8 Tips om je werk los te laten tijdens vakantie

8 Tips om je werk los te laten tijdens vakantie

Hoera, vakantie! Heerlijk, daar was je zo aan toe. Maar hoe laat je nu écht je werk los? Wij geven tips!

Je werk loslaten tijdens je vakantie is soms echt heel lastig. Je mailbox is op orde, je Out of Office-reply staat aan en je hebt de deur van kantoor achter je dichtgeslagen. Hoera, even helemaal niks! Maar dat betekent niet dat je hoofd ook leeg is… Zo laat je je werk écht even los!

Natuurlijk is het goed dat je als working mom een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, maar dat kan je ook behoorlijk in de weg zitten wanneer je vakantie is aangebroken. Toch even tussendoor je mail checken, een WhatsApp’je van een collega die een vraag heeft, een snel-snel telefoontje van je baas... Eigenlijk niet de bedoeling, want jij bent vrij! Het idee van je vakantie was om weer eens heerlijk ontspannen van je gezin te genieten, maar dat lukt op die manier niet.

Maar liefst 40% van de werkende Nederlanders heeft last van vakantiestress, bleek onlangs uit onderzoek van recruitmentplatform Monsterboard. Dit kun je doen om daar vanaf te komen:

1. Een goede voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding, zowel thuis als op je werk. Het lijkt een dooddoener, maar zorg ervoor dat je niet last minute nog van alles moet regelen. Pak thuis ruim van tevoren de koffers in, niet alleen die van de kids maar ook die van jezelf, en zorg op je werk voor een goede overdracht waar je genoeg tijd voor inplant. Zo ga je zonder stress weg.

2. Zet je Out of Office-reply aan

Vergeet niet een afwezigheidsmelding op je e-mail in te schakelen! Zo zien klanten en collega’s direct dat je op vakantie bent en verwachten ze ook geen antwoord van je. Zet er de contactgegevens van de collega die jouw werkzaamheden overneemt bij, zodat je echt niet lastiggevallen hoeft te worden.

Nog een tip: zet je Out of Office een dag eerder aan en een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt. Zo bouw je vooraf en na je vakantie wat extra rust in voor jezelf!

3. Pas je voicemail aan

Vergeet naast je Out of Office ook je voicemail niet. Vertel in je boodschap wanneer je met vakantie bent, wanneer je terug bent en met wie de beller contact op kan nemen in dringende gevallen. Probeer je voicemail niet steeds af te luisteren op vakantie. Als het écht moet, doe dat dan maximaal één keer per dag.

4. Neem eerst een paar dagen vrij

Probeer voordat je echt vertrekt naar je vakantiebestemming eerst nog één of twee dagen vrij te plannen. Dan heb je rustig de tijd om de laatste dingen voor vertrek te regelen, de kids voor te bereiden op jullie vertrek én je kunt misschien zelfs alvast een beetje ontspannen. Dan ga je helemaal uitgerust het vliegtuig of de auto in!

5. Maak duidelijke afspraken met collega’s

Om écht los te komen van je werk, is het natuurlijk belangrijk dat je niet geconfronteerd wordt met belletjes of mailtjes van kantoor. Heb je een werktelefoon, laat die dan lekker thuis. En als je werkmail op je telefoon staat, zet die dan uit. Als je jouw werkzaamheden hebt overgedragen aan een collega, kan hij of zij binnenkomende telefoontjes of mailtjes prima afhandelen.

Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn? Maak dan duidelijke afspraken met je collega’s over wanneer ze je wel en niet kunnen storen en spreek af dat ze je eerst appen als er iets overlegd moet worden. Dan word je niet overvallen door werktelefoontjes.

LEES OOK: Gezinsvakantie - waar let je op?

6. Maak duidelijke afspraken met je partner en/of gezin

Hebben je collega’s je toch écht af en toe toch nodig? Spreek dan niet alleen met je collega’s tijden af waarop je bereikbaar bent, maar ook met jezelf en je reisgenoten. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer je even met werk bezig bent en wanneer het tijd is voor quality time met elkaar. Daarmee voorkom je eventuele irritaties.

7. Lees een boek

Merk je dat je op je vakantieadres toch bezig bent met je werk? Een boek lezen kan helpen om aan iets anders te denken. Kies een spannend of mooi verhaal waarin je je helemaal kunt verliezen. Na een paar dagen zijn de kantoorperikelen vast verdwenen uit je hoofd!

8. Doe het na je vakantie rustig aan

Heb je een fijne vakantie achter de rug? Probeer dat relaxte gevoel dan nog even vast te houden. Plan niet te veel afspraken in de eerste week dat je weer aan het werk bent en doe het rustig aan.

Wij wensen je een hele fijne vakantie!

TIPS HOE JE WERK EN PRIVÉ KUNT COMBINEREN

Sarah Glasbergen, founder van onder andere MiniMe.nl (en nog drie bedrijven), stuurt elke week een nieuwsbrief met daarin handige tips hoe je werk en privé nu kunt combineren. Ontvang gratis elke week praktische tips hoe je in balans kunt blijven als working mom, het beste uit jezelf kunt halen, meer energie kunt krijgen, minder stress hoeft te hebben en hoe je alle ballen hoog kunt houden (en hoe je het oplost als er één naar beneden valt).

Schrijf je hier gratis in! >>

Bron: Monsterboard

Marieke van Boven

Door

27 december 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.