Zo leer je je kind over 4 en 5 mei

Zo leer je je kind over 4 en 5 mei

4 en 5 mei zijn in Nederland belangrijke (feest)dagen. Hoe leg je aan je kind uit wat we precies herdenken en vieren? Wij vertellen het je!

Twee minuten stilte op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. Het zijn twee belangrijke dagen in Nederland en daarom is het goed om je kinderen daarover te vertellen. Wat herdenken en vieren we op 4 en 5 mei? Zo kun je ze daar op een leuke manier bekend mee maken.

4 mei: Nationale Herdenking

Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats, ook wel bekend als Dodenherdenking. Dan worden de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Ook denken we aan alle mensen die in latere oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen. 

Het hele jaar worden op diverse plekken in Nederland oorlogsslachtoffers herdacht, maar op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking alle slachtoffers samen. Normaal gesproken wordt in bijna elke gemeente wel een speciaal herdenkingsmoment georganiseerd waar je bij aanwezig kunt zijn. In deze corona-tijden is dat helaas even niet het geval.

Twee minuten stilte

Om 20.00 uur is het in het hele land twee minuten stil. Het is wel zo respectvol om je kinderen te leren waarom we dit doen, zodat er geen gekke, ongemakkelijke situaties ontstaan rond dat tijdstip. Zo leren ze ook meer over de geschiedenis van Nederland en beseffen ze dat vrijheid bepaald niet vanzelfsprekend is.

5 mei: Bevrijdingsdag

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag! We vieren de bevrijding in 1945 en staan stil bij hoe belangrijk het is om in vrijheid te kunnen leven. De hele dag door zijn er (normaal gesproken) allerlei bevrijdingsfestivals met Nederlandse artiesten en andere feestelijke activiteiten door het hele land. Ook deze gaan dit jaar helaas niet door.

Kindertips voor 4 en 5 mei

Wil je je kinderen leren over Dodenherdenking en Bevrijdingsdag? Dan hebben wij een paar tips voor je:

  • Treed nog niet te veel in detail over de gruwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog. Dat komt later wel op school, uit de geschiedenisboeken. Vertel het globaal.

  • Laat ze programma’s als het Klokhuis en het Jeugdjournaal kijken, daar wordt het een en ander altijd op een fijne, makkelijke manier uitgelegd.

  • Neem ze een keer mee naar een herdenking in de buurt, zodat ze het beter leren begrijpen.
    (Dit jaar dus niet, maar hopelijk volgend jaar weer wel!)

  • Neem je (iets oudere) kids een keer mee naar het Verzetsmuseum Junior of het Anne Frank Huis. (Zodra dat weer kan!)

  • Ook voor oudere kindjes: kijk de film Oorlogswinter of laat ze het gelijknamige boek van Jan Terlouw lezen.

  • Schat zelf in wanneer je kind eraan toe is om iets over de oorlog en de dood te leren. Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan andere. 

  • Om te beginnen kun je, om je kind te laten snappen wat het inhoudt, hem of haar een eigen interpretatie van Dodenherdenking laten hebben. Aan een huisdier dat dood is gegaan denken? Of aan opa of oma die er niet meer is? Dat is ook al heel mooi!

Denkboek voor op school en thuis

Speciaal voor kinderen heeft het Nationaal Comité, dat zich bezighoudt met alle activiteiten rondom de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, educatieve programma’s ontwikkeld. Zo kan op school aandacht worden besteed aan deze belangrijke onderwerpen.

Met het 4 en 5 mei Denkboek, dat je samen met je kind ook thuis online kunt bekijken en lezen, worden kinderen op een leuke manier uitgedaagd om op diverse manieren na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken, vieren, vrijheid en democratie. Er staan mooie verhalen in en interessante opdrachten waar ze mee aan de slag kunnen. En wie weet word je er zelf ook nog wijzer van!

Sarah Glasbergen

Door

25 april 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.