Voorlezen aan kinderen: zo doe je dat!

Voorlezen aan kinderen: zo doe je dat!

Bijna elk kind is gek op voorlezen en daarnaast is het ook nog eens super goed voor hun ontwikkeling. Daarom deze leuke voorleestips!

Gezellig samen met je kind op de bank of in bed, en nog even een verhaaltje voor het slapengaan. Veel kids kijken echt uit naar dit voorleesmoment. Om het voorlezen nog leuker en ook leerzamer te maken, kun je onderstaande voorleestips gebruiken. 

Een boek kiezen

In de boekenwinkel en bibliotheek is er zo veel keuze aan boeken, dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind. Denk dan eens aan de volgende situaties: misschien is er bij jullie een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het zelfstandig naar de wc te gaan. Veel bibliotheken hebben boeken per thema bij elkaar staan. Ook in de boekwinkel kun je boeken zoeken over speciale onderwerpen.

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen met je kind bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

Moeder leest voor aan kind

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo min mogelijk kans op storingen. Voorleestijd is de tijd waarin jullie samen kunnen kijken, luisteren, praten en lachen.

Te moeilijk of niet?

Het kan prettig zijn om van andere ouders, leidsters, de bibliotheek of de boekwinkel titels van prentenboeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Dan nog kan het zijn dat je aarzelt omdat je niet zeker weet of het boek te moeilijk of te gemakkelijk is. Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk net een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en je samen over het verhaal praat, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt.

Voorlezen met stemmetjes

Ook een handige voorleestip is om gewoon goed duidelijk voor te lezen. In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten, maar je hoeft je niet extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Zolang je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, pak je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt. De stemmetjes kun je altijd in een later stadium (bij de twintigste keer voorlezen) nog proberen.

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Vader leest kind voor

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kan je je kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter en dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Laat je kind vertellen

Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen als je het verhaal voorleest. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Je kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kan je dan weer op ingaan. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Laat je kind het verhaal ook zelf eens navertellen. Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat je kind het verhaal beter begrijpen.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Je hebt misschien zelf al lang genoeg van het boek, maar je weet dat herhaling erbij hoort. Lees prentenboeken juist een aantal keer voor om er zoveel mogelijk uit te halen. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft echt niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages of de eigen ervaringen van je kind?

Op zoek naar interessante boeken voor je peuter? Bekijk dan even ons artikel over de mooiste voorleesboeken voor peuters.

Redactie MiniMe.nl

Door

19 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.