25x Leuke en tijdloze boeken voor kinderen

25x Leuke en tijdloze boeken voor kinderen

Dit zijn de 25 leukste boeken voor baby's, peuters en oudere kinderen, van prentenboeken en voorleesboeken tot zelf-leesboeken!

Op zoek naar de leukste tijdloze boeken voor kinderen? Wij hebben een lijst samengesteld met maar liefst 25 kinderboeken, voor baby's, dreumesen, peuters, kleuters en oudere kinderen en zowel voorleesboeken als zelf-leesboeken. Genoeg inspiratie voor héél wat leesuurtjes!

Kinderboeken zijn dan ook altijd leuk om te kopen of cadeau te doen. Ze zijn tijdloos en gaan lang mee. Veel klassiekers zullen geen introductie nodig hebben, wie kent bijvoorbeeld Jip & Janneke niet?! Er is een reden dat deze boeken zo bekend en geliefd zijn, veel kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen. 

Meisje leest boek

Doe je voordeel met deze lange lijst met geweldig leuke kinderboeken! Als je op de titel klikt, kun je ze kopen.

Baby

1. Kleine Pluis - Dick Bruna

Nijntje is een klassieke serie. In dit deel krijgt het bekende konijntje een broertje of zusje. Een superleuk boekje voor elke aanstaande grote broer of zus!

2. Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg is een wereldberoemd verhaal over een kleine rups die verandert in een mooie vlinder.

3. Waar is Dribbel? - Eric Hill

In dit leuke kijk- en doeboek over de avonturen van Dribbel zal jouw kleine op zoek gaan naar Dribbel.

4. Woezel & Pip | Eerste woordjes - Guusje Nederhorst

Woezel & Pip ontdekken steeds nieuwe woorden in de Tovertuin. Ken jij ze al? Ga mee op ontdekkingsreis!

Dreumes

5. Hoe doet dit dier? Boe! Boe! Boe! Boe! - Seb Braun

Met dit boekje leren jonge kinderen de geluiden van dieren op de boerderij. De stevige flapjes maken dit boek lekker interactief!

6. Dikkie Dik gaat buiten spelen - Jet Boeke

Dikkie Dik gaat in dit boekje lekker buitenspelen. Dit is herkenbaar voor kinderen, omdat Dikkie Dik de wereld gaat verkennen en het buitenspelen iets avontuurlijks heeft.

7. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.

8. Nog even achter mijn oortjes kriebelen - Jorg Muhle

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Kindjes kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en natuurlijk een nachtzoen geven.

9. Van wie zijn deze billen? - Thorsten Saleina

Van wie zijn deze billen?  De vrolijke rijmpjes stimuleren kinderen om mee te raden en te ontdekken wat er achter de grote, stevige flapjes te zien is.

Peuter

10. Monkie - Dieter Schubert

Dit prentenboek laat het verhaal zien van een peuter die zijn knuffel Monkie verliest.

11. Welterusten, Kleine Beer - Martin Waddell & Barbara Firth

Kleine Beer is bang voor het donker en kan daarom niet slapen. Een herkenbaar thema voor veel kinderen en daarom een fijn boek om samen te lezen voor het slapen gaan.

12. Het vrolijke voorleesboek van Kikker - Max Velthuijs

Een heerlijk voorleesboek over de avonturen van Kikker en zijn vriendjes Eend, Haas en Varkentje.

13. Winnie de Poeh - A.A. Milne

Deze luxe uitgave bevat de complete verzameling verhalen en gedichten over de avonturen van de beroemde beer Winnie de Poeh.

14. Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt

Voor alle kinderen die geen genoeg kunnen krijgen van dit duo van Annie M.G. Schmidt zijn alle verhalen gebundeld in één boek. Een must-have voor in de boekenkast!

LEES OOK: Voorlezen aan kinderen doe je zo!

Kleuter

15. Het Grote Annie M.G. Schmidt Voorleesboek - Annie M.G. Schmidt

Dit prachtige boek zit boordevol versjes en verhalen. Je komt alle bekende personages tegen: Otje, Abeltje, Jip en Janneke, Ibbeltje, Wiplala, Floddertje, Pluk en nog veel meer!

16. Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt

Vooruit, nog eentje dan van Annie M.G. Schmidt. Ook dit jongetje met zijn kleine rode kraanwagentje is een van de bekendste personages in de kinderliteratuur.

17. De kinderen van de Grote Beer groep 1 t/m 8 - Carry Slee

Dit kinderboek van Carry Slee volgt vijf klasgenoten op de basisschool De Grote Beer, van groep 1 tot groep 8. Het is dan ook een heerlijk meegroeiboek, de verhalen zijn afgestemd op het niveau van de groep waarin de personages zitten.

18. De mooiste vis in de zee - Marcus Pfister

De mooiste vis in de zee komt er in dit verhaal achter dat er andere dingen belangrijker zijn en je gelukkiger maken dan uiterlijke schoonheid.

19. Van mug tot olifant - Ingrid en Dieter Schubert

Tussen een mug en een olifant ligt een hele dierenwereld. In dit mooie prentenboek kun je de meest vreemde wezens met de meest vreemde gewoontes leren kennen. Maar natuurlijk ook de liefste en aaibaarste!

Ouder kind

20. Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Villa Kakelbont, meneer Nilsson, Tommy en Annika... Deze dikke bundel bevat alle avonturen van Pippi!

21. Alice in Wonderland - Lewis Carroll

Dit klassieke verhaal bestaat al 150 jaar en is nog steeds geliefd onder veel kinderen. Het boek kan voorgelezen worden aan kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud.

22. Matilda - Roald Dahl

De hoogbegaafde Matilda bezit speciale gaven, maar zij wordt niet gewaardeerd door haar familie. Dit bekende verhaal van Roald Dahl zit vol humor en liefde voor het kleine slimme meisje!

23. Een beer genaamd Paddington - Michael Bond

Ook beertje Paddington is niet weg te denken uit de (in dit geval zelfs internationale) kinderboekenwereld!

24. Pinkeltje in het Rijksmuseum - Studio Dick Laan

Het kleine bekende mannetje genaamd Pinkeltje gaat in dit deel naar het Rijksmuseum en bezoekt wereldberoemde en minder beroemde kunstwerken.

25. Het grote boek van Madelief - Guus Kuijer

Dit boek volgt Madelief door jaren heen. Het boek groeit dan ook met je kinderen mee en gaat heel lang mee! Voor de jongere lezers zullen de verhalen over een jongere Madelief meer aanspreken en als je kindje ouder wordt, zal het de verhalen van een oudere Madelief leuker vinden.

Heb jij nog aanvullingen voor deze lijst? Wat is het favoriete boek van jouw kindje? Laat het weten in een reactie!

Sarah Glasbergen

Door

29 september 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.