Veilig in de auto met kinderen: zo doe je dat!

Veilig in de auto met kinderen: zo doe je dat!

Zit jij regelmatig in de auto met je kinderen voor een dagje uit of een autovakantie? Veiligheid staat dan voorop! Check snel onze tips.

Veiligheid staat voorop als je in de auto zit met kinderen. Zeker nu de lente in volle gang is en de zomer eraan komt, gaan steeds meer gezinnen op pad voor leuke uitjes of een autovakantie. Wij ook! Een goede voorbereiding is dan erg belangrijk. Waar moet je op letten qua veiligheid als je met kinderen de auto in gaat? Ik verzamelde handige tips!

Ik ben zo blij dat de zon steeds meer gaat schijnen. Het grote voordeel daarvan is namelijk dat we heerlijk met de kids erop uit kunnen! Natuurlijk lekker op de fiets, als toerist in eigen stad. Daarnaast pakken we ook regelmatig de auto om de rest van Nederland te verkennen. Een dagje uit hier, weekendje weg daar... Ik kan er zo van genieten om met mijn gezin samen te zijn! Quality time, I love it!

Goed voorbereid de weg op

Als je met de auto op pad gaat, en zeker als je je kinderen meeneemt, is veiligheid ontzettend belangrijk. Het laatste wat je wilt, is met pech langs de weg komen te staan! Daarom is het slim om je goed voor te bereiden. Weet jij bijvoorbeeld hoe je je olie peilt, een lampje verwisselt, welke bandenspanning goed is en wat je zelf kunt doen als je toch autopech krijgt? Lees je daarom goed in!

Waarschuwingslampjes: help, waar zijn die voor?!

Het is mij weleens gebeurd dat er tijdens een lange autorit een lampje op m’n dashboard begon te branden en ik geen idee had wat ik daarmee moest. Kun je nou doorrijden of is het beter om te stoppen? Zeker met de twee mini’s achterin had ik toch wel een klein beetje een paniekmoment. Ik wist echt niet welk lampje waarvoor was! Het is dus slim om van tevoren op te zoeken waar de belangrijkste waarschuwingslampjes betekenen.

veilig in de auto met kinderen: tips

Naast goed weten hoe je auto werkt en wat je moet doen in het geval van pech, zijn er nog meer tips om veilig met je kinderen in de auto te zitten. Wij zetten ze op een rij:

1) Belangrijke telefoonnummers bij de hand

Als je met je kinderen onderweg bent, is het slim om belangrijke telefoonnummers bij de hand te hebben. Zet het nummer van de Wegenwacht in je telefoon, zodat je verzekerd bent van hulp als je autopech krijgt. Ook (werk-)telefoonnummers van close familie, vrienden én je huisarts zet je in je ‘favorieten’ op je telefoon.

2) Auto altijd laten keuren

Het spreekt misschien voor zich, maar laat je auto altijd netjes keuren. Die check-ups zijn er niet voor niks! Zorg dat je auto aan alle veiligheidseisen voldoet voordat je de weg op gaat.

3) Juiste autostoeltje kiezen

Heb je een baby of jonge kinderen? Dan is het erg belangrijk dat je een goed autostoeltje hebt en deze ook op de juiste manier gebruikt. Afhankelijk van de positie van het stoeltje, moet je je airbag misschien uitzetten. Lees je hierover goed in. Neem je kind bovendien nóóit op schoot.

4) Juiste temperatuur in de auto

Zeker in de zomer kan het behoorlijk warm worden in de auto, dus reguleer de temperatuur zo goed mogelijk:

  • Zorg voor zonwering (zonneschermen) voor de ramen waar je kindjes zitten
  • Doe een katoenen (zomer)hoes om het autostoeltje of de Maxi-Cosi tegen het zweten
  • Zet de airco op de juiste temperatuur (niet te koud!)

5) Niet te lang achter elkaar rijden

Voor kinderen is het bepaald geen pretje om úren achter elkaar in de auto te zitten. Zorg bij een langere rit daarom voor voldoende stops. Even de benen strekken, wat eten, luier verschonen en een frisse neus halen! Neem bij een autovakantie naar het buitenland wat langer de tijd en calculeer hier en daar een (extra) overnachting in.

6) Regels in het buitenland

Ga je met de auto naar het buitenland? Check dan van tevoren goed wat de regels daar zijn. Moet je een bepaald vignet regelen, zijn er tolwegen, heb je de verplichte EHBO-doos bij je? Je wil geen boetes of ongemak onderweg, zeker niet in een vreemd land.

7) Kind nooit alleen laten in de auto

Heel belangrijk: laat je kind nóóit alleen in de auto. Zeker niet wanneer de zon op je auto staat. Het wordt zó snel te heet en kids raken in no time oververhit. Supergevaarlijk!

LEES OOK: Kind veilig in de auto: 5 tips

Moet je iets verplicht in de auto hebben?

In Nederland ben je niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen in je auto te hebben. Het wordt wel erg aangeraden om deze dingen altijd mee te nemen:

Met je kids in de auto: wat een vrijheid!

De auto blijft gewoon een heel fijn vervoermiddel als je met je kinderen erop uit wil. Wij vliegen regelmatig met onze kids, maar het voordeel van de auto is toch wel dat je veel meer mee kunt nemen! Bovendien geeft het veel vrijheid: niet alleen in de reis naar je bestemming toe, maar ook als je daar eenmaal bent. Je kunt lekker alle kanten op en op je eigen tempo de omgeving verkennen.

Heel veel fijne, veilige kilometers gewenst!

Sarah Glasbergen

Door

17 april 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.