Cupfeeding: wat is het & hoe werkt het?

Cupfeeding: wat is het & hoe werkt het?

Als je baby bijvoeding nodig heeft naast borstvoeding, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Cupfeeding is er één van! Wij leggen uit hoe het werkt.

Cupfeeding (in het Nederlands ook wel cupvoeden genoemd) is een manier om je baby naast borstvoeding bijvoeding te geven. Bijvoorbeeld als je melkproductie nog niet goed op gang is. Wat is cupfeeding en hoe werkt het precies? Wij zochten het uit!

Er kunnen redenen zijn om je baby bijvoeding te geven naast borstvoeding. Bijvoorbeeld als je melkproductie nog niet voldoende op gang is gekomen of omdat het je baby nog niet lukt om goed bij je te drinken. Cupfeeding is één van de hulpmiddelen die je kunt inzetten om je baby bij te voeden.

LEES OOK: Borstvoeding geven - alles wat je moet weten

Wat is cupfeeding?

De naam zegt het eigenlijk al, maar bij cupfeeding drinkt je baby kleine beetjes melk uit een cup. Je gebruikt hiervoor een klein bekertje met een dunne rand, waar je baby de melk uit ‘oplikt’. Cupfeeding is een goed alternatief voor het tijdelijk (bij)voeden van premature én voldragen baby’s, als je graag de borstvoeding in stand wil houden.

Moeder voedt baby op bed

Krijgt je baby genoeg binnen met cupfeeding?

Per voedingsmoment bepaalt je baby zelf hoeveel hij nodig heeft, net als bij borstvoeding. De ene keer kan hij dus meer drinken dan de andere keer. Bovendien is het ook vaak zo dat je meer voedingsmomenten per dag hebt. Om te checken of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is het dus belangrijk om de totale hoeveelheid per dag bij te houden en dus niet per voedingsmoment.

Verschil cupfeeding premature en voldragen baby’s

Prematuren (baby’s die vóór week 37 van de zwangerschap geboren zijn) en voldragen baby’s drinken bij cupfeeding op een andere manier. Premature baby’s doen het als een jong poesje: ze likken met hun tong de voeding uit de cup. Voldragen baby’s hebben al iets meer kracht en slurpen de melk naar binnen. Het is volkomen logisch en dus heel normaal dat dat soms een beetje een kliederboel wordt. Zie dat dus niet als een reden om ermee te stoppen!

Voor premature baby’s is het extra belangrijk dat ze moedermelk krijgen, vanwege alle goede voedingsstoffen die erin zitten. Daarom is cupfeeding met afgekolfde moedermelk een mooie voedingsmethode totdat ze genoeg gegroeid zijn en kracht hebben om zelf aan de borst te drinken. Bij voldragen baby’s gebruik je cupfeeding echt als bijvoeding. Blijf je kindje ook aanleggen aan je borst, zodat hij dat blijft oefenen en het niet verleert. Ook als je (even tijdelijk) minder melkproductie hebt.

Premature baby

Wat heb je nodig voor cupfeeding?

Om je baby te voeden met een cup, heb je het volgende nodig:

  • een spuugdoek
  • een cup (bijvoorbeeld deze Baby Cup), medicijnbekertje of kopje - de rand moet glad en vrij dun zijn
  • voeding - het liefst afgekolfde borstvoeding, maar kunstvoeding/flesvoeding kan ook

TIP! Medela heeft een super handige SoftCup in het assortiment voor als je je premature baby kortdurig moet voeden. Er zit een zacht mondstuk op in de vorm van een lepel, waarmee je je baby makkelijk en voorzichtig voedt zonder dat er veel gemorst wordt. Ook kun je er de hoeveelheden op aflezen. Een ideaal alternatief voor cupfeeding!

Zo werkt cupfeeding

Wil je je baby (bij)voeden door middel van cupfeeding? Zo doe je dat!

  • Zorg ervoor dat je baby goed wakker is.
  • Houd je baby rechtop of half rechtop op je schoot en ondersteun het hoofdje. Wikkel je baby in als hij erg onrustig is; zo kunnen z'n handjes niet tegen de cup stoten.
  • Laat het cupje licht rusten op de onderlip van je baby. Houd de cup schuin, zodat je baby er met zijn tong bij kan.
  • Je hoeft geen melk in het mondje te gieten, wacht rustig af tot je baby zelf interesse toont en het mondje opent. Premature baby’s zullen de melk likken met hun tong, voldragen en oudere baby’s slurpen de melk naar binnen.
  • Laat je baby tussendoor rusten, zonder dat je het cupje weghaalt.
  • Zodra je baby zelf vindt dat hij genoeg heeft gedronken, stopt ie er vanzelf mee door het mondje te sluiten.
  • Laat je baby boeren zodra hij klaar is met drinken.

Bronnen: lalecheleague.nl, asz.nl, medela.nl, borstvoeding.com

Marieke van Boven

Door

12 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.