De 10 mooiste en leukste boeken voor op vakantie

Veel mensen komen op vakantie eindelijk eens aan lezen toe. Welke boeken moeten mee in je koffer? MiniMe’s Marieke tipt er tien!

Vakantie is hét uitgelezen moment om (veel) boeken te verslinden. Maar welke boeken moeten écht mee in je koffer of op je e-reader worden gezet? Ik ben een echte boekenwurm en vertel je welke tien boeken heerlijk zijn om op vakantie te lezen!

Veel mensen in mijn omgeving zeggen ‘jaloers’ te zijn op het feit dat ik zo veel lees. ‘Waar haal je de tijd vandaan?’ is iets wat ik vaak te horen krijg. Bij mij heeft het vooral geholpen dat ik drie jaar geleden een Kobo e-reader voor mijn verjaardag heb gekregen. De overstap van gewone boeken naar digitaal lezen had ik véél eerder moeten maken.

Meer lezen met een e-reader

Een e-reader leest zo fijn! Je kunt alles instellen naar jouw wensen, waaronder de helderheid van het scherm, het lettertype en de lettergrootte. Een e-reader pak je er ook heel makkelijk bij. Al heb je maar tien minuten of een kwartier; dan ben je tóch best alweer wat bladzijden verder. Als je daarnaast eens wat vaker je telefoon weg legt en in plaats daarvan je e-reader of boek pakt, kom je ook al een heel eind. Nog even lezen voor het slapengaan scheelt ook!

Lezen op vakantie: boekentips

Vooral voor op vakantie is een e-reader natuurlijk ideaal. Sleepte ik eerst zo vijf dikke pillen mee als ik een weekje wegging, kan ik er nu tientallen, zo niet honderden kwijt op mijn e-reader. Keus genoeg! Inmiddels heb ik een kind, dus is er wat minder tijd om te lezen op vakantie, maar tijdens haar middagslaapje en ‘s avonds als ze op bed ligt, lees ik toch echt wel heel wat bladzijden weg.

Wil jij ook boeken lezen op vakantie? Dit zijn tien aanraders van mij:

1. Roxane van Iperen - ‘t Hooge Nest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen, samen met de familie Frank.

Koop hier ‘t Hooge Nest >>

2. Thomas Rueb - Laura H.

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City'. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer - waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Koop hier Laura H. >>

3. Hans Faber - Anne: kroniek van een zoektocht

Op vrijdag 29 september 2017 verdwijnt Anne Faber tijdens een fietstocht in de bossen bij Soest. Familie en vrienden zetten een grootscheepse zoekactie op touw, samen met de politie en het leger. Dertien dagen lang houdt de vermissing heel Nederland in zijn greep. Dit boek is het verslag van die intense zoektocht en de nasleep ervan, gebaseerd op de getuigenissen van betrokkenen. Van de eerste aangifte van vermissing op die bewuste vrijdagavond tot de vondst van Annes jas in de bossen enkele dagen later, van de aanhouding van de dader tot de rechtszaak die volgde.

Koop hier Anne: kroniek van een zoektocht >>

4. Thomas Olde Heuvelt - HEX

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken... 

Koop hier HEX >>

5. Daphne Deckers - Dubbel zes

Annabel Brinkmeester presteert het om op één dag alles kwijt te raken wat haar dierbaar is: de nalatenschap van haar ouders, haar relatie, zelfs haar geliefde huis aan de Orthoskade 66. Zonder de financiële hangmat waar ze jaren in heeft gelegen, moet Annabel nu écht de mouwen opstropen en een nieuwe toekomst voor zichzelf bewerkstelligen. Maar al snel raakt ze verstrikt in twee mannen én in twee identiteiten, en stapelen de problemen zich in een razend tempo op.

Koop hier Dubbel zes >>

6. Kristin Hannah - De nachtegaal

De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit... Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

Koop hier De nachtegaal >>

7. Tjeerd Langstraat - RÄV

Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot online publiek. Ogenschijnlijk hebben de films niets met elkaar te maken, totdat blijkt dat de moorden religieus geïnspireerd zijn en bepaalde overeenkomsten vertonen. Een internationaal team van rechercheurs probeert de sluwe, onbekende initiator van deze opzienbarende moorden op te sporen. Onkunde over het mysterieuze dark web, onwetendheid over de religieuze motieven en slechte communicatie zorgen voor een race tegen de klok.

Koop hier RÄV >>

8. Annet Schaap - Lampje

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de 61 treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Koop hier Lampje >>

9. Lisette Jonkman - Verknocht

Na deel 1 Verkikkerd en deel 2 Verslingerd is Lucy terug in het langverwachte laatste deel 3 Verknocht, een heerlijke feelgoodroman waarin ze op een kruispunt in haar leven staat... Lucy gaat naar Toscane om mee te werken aan een film. Ze doet de visagie van de beroemdste acteur van Nederland, Aris. Een buitenkans! Niet dat Lucy Aris leuk vindt, trouwens. Aris is gewoon goed voor haar netwerk. Meer niet. Eenmaal thuis lijkt het alsof haar vriend Olivier zich steeds verder van haar afkeert. Is hij jaloers, of is er een andere reden? Lucy wordt afgeleid door haar studielast, de bruiloft van twee vrienden en ze maakt zich zorgen om haar beste vriendin. Zo ziet ze over het hoofd wat écht belangrijk is. Pas als het bijna te laat is, ontdekt ze hoe groot haar probleem precies is...

Koop hier Verknocht >>

10. Josha Zwaan - Emma wil leven

Dit boek gaat over een meisje dat 12 jaar is wanneer ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed Emma tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong. Dit boek, dat leest als een roman, diept het verhaal van Emma uit, en plaatst haar gevecht in een breder perspectief.

Koop hier Emma wil leven >>

Heb jij nog boekentips voor op vakantie? Laat in een reactie achter welke we écht moeten lezen!

Marieke van Boven

Door

05 november 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.