Zo breng je je kinderen veilig naar school op de fiets

Zo breng je je kinderen veilig naar school op de fiets

Breng jij je kind(eren) op de fiets naar school? Check dan zeker deze handige items die je helpen om dat veilig te doen!

‘Back to school’ is een thema dat voor veel gezinnen nu alweer volop leeft. Het einde van de zomervakantie is helaas in zicht… De eerste kids gaan eind augustus weer de schoolbanken in! Veel ouders brengen hun kinderen op de fiets naar school. Wij verzamelden de handigste must-haves om dit op een veilige manier te doen!

Kind veilig naar school brengen

De meeste kinderen die op de basisschool zitten worden naar school gebracht, vooral degenen die nog in de onderbouw zitten. Veel ouders doen dit op de fiets. Tijdens de ochtend- en middagspits is het op de weg naar school en rond het schoolgebouw altijd een drukte van jewelste met fietsers, autoverkeer en wandelaars. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren! Wij hebben een paar handige items op een rij gezet die helpen om je kind veilig naar school te brengen op de fiets.

moeder met twee kinderen, fiets en fietsstoeltjes

 • Veilig fietszitje

  Een fietszitje is belangrijk om je kind veilig en comfortabel te kunnen vervoeren. Er zijn hele strenge veiligheidsnormen gesteld aan fietszitjes, die je herkent aan het EN 14344-keurmerk (staat erop gedrukt, in de handleiding of met een sticker erop geplakt). Heeft jouw fietsstoeltje dit niet, zoek dan een ander exemplaar! Let er bij de aanschaf ook op dat het gewicht van je kindje leidend is voor welk fietszitje je nodig hebt. De leeftijd is een indicatie, maar het gaat om het draagvermogen van een fietszitje dat bepaalt hoe zwaar je kindje mag zijn om nog veilig in het zitje vervoerd te worden.

  Shop hier veilige fietsstoeltjes >>
 • Goede kinderfiets

  Gaat je kind op zijn eigen fiets naar school? Dan begint het natuurlijk allemaal met een goede, stabiele fiets! Het is in ieder geval belangrijk om een kinderfiets niet op de groei te kopen. Een te grote fiets is gevaarlijk! Wel kan de fiets met je kind meegroeien door middel van een verstelbaar stuur en/of zadel. Check dus voordat je een kinderfiets koopt welke framemaat past bij de lengte van jouw kind.

  Shop hier goede kinderfietsen >>
 • Fietshelm

  Vooral voor jongere kinderen is het verstandig om ze op de fiets een helm te laten dragen. Naar school fietsen over soms drukke wegen is wel even wat anders dan rondjes rijden op een rustig pleintje in de buurt. Door onverwachte bewegingen of veel ander verkeer kunnen kinderen op de fiets schrikken en lelijk ten val komen. Een helm zorgt er in ieder geval voor dat een eventuele val op hun hoofd geen ernstige gevolgen heeft! Er zijn een heleboel veilige fietshelmen verkrijgbaar, in allerlei leuke kleuren en printjes. Zo vindt jouw mini-me het vast niet erg om er eentje te dragen!

  Shop hier veilige fietshelmen >>
 • Jas- of spaakbeschermers

  Om te voorkomen dat kindervoetjes tussen de spaken van je fiets belanden, hebben veel fietsstoeltjes al voetsteunen met spaakafscherming. Voor extra bescherming (ook om te voorkomen dat je jas tussen de spaken komt en je daardoor valt) is het verstandig om daarnaast nog een jas- of spaakbeschermer op het achterwiel van je fiets te hebben.

  Shop hier jas- en spaakbeschermers >>
 • Fietsvlag

  Wil je dat je kind goed opvalt op de fiets, wat natuurlijk vooral bij slechter weer nog belangrijker is, dan is het slim om zo’n vlaggetje aan een lange stok achterop de fiets te zetten. Die steekt overal bovenuit en zorgt ervoor dat je kind al van veraf te zien is, zeker als je een fietsvlaggetje koopt in een opvallende knalkleur!

  Shop hier vlaggetjes voor op de fiets >>

kind op loopfiets door plas

 • Fietslampjes

  Als het goed is, heeft elke goede (kinder)fiets natuurlijk verlichting, maar mocht die toevallig stuk zijn of je wil nog beter opvallen, kun je extra fietslampjes aanschaffen. Deze bevestig je aan het stuur en aan de bagagedrager.

  Shop hier diverse soorten fietslampjes >>
 • Wielverlichting

  Naast de normale fietsverlichting is er ook nog speciale wielverlichting te koop. Dit is naast lekker opvallend ook heel tof! Het is verkrijgbaar in allerlei kleuren en zorgt ervoor dat jouw kleintje (en eventueel jijzelf!) hartstikke goed zichtbaar zijn.

  Shop hier de tofste wielverlichting >>
 • Fietsbel

  Om niet alleen te laten zien dat je er bent, maar je omgeving het ook te laten hóren, is een fietsbel natuurlijk onmisbaar. Dat geldt voor de fiets van je kind, maar ook voor die van jou! Zorg er dus voor dat jullie er allbei eentje hebben die goed werkt!

  Shop hier fietsbellen >>

fietsstuur met bak met bloemen

Marieke van Boven

Door

17 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.