8x Superfoods voor baby's

Ben je op zoek naar superfoods voor je baby, maar weet je niet welke je moet kiezen? Deze producten zijn héél goed voor je kleine!

Superfoods: je ontkomt er de laatste jaren bijna niet aan. Ook voor baby’s en jonge kinderen zijn er bepaalde etenswaren en producten die heel goed voor ze zijn. Maar welke moet je dan hebben? Dit zijn de superfoods die de ontwikkeling van baby’s ondersteunen en goed zijn voor de gezondheid van je baby!

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die een positieve invloed zouden hebben op ons lichaam. Ze gaan allerlei ziektes en infecties tegen en helpen de opbouw van een gezond immuunsysteem. Vaak zijn dit dan ook onbewerkte voedselproducten.

De term superfoods is geen officiële term en mag door iedereen worden gebruikt. Mensen geven dit stempel dus aan uiteenlopende voedingsmiddelen. De superfoods die wij hieronder noemen, zijn voedingsmiddelen met hoge vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor de ontwikkeling van je kindje. 

Oefenhapjes voor baby’s

Wanneer je kindje 4 maanden oud is, mag hij of zij beginnen met het wennen aan vast voedsel. Door deze oefenhapjes went je baby aan de verschillende smaken en zal er een smaakpallet gecreëerd worden. Vanaf 6 maanden kun je gaan experimenteren met babyhapjes waar nieuwe groentes en fruit in zitten.

Superfoods in je babyhapjes

Wil jij superfoods voor je baby implementeren in de groenten- en fruithapjes, maar weet je niet welke ingrediënten daarvoor geschikt zijn? In dit artikel zet ik 8 superfoods voor je baby op een rij en vertel ik waarom ze nou zo super zijn!

wortelhapje voor baby

1. bananen

Allereerst bananen, favoriet bij groot en klein. Door de zachte en zoete smaak van bananen doen ze het vaak meteen goed bij kleine kindjes. Bananen bevatten minder vitamine C dan veel ander fruit, maar zijn rijk aan calcium en voedingsvezels. Daarnaast krijg je van deze gele rakkers lekker veel energie.

2. Zoete aardappel

Zoete aardappel is net als superfood banaan lekker zoet en zit vol met vezels, wat weer zorgt voor een goede spijsvertering. Deze groente barst daarnaast van de vitamine C en als hij eenmaal gekookt is, is hij zacht en smeuïg.

3. tuinerwten

Tuinerwtjes zijn groen en dit betekent dat je baby deze misschien niet gelijk zal willen proeven. Erwtjes zitten echter vol vitamines K, C, B6 en foliumzuur, waardoor ze absoluut bij de superfoods horen. Daarnaast zorgen erwtjes voor veel energie, hele sterke botten en zijn ze goed tegen hart- en vaatziektes.

4. vis

Als je denkt aan babyvoeding, denk je misschien niet meteen aan vis, maar vanaf 6 maanden mag je dit ook verwerken in de groentehapjes. Denk hierbij aan vette vissen zoals tonijn, zalm, paling, forel en makreel. Let er wel op dat ze geheel doorbakken moeten zijn! 

In vis zitten veel eiwitten, ijzer, vitamines A en D. Maar een van de belangrijkste elementen van vis is de essentiële vetzuur omega-3. Deze stimuleert de groei van de hersenen, het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de ogen.

avocado

5. avocado 

Voor mij een grote favoriet, maar kinderen reageren er wisselend op. Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetten en zijn heerlijk zacht en romig. Ideaal om door je groenten- of fruithapjes te mengen. Als superfood zorgen avocado’s er ook voor dat vitamines beter worden opgenomen. Dus even een stuk avocado door je babyhapje mengen kan geen kwaad!

6. quinoa

Voor volwassenen is quinoa natuurlijk al vrij bekend als superfood, maar wist je dat je kindje hier ook van kan profiteren? Quinoa is een bron van eiwitten, mineralen, B-vitamines, vitamine E, ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast bevat superfood quinoa veel voedingsvezels en geen gluten.

TIP! Heeft je baby een glutenintolerantie? Check dan de verpakking op een ‘glutenvrij’-logo. Hiermee weet je zeker dat er ook geen sporen van gluten in voorkomen.

7. broccoli

Broccoli is een superfood voor baby’s, omdat het zorgt voor sterke botten en een gezonde stoelgang. Dat komt doordat het vol zit met vitamine K, calcium en vezels.

8. wortel

Wortels zijn voor kinderen vaak al een lekkere snack, dus laat je baby hier al vroeg kennis mee maken. Zodra ze goed gekookt zijn, zijn ze zacht, zoet en gemakkelijk te pureren. Wortels horen bij de superfoods, omdat ze vol zitten met mineralen en vitamines. Door hun smaak zijn ze gemakkelijk te combineren met groentes, fruit en zelfs vis.

Dit betekent natuurlijk niet dat superfoods de enige gezonde voedingsmiddelen zijn voor je baby. Het Voedingscentrum vindt het vooral heel belangrijk om gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf. Dit is namelijk de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit geldt dus ook voor baby's! Door verschillende producten te eten, wennen ze daarnaast aan nieuwe smaken.

Bronnen: Voedingscentrum, Culibaby, Consumentenbond

Savannah Schreuter

Door

09 juli 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.