Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Heb jij een baby’tje dat onrustig slaapt en vaak wakker wordt? Wij zochten uit hoe dat kan en wat je eraan kunt doen!

Slaapt jouw baby onrustig en krijgt ie daardoor niet voldoende rust? Dat is heel vervelend! Baby’s hebben hun slaap namelijk hard nodig, onder andere om goed te kunnen groeien. Ook voor jezelf is het wel zo fijn als je baby lekker een paar uur achter elkaar slaapt. Wij zochten uit wat je kunt doen bij een onrustig slapende baby.

Slaap is voor iederéén super belangrijk. Je hoofd én lichaam rusten ervan uit; in je slaap verwerk je de prikkels van de dag en je lichaam herstelt zich van alle inspanningen. Voor baby’s (en jonge kinderen) is goed slapen ook nodig om lekker te kunnen groeien! Maar wat als je baby een onrustige slaper is en hij daardoor niet genoeg rust krijgt? Wij raadpleegden de slaapexperts van Puckababy!

Slaapcyclus van baby’s

Mensen die slapen, doorlopen verschillende slaapcycli. Bij baby’s zijn die cycli veel korter dan bij oudere kinderen en volwassenen. De slaapcyclus van baby’s van 0 tot 6 maanden oud duurt zo’n 50-60 minuten en bestaat uit de actieve slaap en de stille slaap. Deze twee fases herhalen zich tijdens het slaapje (zowel overdag als ‘s nachts) meerdere keren.

Actieve slaap
In de actieve slaapfase (10-30 minuten), is je baby nog een beetje ‘actief’ en slaapt hij oppervlakkig. Hij is op dat moment nog gevoelig voor prikkels. Hij maakt geluidjes, bewegingen, hij grimast met zijn gezichtje, zijn oogjes zijn niet stil en zijn ademhaling is nog onrustig. Als hij per ongeluk een ongecontroleerde beweging maakt (wat baby’s nogal vaak doen), aangeraakt wordt of een geluid in zijn omgeving hoort, schrikt ie daar wakker van. Baby’s kunnen in deze actieve fase ook een beetje jammerend huilen. De hersenen zijn nog druk bezig met het verwerken van alle informatie.

In deze fase kun je je baby het beste helemaal met rust laten, zodat hij de kans krijgt om goed in te slapen en overgaat naar de diepe, stille slaap. Een rustige en veilige slaapomgeving is dus ook heel belangrijk.

Stille slaap
In de stille slaapfase is je baby volledig ontspannen en slaapt hij diep. Zijn lijfje en hoofd komen in deze fase goed tot rust. Ook komen de groeihormonen vrij, die zorgen voor groei, rijping en ontwikkeling. In deze fase wordt je kindje niet zo snel meer wakker.

Dag- en nachtritme duidelijker, langere slaapjes

Naarmate je baby ouder wordt, wordt het dag- en nachtritme steeds duidelijker voor 'm. Hij zal dan langer achter elkaar kunnen slapen (yay!). Hierdoor herhaalt de slaapcyclus zich ook vaker. Het kan dus zo zijn dat het lijkt alsof je baby wakker wordt, doordat ie ineens beweegt of geluidjes maakt. Vaak zitten ze dan in de overgang naar een andere fase van de slaapcyclus en slapen ze gewoon weer verder.

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme

baby in roze Puckababy slaapzak

Baby slaapt onrustig: tips

Veel baby’s slapen erg onrustig. Ze krijgen het niet voor elkaar om zelfstandig en goed in te slapen. Ze houden zichzelf wakker, bijvoorbeeld doordat ze geen prikkels kunnen verwerken of door hun eigen zwaaiende armpjes. Het lukt ze niet om van de actieve naar de stille slaap te gaan, omdat ze steeds wakker worden. Wij hebben tips om hiermee om te gaan:

1. Inbakeren in een slaapzakje

Onrustig slapende baby’s kunnen veel hebben aan inbakeren. Door je kindje in te bakeren, zorg je ervoor dat hij geen ongecontroleerde bewegingen kan maken in zijn slaap. Hierdoor komen baby’s beter tot rust en dit helpt ze bij het in- en doorslapen.

Oorspronkelijk worden baby’s bij het inbakeren strak in doeken gewikkeld. Het is heel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Doe je dit niet goed, dan kunnen er verschillende (gezondheid)risico’s bij komen kijken, zoals warmtestuwing. Vind je dit lastig, ben je meer van het gemak of twijfel je nog over inbakeren? Dan zijn de inbakerslaapzakjes van Puckababy een goed en vooral ook veilig alternatief voor het traditionele strakke inbakeren in doeken!

Piep
De Puckababy Piep (0-3 maanden) is de oplossing wanneer je een onrustige baby hebt die veel huilt, zichzelf wakker slaat, moeilijk in slaap valt en ook al snel weer wakker wordt. Het slaapzakje zit als een luchtig coconnetje om het lijfje, zit niet strak en is warmte regulerend. Het biedt je kindje de rust en geborgenheid die het nodig heeft om langer en dieper door te kunnen slapen.

Mini
De Puckababy Mini (3-6 maanden) is de opvolger van de Piep en de ideale tussenstap van ingebakerd naar normaal slapen. De Mini heeft ritsjes ter hoogte van de armpjes, die helpen bij het afbouwen van inbakeren. Je kindje kan dan veilig doorslapen met de armpjes buiten het slaapzakje, zonder het gevoel van zijn vertrouwde coconnetje te verliezen. 

2. Hellend slapen: de oplossing bij kwaaltjes

Raakt je baby maar niet in slaap door krampjes, reflux, doorkomende tandjes of een verkoudheid? Je kindje hellend laten slapen helpt! Een lichte helling bevordert de spijsvertering en ademhaling, en verlicht de druk op de oortjes en het maagje. Je kindje slaapt, ondanks kwaaltjes, makkelijker in en langer door.

Het Premium matras van AeroSleep biedt hiervoor een veilige oplossing. Omdat niet alleen het hoofdeinde verhoogd wordt, vormt dit matras een natuurlijke helling, zodat de nek en rug van je kleintje goed ondersteund blijven. Je hoeft ook geen extra onderdelen in of onder het bed te gebruiken die de veiligheid van je baby in het gedrang kunnen brengen.

Baby hellend matras

3. Slaapritueel voor onrustig slapende baby’s

Een vast, voorspelbaar ritueel voor het slapengaan, zowel overdag als ‘s nachts, helpt om onrustig slapende baby’s beter te laten (in)slapen. Door steeds dezelfde handelingen te verrichten, gaat je baby herkennen dat het tijd is om te gaan slapen en raakt hij daar vertrouwd mee. Een voorbeeld van een slaapritueel is:

  • Verschoon je kindje op een vaste plek, bij voorkeur op zijn eigen kamertje.
  • Doe het inbakerzakje of slaapzak aan.
  • Doe samen de gordijnen dicht.
  • Zing een vast slaapliedje of lees een boekje.
  • Leg je baby in zijn bedje en geef zijn knuffeltje en/of speentje.
  • Nog even een kusje, een aai en ‘welterusten’.
  • Eventueel een muziekdoosje aan.
  • Nog even zwaaien bij de deur en dan snel weggaan.

Laat dit ritueel niet te lang duren, maximaal 10 minuten is lang genoeg.

4. Op tijd in bed leggen

Leg je baby in zijn bed zodra hij moe wordt en slaapsignalen vertoont. Een baby die te lang wakker blijft, wordt onrustig en prikkelbaar, valt moeilijker in slaap en wordt sneller wakker.

baby in Puckababy slaapzak

5. Wakker in bed leggen

Het is belangrijk om je baby in bed te leggen als hij moe, maar nog wel wakker is. Zo leert hij zelf in slaap te vallen en leert hij dat zijn bed hiervoor een veilige, vertrouwde omgeving is. Het geeft niet als hij even huilt, wacht vijf tot tien minuten af voordat je er weer naartoe gaat. Als hij hard huilt, kun je je baby natuurlijk wél troosten. Een baby die overstuur is, slaapt niet makkelijk in.

6. Fijne slaapomgeving

Zorg voor een rustige, fijne slaapomgeving. Maak de slaapkamer donker en zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 16 en 18 graden ligt. Geef je nachtvoeding? Doe dan een klein lampje aan dat een zacht licht geeft en houd het voedingsmoment zo kort mogelijk, zodat je baby snel weer terug naar bed kan.

Je baby monitoren

Na deze tips benieuwd of je baby ook écht goed slaapt? Met een babymonitor hoef je niet elk moment het kamertje binnen te gaan en volg je jouw kleintje op zonder de slaap te verstoren. Zo waakt de OYO smart babymonitor van AeroSleep mee over je baby’s ademhaling, temperatuur, positie en activiteitsniveau. Slaapt je kindje goed? In een veilige slaappositie? Niet te warm of te koud? De antwoorden zie je realtime in de OYO-app én je krijgt een overzicht van voorbije slaapjes in de app-statistieken.

OYO babymonitor van Aerosleep

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Puckababy en Aerosleep. Heb je nog een slaapvraag of ben je op zoek naar meer tips, neem dan eens een kijkje op Puckababy's eigen platform Puckapedia.

Marieke van Boven

Door

31 maart 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.