Bakfiets kopen - waar let je op?

Bakfietsen zijn tegenwoordig enorm populair. Logisch, want een bakfiets heeft veel voordelen. Waar let je op bij de aanschaf? Wij vertellen het je!

Een bakfiets kopen is iets waar je echt wel even over moet nadenken. Ze zijn namelijk niet bepaald goedkoop. Je kunt echter heel lang heel veel plezier aan een bakfiets beleven, waardoor het de investering vaak waard is. Wij vertellen je waar je op moet letten bij de aanschaf van een bakfiets.

Fietsen met kinderen is super leuk én makkelijk. Je komt op die manier overal en je kids kijken hun ogen uit. Een bakfiets is ideaal om je kind(eren) én extra spullen mee te vervoeren. Bakfietsen zijn tegenwoordig ook enorm populair. Maar welke moet je dan hebben? Welk merk, welk type? Wij zochten er alles over uit.

Wat is een bakfiets?

Zoals je vast al kunt raden aan de naam, is een bakfiets een fiets met twee of drie wielen met een grote bak voorop waarin je kinderen en/of spullen kunt vervoeren.

Een bakfiets is een slim alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Zeker als je in de stad woont, cross je met een bakfiets overal lekker snel naartoe. Kinderen inladen en gáán! Een bakfiets wordt vaak aangeschaft wanneer er een tweede of derde kindje onderweg is. Dan vinden veel ouders een bakfiets prettiger dan een normale (mama)fiets met twee zitjes erop.

Bakfiets.nl CargoBike Cruiser Lang N7

Soorten bakfietsen

Bakfietsen zijn te koop met twee of drie wielen. De belangrijkste verschillen zitten ‘m in de flexibiliteit, stabiliteit en ruimte. Het ligt helemaal aan jouw persoonlijke voorkeuren welke bakfiets het beste bij je past.

Bakfiets met twee wielen

Voordelen
Tweewielers worden in Nederland het meest verkocht. Met een tweewieler kom je makkelijker vooruit, omdat er minder weerstand is ten opzichte van de weg. Ook is de fiets lichter en ben je wendbaarder, omdat er maar één wiel onder de bak zit. De fiets buigt mee in bochten en bij oneffenheden in de weg.

Nadelen
Het kan echter lastiger zijn om ‘m in balans te houden, zeker wanneer je langzaam rijdt. Sta je even stil, bijvoorbeeld voor een stoplicht, moet je ook meestal een voet aan de grond houden om in evenwicht te blijven. Ook kan het lastig zijn om ‘m op de standaard te krijgen.

Bakfiets met drie wielen

Voordelen
De driewieler heeft één wiel achter en twee onder de (vaak grotere) bak. Hierdoor is deze bakfiets stabieler dan de bakfiets met twee wielen en hoef je dus geen moeite te doen om je evenwicht te bewaren, ook niet als je stilstaat. Je hebt verder geen gedoe met een standaard. Bovendien is de bak vaak groter en kun je dus meer vervoeren.

Nadelen
Bij het fietsen op een bakfiets met drie wielen is het trappen vaak zwaarder en moet je dus meer moeite doen om vooruit te komen. Verder is ie minder wendbaar en word je bij hobbelige wegen flink door elkaar geschud. Ook stuurt hij zwaarder.

Elektrische bakfiets

Een volgeladen bakfiets is een stuk zwaarder dan een normale fiets. Het kan pittig zijn om een heuvel of viaduct op te fietsen, en ook langere afstanden kunnen aanvoelen als een flinke work-out. De oplossing? Een elektrische bakfiets! Een elektrische bakfiets heeft ‘trapondersteuning’, zodat het trappen veel minder inspanning kost. Er zijn zelfs bakfietsen met ‘loophulp’ als extra optie. Dan hoef je de bakfiets niet eerst op gang te helpen voor je opstapt, maar rijdt ie direct in looptempo met je mee. Hoe handig?!

Voordelen bakfiets

Een bakfiets heeft veel voordelen. Ten eerste natuurlijk de ruimte! Je kunt met een bakfiets makkelijker boodschappen doen met kinderen erbij, omdat de bak groot genoeg is om zowel de kids als de boodschappen mee te vervoeren. Ook bij het wegbrengen naar en ophalen van school komt de bakfiets van pas: geen gedoe meer met schooltassen aan het stuur, je gooit alles gewoon lekker in de bak.

In de bak kun je ook grotere en zwaardere spullen vervoeren, waar je normaal gesproken de auto voor zou pakken. Beter voor het milieu dus!

Een bakfiets kun je eventueel combineren met een regencabby. Dat is een soort tent die je op de bak zet als het regent, zodat de kids én je spullen droog blijven. Regen is dus geen excuus meer om de auto te pakken!

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen in de bakfiets?

De richtlijn om kinderen te vervoeren in een bakfiets is dezelfde als op een gewone fiets: als ze goed zelfstandig rechtop kunnen zitten. Het is verstandig om je kindje tot 2,5 jaar in een fietszitje met gordels in de bak te vervoeren. Voor het bankje in de bak zijn ze op zo’n jonge leeftijd namelijk nog niet stabiel genoeg. Het fietszitje kun je door middel van schroeven stevig op het bankje plaatsen.

Als je je kindje eerder mee wil nemen, zijn er speciale beugels verkrijgbaar waar je je Maxi-Cosi mee kunt bevestigen. Zo kan je baby in het autostoeltje in de bak, het liefst tegen de rijrichting in.

Kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar die goed stabiel kunnen zitten, kunnen zelfstandig op het bankje in de bak zitten, eventueel met een kussentje. Uiteraard wel in de gordels die bij de bakfiets inbegrepen zijn!

Cangoo Groovy

Bakfiets kopen: tips

Het is logisch dat je door de bakfietsbomen het bos wellicht niet meer ziet. Er is heel veel keus en er zijn talloze opties. Het gaat er vooral om wat jij belangrijk vindt. Wij hebben wat tips om over na te denken als je een bakfiets wil kopen:

Hoeveel kinderen?

Als je maar één kindje wil kunnen vervoeren, is een kleine bakfiets vaak al genoeg. Maar heb je er meerdere of ben je van plan om in de toekomst weer zwanger te worden, kijk dan nog even verder. Wellicht is een grotere bakfiets met drie wielen dan het handigst.

Rijgemak

Waar ben je van plan om te gaan rijden met je bakfiets? Als je lange afstanden in de polder moet afleggen waarbij je vaak weer en wind moet trotseren, is een elektrische bakfiets een verstandige keuze. Gaat het alleen om korte ritjes in de stad, is een (inklapbare) bakfiets met twee wielen misschien een betere optie.

Remmen

Een bakfiets is heel zwaar, daarom zijn goede remmen een must. Natuurlijk hebben alle fietsen die, maar je moet voor jezelf even nagaan wat je prettig vindt: handremmen of terugtrapremmen. Tip: maak een proefritje, dan merk je vanzelf waar je voorkeur naar uit gaat.

Inkeping in de bak voor kinderen

Sommige bakfietsen hebben een handige inkeping in de zijkant van de bak, zodat kinderen er zelf in en uit kunnen klimmen. Deze bakken zijn echter wel wat lager, anders lukt dat ze niet. Een té lage bak kan alleen wel weer wat gevaarlijker zijn, omdat ze daar eerder uit kunnen vallen als ze niet goed vastgesnoerd zitten.

Standaard

Omdat een bakfiets zwaar is, kan het lastig zijn om de fiets (met twee wielen) op de standaard te zetten. Je hebt er flink wat kracht en vaak je hele lichaamsgewicht voor nodig. Sommige fietsen hebben een extra brede standaard. Tip: probeer die uit voor je de bakfiets koopt, zodat je niet later thuis ontdekt dat het je niet lukt.

Fietsstoeltje achterop?

Als je meerdere kinderen hebt en meer ruimte in de bak wil overhouden, kun je er ook voor kiezen om een van de kids achterop te vervoeren. Dan moet je dus een bakfiets hebben met een goede bagagedrager waar een fietsstoeltje op kan.

Is een bakfiets veilig?

Zoals bij zo veel producten het geval is, is een bakfiets hartstikke veilig zolang je ‘m maar op de juiste manier gebruikt. Zorg er dus voor dat je je kindje altijd volgens de richtlijnen vastmaakt in de gordels, zodat hij goed beschermd is. Controleer ook of de bakfiets goed zichtbaar is door de kleur, reflectoren en verlichting.

Sommige bakfietsen hebben kantelstoppers. Deze voorkomen dat je een te scherpe bocht maakt, waardoor jij en je bakfiets om zou kunnen vallen. Extra veilig dus!

Bronnen: anwb.nl, consumentenbond.nl

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.