9x Mooie en leuke kinderboeken over diversiteit

Kinderboeken zijn een leuke manier om kinderen nieuwe lessen te leren, bijvoorbeeld over diversiteit. Wij zetten de mooiste kinderboeken met dit thema op een rij!

Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren over diversiteit. Een goede manier om dit te stimuleren, is het (voor)lezen van mooie en leuke kinderboeken waarin diversiteit centraal staat. Boeken over de verschillende culturen in de wereld, gezinssamenstellingen, gewoontes en meer! Ik zet voor jullie de mooiste kinderboeken over diversiteit op een rij.

kinderen-kinderboeken-diversiteit

Diversiteit is een onderwerp waar momenteel in de hele wereld veel over gesproken en gediscussieerd wordt. De belangrijkste les die geleerd moet worden, door jong en oud, is dat iedereen gelijk is, ongeacht je huidskleur, geaardheid, geslacht of geloof. Dit begint natuurlijk bij de opvoeding; hoe maak je kinderen zich daar bewust van? Hoe kun je ze vertellen dat dit anno 2020 helaas nog steeds niet vanzelfsprekend is, maar ze leren dat het wel zo zou moeten zijn?

Kinderboeken zijn een mooie manier om het onderwerp diversiteit onder de aandacht te brengen. Door samen al op jonge leeftijd boeken te lezen over andere culturen, gezinssamenstellingen, verschillende gewoontes en met kinderen met een andere huidskleur als hoofdpersoon, leg je al vroeg een goede basis.

meisjes-zitten-kinderboeken-diversiteit

Dit zijn 9 prachtige kinderboeken over diversiteit die zeker op de boekenplank van jouw kind thuishoren:

1. Samen hier

Het prentenboek Samen hier heeft een mooie en universele boodschap. "De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.” Het is een boek vol prachtige illustraties, wat het een geweldig kado maakt voor elk kindje. Het leert ons over alles wat er op de aarde woont en hoe we hier het beste voor kunnen zorgen.

2. Billen buikje benen

Billen buikje benen is een leuk interactief boekje dat kindjes over hun lichaamsdelen leert. De diversiteit van verschillende huidskleuren wordt besproken, gecombineerd met leuke plaatjes en rijmpjes. Het is een laagdrempelige manier voor peuters om over hun eigen lichaam en dat van anderen te leren!

3. Idje wil niet naar de kapper

In Idje wil niet naar de kapper volgen we kleine Ide. Idje heeft een prachtige bos krullen. Ze zijn handig, want hij kan er mooie figuren mee maken, speelgoed in bewaren en vieze dingen in verstoppen. Op een dag kan zijn moeder het niet meer aan. Idje moet naar de kapper om zijn krullen af te knippen! Maar dat laat hij niet gebeuren, hij gaat er samen met zijn magische afro alles aan doen om zijn mama te slim af te zijn!

kinder-boeken-diiversiteit

4. Helden van de Regenboog

Helden van de Regenboog is een bijzonder mooi kinderboek over diversiteit en moderne gezinnen, waarin liefde en acceptatie centraal staat. Lilli, Morris en hun nieuwe vrienden Bloem, Noah en Rayan komen allemaal uit moderne gezinnen. Ze komen samen op school en gaan op een groot mysterieus avontuur. Dit boek gaat over liefde, hoop, trots en vreugde en laat aan de lezertjes zien en voelen dat iedereen gelijk is!

5. Hallo Teckel Tom

Hallo Teckel Tom gaat over de kleine teckel Tom die met zijn broertjes, zusjes en moeder in een doos woont, totdat hij opeens bij een ander gezin terechtkomt. Dit is het leuke regenbooggezin dat bestaat uit Saar en haar twee papa’s. Het is eventjes wennen, maar al snel voelt Tom zich helemaal thuis in dit fijne gezin!

6. Waar is mijn noedelsoep?!?

In het leuk geïllustreerde Waar is mijn noedelsoep?!? gaat Sam-Ming op zoek naar zijn verdwenen noedelsoep. Niet zomaar een noedelsoep, maar de superverrukkelijke soep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt om te eten tijdens de lunchpauze. Op zijn zoektocht naar zijn verdwenen noedelsoep maakt Sam-Ming kennis met diverse keukens, zoals die uit Griekenland, Turkije, Nederland en Suriname. Zal hij ooit zijn soep terugvinden?

collage-kinder-boeken-diversiteit

7. Blauwtje en geeltje

Blauwtje en Geeltje zijn goede vriendjes die altijd samen spelen. Op een dag versmelten ze en worden ze groen. Niemand wil meer met ze spelen en ze worden zelfs niet meer herkend door hun eigen ouders! Ze zijn opeens helemaal alleen. Met dit boekje leren kinderen over kleuren, anders leren kijken naar nieuwe dingen, vriendschap en je eigen kleur inbrengen in een relatie, waardoor je samen een nieuwe kleur maakt.

8. AICHA EN FIENNE VIEREN SUIKERFEEST!

Het is bijna Suikerfeest, een groot feest voor de familie van Aicha. Aicha mag een vriendinnetje meenemen naar de viering van het Suikerfeest bij oma thuis. Haar beste vriendinnetje Fienne komt graag mee, maar Fienne snapt alleen niet wat het Suikerfeest is. In Aicha en Fienne vieren Suikerfeest! kom je alles te weten over wat het Suikerfeest is en waarom het gevierd wordt!

9. De Grote Vijf

De Grote Vijf is een prachtig prentenboek met een jongetje met een donkere huidskleur in de hoofdrol. Het verhaal gaat over Dani, die bij zijn opa logeert. In zijn huis hangt een schilderij met vijf wilde dieren. "Dat zijn de grote vijf”, legt opa uit. "Vijf beroemde dieren uit mijn geboorteland. Ik zal je over elk dier vertellen.” Een grappig én leerzaam verhaal over de olifant, de leeuw, de neushoorn, het luipaard en de buffel.

kinder-boeken-diversiteit-collage

Redactie MiniMe.nl

Door

21 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.