10 Tips voor een vakantie met kinderen zonder stress

10 Tips voor een vakantie met kinderen zonder stress

Op vakantie gaan met kinderen is leuk, maar kan ook veel stress opleveren. Hoe voorkom je dat dat gevoel overheerst? Wij hebben tips!

Een vakantie met kinderen zonder stress: dat wil elke ouder wel! Feit is dat je voor een gezinsvakantie aan onwijs veel dingen moet denken en dat kan voor onrust zorgen. Waardoor je veel minder geniet van je welverdiende vakantie... Zonde! Wij hebben 10 tips voor een stressvrije vakantie met kids.

Stressvrije gezinsvakantie: tips!

Vakantie met je gezin draait om quality time en gezellig samen zijn. Maar dat betekent niet dat je constant bezig moet zijn om iedereen te pleasen en vooral je kinderen tevreden te stemmen. Ook jij hebt deze vakantie en wat rust verdiend! Gelukkig zijn er genoeg tips om de familievakantie voor iedereen een succes te maken. Influencer Lot Keckeis verzamelde er een paar onder haar volgers én we vroegen rond bij mede-moms. Wij zetten de beste op een rij!

Anti-stress Tips vóór vertrek 

Er zijn al een aantal dingen die je kunt doen om stress te voorkomen voordat je op vakantie gaat met je gezin:

1. Kies de juiste bestemming

Het is belangrijk om de juiste bestemming te kiezen als je met kinderen op vakantie gaat. Ken je kinderen: kunnen ze een lange autorit aan of hoe zijn ze in het vliegtuig? Als je van tevoren al weet dat dit voor stress gaat zorgen, kies dan gewoon een bestemming dichter bij huis. Je hoeft écht niet perse naar verre oorden voor een ultiem vakantiegevoel.

Ga eens naar een kindvriendelijk hotel in Nederland of België, lekker om de hoek. Zo kunnen jullie op een steenworp afstand van huis lekker tot rust komen en volop genieten van elkaars gezelschap!

2. Het klimaat

Zorg ervoor dat je een bestemming kiest waar het niet te heet is in de periode dat jullie met het gezin op vakantie willen gaan. Een oververhitte peuter is iets waar echt níemand blij van wordt! Houd ook in de gaten of het land van bestemming een regenseizoen kent en plan daar (als het kan) omheen. Hele dagen cultureel doen in de regen is met jonge kinderen niet te doen, net als noodgedwongen in het vakantiehuisje moeten blijven vanwege hevige plensbuien.

3. Kindvriendelijke accommodatie(s)

Veel ouders vinden kamperen met kinderen geweldig, maar daar moet je maar net een type voor zijn (en je kids ook!). Het kan namelijk ook veel stress opleveren. Een (kindvriendelijk) hotel biedt uitkomst! Je hoeft niet schoon te maken, niet af te wassen, geen tent op te zetten. Een hotel is met kinderen ook niet perse heel duur.

4. Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding vooraf zorgt ervoor dat je tijdens je gezinsvakantie minder stress hebt. Maak dus inpaklijsten per persoon, zodat je niks (belangrijks) vergeet mee te nemen. Begin op tijd met inpakken, het wassen van de kleding die mee moet en inkopen doen.

Een goede subtip: stuur de kids een nachtje naar opa en oma, zodat je het inpakken écht op je gemak kunt doen!

5. Nog even naar de spa

Dit was ook een leuke die voorbij kwam: ga met je partner kort van tevoren nog even naar een wellnesscentrum voor een fijne massage en kom daar flink tot rust. Ultieme ontspanning! Zo ga je helemaal opgeladen en vol goede moed op vakantie, in plaats van moe en uitgeblust te zijn na een drukke periode op je werk.

6. Ruim het hele huis op

Mocht je er nog aan toe komen en het kunnen opbrengen: maak je huis schoon en ruim goed op. Dat zorgt voor een leeg hoofd! Het betekent ook dat je weer thuiskomt in een fris huis en dat voelt heerlijk.

Tips tegen stress tijdens de vakantie

Waar je tijdens je reis rekening mee moet/kunt houden om stress te voorkomen is het volgende:

1. Je kinderen vermaken in de auto

Als je lang in de auto moet zitten om je vakantiebestemming te bereiken, kan dit een flink puntje van stress zijn. Een lange autorit met kinderen is niet altijd even gezellig. Daarom is het belangrijk dat je kids zich onderweg vermaken. Wij hebben een heel artikel vol tips om je kinderen bezig te houden in de auto!

LEES OOK: Veilig in de auto met kinderen

2. Animatie & ander entertainment

Natuurlijk is het belangrijk dat je kinderen zich vermaken op vakantie, maar vergeet jezelf ook niet. Maak afspraken over hoe jullie de dagen invullen en houd rekening met elkaar. Spreek bijvoorbeeld af dat je ’s ochtends een uitstapje maakt (iets wat papa en mama willen), zodat er in de namiddag tijd is voor een duik in het zwembad.

Als er in de omgeving niet zo veel te doen is, is het fijn om in een hotel of resort te verblijven met voldoende animatie en ander entertainment, zoals een zwembad en speeltuin.

3. Wissel elkaar af als supervisor

Je hoeft niet allebei tegelijk je kind(eren) in de gaten te houden. Dat lukt prima in je eentje! Wissel elkaar daarin af, zodat de ander even kan zonnen of ontspannen met een boek.

4. Niet te hoge verwachtingen

Vakantie vieren met kinderen is nu eenmaal heel anders dan toen je nog maar met z’n tweeën was. Het vergt veel geduld en aanpassingsvermogen! Heb er dan ook niet al te hoge verwachtingen van, dan kan het alleen maar meevallen. Stel je erop in dat niet alles gaat zoals je had gepland of gehoopt en relativeer waar nodig. Probeer alles, maar lukt het niet? Jammer dan! De wereld vergaat niet. Geniet vooral van jullie tijd samen!

Marieke van Boven

Door

18 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.