's Ochtends rustig ontbijten - tips & 3 snelle powerontbijtjes

's Ochtends rustig ontbijten - tips & 3 snelle powerontbijtjes

Amanda is een voedingscoach en dus onwijs goed met gezonde voeding en healthy leven. Vandaag deelt ze met ons haar tips en recepten voor een rustig ontbijt!

Heb je ’s ochtends geen tijd om uitgebreid te ontbijten? Maar wil je het hele gezin iets anders voorschotelen dan een boterham met kaas of hagelslag? Dan hebben wij de tips!

ontbijt is belangrijk!

Het ontbijt is eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht, en vaak een hele avond, niks meer gegeten te hebben, heeft het lichaam behoefte aan nieuwe energie. Een ontbijt brengt de spijsvertering opgang, geeft je hersenen energie en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabieler blijft.

Genoeg redenen dus om het ontbijt niet over te slaan en zeker niet bij kinderen, want zij kunnen die energie goed gebruiken! Nu heb je waarschijnlijk ’s ochtends geen tijd om uitgebreide ontbijtjes te maken, dus zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat…

Tips om 's ochtends rustig te ontbijten

  • Dek ’s avonds de tafel, zodat je gezellig met elkaar de dag kunt starten.
  • Planning! Bedenk voor een paar dagen het ontbijt vooruit en zorg dat je daarvoor alle boodschappen in huis hebt gehaald.
  • Neem ’s avonds 5 minuten de tijd om het ontbijt voor te bereiden. Haal bijv. diepvriesfruit uit de vriezer als je de volgende ochtend een smoothie wilt maken of bak alvast wat bananenpannenkoeken, die je de volgende ochtend koud kunt eten.
  • Smeer eventueel al boterhammen en bewaar deze in de koelkast, als je ’s ochtends in échte tijdsnood komt!

Met deze voorbereiding kun je ’s ochtends heerlijk rustig en gezellig met z’n allen aan tafel schuiven voor een lekker en gezond ontbijt, wat je energie geeft voor de hele dag.

3 snelle powerontbijtjes

Hieronder vind je drie lekkere snelle powerontbijtjes voor een goed begin van de dag!

Bananenpannenkoeken

In het weekend kun je ’s ochtends uitgebreid pannenkoeken bakken, maar dit zie je waarschijnlijk doordeweeks niet zo zitten. Geen paniek, want je kunt pannenkoeken heel goed koud eten en dus van te voren maken!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 2 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • Snufje kaneel, naar smaak.
  • Roomboter of kokosolie, om in te bakken.

Hoe maak je het?

  1. Prak de bananen en kluts de eieren erdoor heen.
  2. Voeg naar smaak kaneel toe.
  3. Laat een koekenpan heet worden op het vuur, doe een klein beetje boter of olie in de pan en giet ¼ van het beslag hierin. Keer de pannenkoek om als deze aan de onderkant mooi bruin is.
  4. Herhaal dit voor het overige beslag.
  5. Leg de pannenkoeken op een bord om af te koelen, dek het bord af met vershoudfolie en zet de pannenkoeken in de koelkast.

Eet de pannenkoeken met een beetje jam, pindakaas of bestrooi met extra kaneel. Yum!

Homemade fruitkwark

Het is net een smoothie, maar het enige verschil is dat deze homemade fruitkwark goed vult en je de energie geeft, die je de hele dag hard nodig zal hebben.

Wat heb je nodig? (voor 2 – 3 personen)

  • 250 gram kwark
  • 2 bananen
  • 200 gram aardbeien (eventueel uit de diepvries)
  • 1 el gebroken lijnzaad

Voor de topping:

  • 2 handjes ongezouten en ongebrande noten
  • 4 el muesli
  • 1 handje rozijnen

Hoe maak je het?

  1. Mocht je ingevroren fruit gebruiken, is het belangrijk dat je dit de avond van te voren uit de diepvries haalt.
  2. Doe de kwark, de bananen, aardbeien en de gebroken lijnzaad in de blender en blender dit tot een dikke gladden smoothie.
  3. Giet de smoothie in twee schaaltjes en bestrooi met de toppings.

Variatietips!

Vervang de aardbeien voor frambozen, blauwe bessen, bramen of kersen. En varieer ook eens met de toppings en gebruik ook eens: kokosrasp, kokossnippers, gedroogde abrikozen, gedroogde cranberries, chia zaden, pompoenpitten, zonnebloempitten of goji bessen. Get crazy!

Appeltaart havermout

Een ontbijt wat je de avond van te voren al klaarmaakt, ideaal. En zo heb je geen excuus meer om ’s ochtends het ontbijt over te slaan. ;)

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 500 ml rijstmelk
  • 10 el havermout
  • 2 kleine (Elstar) appels, geschild en in stukjes
  • 2 handjes rozijnen
  • 2 tl kaneel (of meer als je dat lekker vindt) en koek- en speculaaskruiden naar smaak.

Hoe maak je het?

  1. Doe de melk, havermout, stukjes appel, rozijnen en kaneel in een pannetje, roer alles goed door elkaar en zet dit in de koelkast.
  2. Haal het pannetje de volgende ochtend uit de koelkast, roer alles nog even goed door en verwarm het nog een paar minuten. De havermout hoeft niet te koken.
  3. Giet de havermout in een schaaltje, strooi er nog wat extra koek- en speculaaskruiden over en eventueel nog wat amandelschaafsel. 

Tip: je kunt ook havermelk, amandelmelk (ongezoet) of gewone melk gebruiken.

Eet smakelijk!

Amanda Schaak

Door

24 oktober 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.