Een fietsstoeltje kopen: waar let je op?

Wanneer mag je baby mee op de fiets en waar let je op bij de aanschaf van een fietsstoeltje? Wij vertellen het je!

Wanneer je kindje mee mag op de fiets, moet je natuurlijk een goed en veilig fietsstoeltje kopen. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet! Daarom zetten wij op een rij waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietszitje.

Wanneer kan je kindje in een fietsstoeltje?

Allereerst natuurlijk het antwoord op de vraag: wanneer mag je baby überhaupt mee op de fiets? Vanaf het moment dat je kindje zelf kan zitten en het hoofdje rechtop kan houden, kan het in een fietsstoeltje. In de meeste gevallen is dat ergens tussen de 6 en de 9 maanden.

Baby veilig op de fiets

Wil je al eerder met je kind gaan fietsen, dan kun je een autozitje of Maxi-Cosi op je bagagedrager monteren. Daar zijn speciale dragers voor te koop.

Als je een bakfiets hebt, kan je baby al veel eerder mee op de fiets. Je kunt daar namelijk ook een autostoeltje in bevestigen met een speciale drager of een ‘babyschaal’ kopen. Zorg er in beide gevallen wel voor dat het autostoeltje goed wordt bevestigd en dat je baby goed vast zit!

LEES OOK: Zo vervoer je je baby veilig in een bakfiets

Fietsstoeltje voorop of fietsstoeltje achterop?

Je kunt je kindje voorop de fiets vervoeren of met een fietszitje achterop je bagagedrager. Wat is het verschil?

Let er bij de aanschaf op dat het gewicht van je kindje leidend is voor welk fietszitje je nodig hebt. De leeftijd is een indicatie, maar het gaat om het draagvermogen van een fietszitje dat bepaalt hoe zwaar je kindje mag zijn om nog veilig in het zitje vervoerd te worden.

Tips voor het kopen van een Fietszitje

Er zijn natuurlijk heel veel soorten en merken fietszitjes. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij adviseren om je eerst goed te oriënteren en dan te kiezen voor het stoeltje dat het beste bij jou past. Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende fietsstoeltjes, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alleen de duurste stoeltjes goed zijn.

Een fietsstoeltje moet niet alleen goed op jouw fiets passen, maar ook goed bij je kindje passen. Neem daarom even de tijd en let op de volgende punten als je een fietszitje gaat kopen:

  • Koop altijd een fietsstoeltje met een keurmerk, zodat je weet dat het stoeltje aan de Europese veiligheidsnorm (EN 14344) voldoet;
  • Controleer of er geen scherpe randen aan het stoeltje zitten waar jouw kindje zich aan kan bezeren;
  • Kijk of de gordels veilig zijn, zodat je kind er onderweg niet uit kan vallen of zelf de gordel los kan maken;
  • Check ook of de gespjes voor de voetjes veilig zijn, zodat de voetjes er niet uit kunnen glippen en bekneld kunnen raken;
  • Controleer of de rugleuning hoog genoeg is voor jouw kindje en bescherming aan de achter- en zijkant biedt;
  • Kijk ook of het fietsstoeltje voor achterop is voorzien van reflecterende stickers.

LEES OOK: Zo breng je je kinderen veilig naar school op de fiets

Je kind veilig in het fietsstoeltje: let hierop!

Wanneer je je kindje in een fietsstoeltje vervoert op je fiets, zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten:

  • Het stoeltje moet goed gemonteerd zijn.

  • Gebruik de gordeltjes en bandjes om je kind stevig vast te zetten. Dan valt hij of zij er niet uit en komen er geen voetjes tussen de spaken.

  • Heb je een fietszitje voorop je fiets, koop dan een windscherm. Een windscherm biedt je kind extra veiligheid. Het houdt niet alleen wind, regen en vliegen uit zijn of haar gezicht, maar biedt ook extra bescherming voor als je valt (wat hopelijk nooit gebeurt!).

  • Zit jouw kindje in een stoeltje achterop de fiets, let er dan op dat hij of zij onderweg niet je fiets op slot kan zetten. 

Fietshelm: ja of nee?

Een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar is natuurlijk wel zo veilig. Het kan ernstig hoofdletsel voorkomen als je ongelukkige valt. Als je voor jouw kleintje een fietshelm koopt, zorg er dan wel voor dat de helm recht op zijn of haar hoofd staat en niet te hoog zit.

Je kunt het beste een fietshelm kopen die het CE-keurmerk heeft. Tweedehands fietshelmen zijn sowieso af te raden. Als daar namelijk al eens mee is gevallen, biedt die niet voldoende bescherming meer. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen!

LEES OOK: Gespot! Stijlvol fietszitje Bobike GO mini

Maak je mamafiets compleet

Als je helemaal klaar voor de start bent om er met je kindje op uit te gaan met je (mama)fiets, denk dan ook eens aan zo’n handige buggydrager. Ideaal voor de allerkleinsten die nog niet of niet zo lang achter elkaar kunnen lopen. Op de plaats van bestemming aangekomen kan jouw kindje dan hup, uit het stoeltje in de buggy gezet worden!

 

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.