. 

Zodra je kind zich op gaat trekken, kun je hem een handje helpen. Je kunt hem bijvoorbeeld je hand aanrijken. Ook kun je een aantal meter verder gaan zitten en je kleine stimuleren om naar jou te komen. Dit kun je doen met een speeltje of een koekje. Dwing je kind nergens toe. Hij moet zelf leren te lopen. Als je ziet dat hij wel wil lopen, maar misschien nog een beetje bang is dan kun je hem wel stimuleren. Je kunt ook nog andere dingen doen, zoals de woonkamer een beetje verbouwen. Door de meubels iets dichter bij elkaar te zetten, kan jouw kind zich gemakkelijk vastgrijpen en hierdoor de eerste stapjes gaan zetten. Zeker in het begin zal je kind heel veel vallen. Reageer niet paniekerig bij zijn eerste, tweede, derde of tiende valpartij. Dit kan onzekerheid veroorzaken. Moedig je kleine juist aan!  

Kunnen baby's kruipen overslaan? 

Er zijn kinderen die het kruipen gewoon helemaal overslaan. Dit kun je niet voorkomen, want een baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Ook kan jouw kind teruggaan naar het kruipen (als hij al een aantal keer heeft gelopen). Ook in dit geval hoef jij je geen zorgen te maken. Een terugval kan, je kindje gaat vanzelf weer lopen. Stimuleer hem wel op een positieve manier om weer stapjes te zetten. 

maak je huis veilig voor je baby

Wanneer je kind gaat lopen, rent hij binnen de kortste keren heel het huis door. Het is daarom belangrijk om het huis zo veilig mogelijk in te richten. Dit kun je doen door de volgende dingen aan te passen:

  • Beveilig de stopcontacten
  • Beveilig de scherpe randjes en hoekjes in huis
  • Doe de kastjes in huis dicht en laat ze niet open staan. Let hierbij vooral op kastjes waar schoonmaakmiddelen en medicijnen inzitten (probeer die hoog weg te zetten)
  • Plaats een traphekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer kinderen beginnen te lopen, kunnen ze heel het huis doorbanjeren. Bij kinderen van 0-5 jaar oud worden er jaarlijks 44.000 letsels medisch behandeld, als gevolg van ongelukken in huis! Het is daarom extra belangrijk om te zorgen dat je een veilige omgeving creëert voor je kleine.   

moeten baby's SCHOENEN AAN?

Een baby gebruikt in het begin zijn tenen om grip te houden. Schrik dus niet, dit is heel normaal! Ook thuis leren kinderen het beste lopen op blote voeten. Kan je kindje eenmaal lopen en rent hij heel het huis door? Dan kun je slofjes of sokjes met grip aandoen. Als je naar buiten gaat, dan kun je schoenen kopen met de juiste pasvorm. Te kleine schoenen kunnen de groei van de voeten van je kind beperken. Het beste is om je in de winkel goed te laten adviseren over welke maat schoenen je moet hebben. 

De eerste stapjes vastgelegd

De eerste stapjes zijn zo bijzonder, dat veel ouders dit vastleggen. Bekijk deze leuke compilatie van baby's die hun eerste stappen zetten. 

Rosalyn van Houwelingen

Door

06 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.