Baby veilig laten slapen - waar let je op?

Een veilige slaapplek is belangrijk voor je baby zodat hij veel slaapuren maakt, goed groeit én om wiegendood te voorkomen. Zo krijg je dat voor elkaar!

Slaap is voor baby’s heel belangrijk om goed te kunnen groeien. Daarom wil je natuurlijk een fijne en vooral veilige slaapomgeving creëren voor je newborn! Ook helpt dit om wiegendood te voorkomen. Waar moet je op letten als je je baby veilig wil laten slapen? Daar zijn een aantal richtlijnen voor.

Het is belangrijk dat je baby op een veilige, rustige plek slaapt zodat hij lekker veel slaapuren kan maken. Vooral in de eerste maanden slaapt een baby (als het goed is...) héél veel uren per dag! Er zijn een aantal dingen die je in orde moet maken zodat je kindje veilig naar dromenland kan vertrekken. Wij zetten ze voor je op een rij!

Veilig slapen in een wieg of ledikant

Een eigen bedje (wieg of ledikant) is de veiligste slaapplek voor je baby. Een ledikant kan veilig gebruikt worden tot ongeveer 2,5 jaar. De afstand tussen de spijlen van een ledikant ligt, net als in een box, tussen de 4,5 en 6,5 cm. Als die ruimte groter is, kan je baby vast komen te zitten met zijn hoofd of lijfje.

Als je eerst een wiegje wil gebruiken, kan dat natuurlijk ook. Dit is veilig tot je kindje beweeglijk wordt (3-6 maanden). Zodra je baby in het wiegje kan draaien, is er een kans dat het met zijn mondje en neusje tegen de zijwanden komt te liggen en daardoor niet goed kan ademen. Ook voor het wiegje geldt dat het spijlen moet hebben of een andersoortige open structuur/stof, zodat het luchtdoorlatend is.

Matras in babybedje & zachte materialen

Belangrijk: gebruik geen zachte materialen in een wieg of ledikantje. Zorg voor een vlak, stevig en goed passend matras. Stabilisatierollen, bedverkleiners of hoofdbeschermers worden afgeraden.

Gebruik ook liever geen zeiltje of matrashoes met een ondoordringbare laag. Wil je dat perse wel, om het matras te beschermen, zorg er dan voor dat je baby er met zijn onderlichaam op ligt en niet met het hoofdje en de schouders.

Verder is het niet verstandig om kussens en grote knuffels in het bedje te leggen. Je baby kan hier tegenaan rollen en in ademnood komen. Een kleine, zachte knuffel of doekje van een niet te zware stof kan wel. Let er wel op dat daar geen zacht plastic in verwerkt is en dat er geen versiersels (zoals oogjes of knoopjes) aan vastzitten die kunnen losraken.

Foto: Sabrina Nieuwstraten

Samen slapen

Samen met je kindje in één bed slapen wordt afgeraden, zeker in de eerste vier maanden. Je kindje kan het te warm krijgen door je dekbed, bekneld raken tussen de matrassen, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen de kussens aan komen te liggen. Bovendien kun jij in je slaap op je baby rollen.

Rooming-in

Je kindje in een bedje of co-sleeper op jouw kamer laten slapen is wél een heel goed idee. Dit heet ook wel ‘rooming in’. Zo kun je zelf makkelijker een oogje in het zeil houden en het is goed voor de hechting. Als je nachtvoedingen geeft, is het ook wel prettig en handig om je kindje dichtbij te hebben.

LEES OOK: Alles over rooming in & rooming out

Babybed veilig opmaken

De eerste twee jaar wordt het afgeraden om een dekbed te gebruiken voor je kindje. Die zijn vaak veel te warm. Bovendien ligt een dekbed los op het bed, waardoor je kindje met zijn hoofdje eronder kan komen en zo niet goed meer kan ademen.

Een dekentje met laken is een veilige optie. Het is dan wel belangrijk dat je het bed kort en stevig opmaakt. Dit betekent dat je baby bijna met zijn voetjes tegen het voeteneind van het bedje ligt. Zo kan hij niet per ongeluk met zijn hoofd onder de deken terechtkomen. Stop het dekentje en het lakentje rondom goed in.

LEES OOK: Babybedje veilig opmaken - zo doe je dat!

Slaapzak

Kinderen die jonger zijn dan 2 jaar slapen het veiligst in een (goed passende) babyslaapzak. De voordelen van een babyslaapzak zijn:

  • hij kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terechtkomen
  • jonge baby’s rollen minder makkelijk om naar de buik
  • je baby kan zich niet bloot woelen (en het dus niet koud krijgen)
  • een kindje kan moeilijker uit bed klimmen

Zonder slaapzak slapen kan ook, dan is het belangrijk dat je het bedje met dekentje en lakentje kort en stevig opmaakt (zie hierboven). Een dunne slaapzak kun je eventueel ook nog combineren met een laken en dekentje.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over inbakeren

Inbakeren

Als je baby onrustig slaapt, kan inbakeren in een speciale doek of inbakerslaapzakje een oplossing zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over inbakeren.

Temperatuur van de baby & babykamer

Houd de combinatie van kleding, beddengoed en kamertemperatuur goed in de gaten. Door in het nekje van je baby te voelen, kun je controleren of hij het niet te warm heeft. Een transpirerende baby heeft het overduidelijk te warm. Dek je baby dan minder warm toe en/of verlaag de kamertemperatuur. Heeft je kindje het te koud, kun je een kruik in het bedje leggen. Lees hier hoe je veilig een kruik gebruikt!

LEES OOK: Hoe gebruik je een kruik voor je baby?

De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen 16°C - 18°C. In de zomer is het vaak lastig om een kinderkamer koel te houden. Dit is in principe niet erg, maar houd daar dan wel rekening mee als je je kindje aankleedt en toedekt voor de nacht. Dan mag het allemaal lekker luchtig!

Nog een must: zet een baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby reguleert zijn lichaamstemperatuur met zijn hoofdje, die moet dan dus onbedekt blijven.

Ventilatie

Frisse lucht is belangrijk. Zet regelmatig even een raam open op de kinderkamer als je baby daar niet ligt.

Veilige slaaphouding

Voor je baby is slapen op de rug de veiligste houding. Zo ligt je kindje met zijn gezichtje vrij en kan ie probleemloos ademen. Het is dus belangrijk dat je hem altijd op zijn rug te slapen legt.

Als je kindje eenmaal kan rollen, kan ie zelf bepalen wat ie de fijnste houding vindt om lekker te slapen. Dan is het wel belangrijk dat het bedje veilig is en hij zijn armpjes vrij heeft.

Voorkeurshouding

Veel baby’s leggen hun hoofd graag steeds dezelfde kant op, naar links of rechts. Door deze voorkeurshouding kan een kindje aan één kant een plat hoofdje krijgen en dan is fysiotherapie nodig. Om dit te voorkomen, is het slim om je baby de ene keer met zijn hoofdje naar links en de andere keer naar rechts te leggen. Probeer hem daarin te sturen als hij zelf toch weer voor die voorkeurskant kiest.

Niet vastleggen in bed

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kindje vast te leggen in bed, zodat hij niet gaat omrollen of uit bed valt. Dit is echter gevaarlijk, omdat je het risico loopt dat je baby verstrikt raakt. Een babyslaapzak met een strak opgemaakt bedje is genoeg!

LEES OOK: Babykamer inrichten - waar moet je op letten?

Rookvrije kamer

Wij vinden het een inkopper en super logisch, maar toch belangrijk om even te noemen: roken en baby’s zijn samen een no go. Een babykamer moet dus ook rookvrij zijn. Je baby laten slapen in een kamer (of een auto!) waar gerookt wordt is héél slecht voor de gezondheid. Het is uiteraard het beste als het hele huis rookvrij is, zodat je kindje geen schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Gebruik geen slaapmedicijnen

Voor je je baby medicijnen geeft, is het belangrijk om te overleggen met je huisarts. Sommige medicijnen, bijvoorbeeld bepaalde hoestdrankjes, laten je baby namelijk te diep slapen. Zolang je borstvoeding geeft, is het ook verstandig om zelf geen medicijnen te nemen met een slaapverwekkende (bij)werking.

Rust & regelmaat

Baby’s en kleine kinderen hebben behoefte aan rust en regelmaat. Dat betekent dat je elke dag ongeveer hetzelfde patroon van eten, spelen en slapen hanteert en ze niet onnodig blootstelt aan stress en vermoeiende gebeurtenissen. Dit kan het (slaap)ritme van je baby verstoren en dat wil je zelf natuurlijk ook niet!

Je kunt je kindje echt wel mee op pad nemen, maar probeer zijn ritme ook buitenshuis zo veel mogelijk te volgen. Daar heb je zelf ook profijt van.

LEES OOK: Zo krijg je je baby in een goed ritme!

Tot slot: video baby veilig slapen

Wil je het allemaal even op beeld zien? Dat kan! Op de website van VeiligheidNL vonden we een handige video met tips over een veilige en fijne slaapplek voor je baby.

Bronnen: veiligheid.nl, opvoeden.nl, ncj.nl

Marieke van Boven

Door

27 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.