Iedere (aanstaande) moeder weet wat moedermelk is. Maar wat moet je nu echt weten over moedermelk? Dit zijn de feiten!
Moedermelk is hartstikke goed voor je baby. Zelfs op de pakken kunstvoeding staat vermeld dat borstvoeding de beste voeding is voor je kindje. Veel new moms zullen dan ook proberen om na de bevalling borstvoeding te geven. Maar welke soorten moedermelk bestaan er, wat zijn de voordelen en welke voedingsstoffen krijgt je baby binnen? In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over moedermelk!
Geef je borstvoeding, dan is je moedermelk in te delen in drie categorieën, namelijk: colostrum, overgangsmelk en rijpe melk. Iedere melksoort heeft ook zijn eigen samenstelling.
De allereerste melk die uit de borst komt, wordt colostrum genoemd. Een andere benaming van deze moedermelk is vloeibaar goud, dit komt door zijn dikke gele consistentie. Colostrum is het eerste wat je baby proeft en geeft de kleine dus een energieke start. Deze eerste moedermelk bevat hoge concentraties eiwitten, voedingsstoffen en ziektewerende stoffen.
De ziektewerende stoffen in colostrum-melk zorgen voor antistoffen die bacteriën en virussen tegengaan. Een goede bescherming voor je baby, nu hij niet meer veilig in je baarmoeder vertoeft. Deze stoffen ondersteunen het immuunsysteem en de darmflora van je kindje en voorkomen infecties.
Nadat je melkproductie op gang is gekomen, wat meestal gebeurt na zo’n twee tot vier dagen, gaan je borsten overgangsmelk aanmaken. Deze melk is romiger en witter van kleur.
Moedermelk groeit mee met de baby. De productie ervan is een kwestie van vraag en aanbod. Dit betekent dat toen de kleine geboren werd, er ook weinig melk werd geproduceerd, omdat je baby nog niet veel nodig had. Nu dat de baby een paar dagen oud is, wordt de moedermelk rijper en ook meer. De hoeveelheid kan oplopen tot 700 ml per dag.
Overgangsmelk bevat hogere vetconcentraties, lactosegehaltes en natuurlijke suikers dan colostrum-melk. Het eiwitgehalte en de ziektewerende stoffen nemen af en passen zich aan aan de behoefte van het kindje.
Aan het einde van de eerste maand gaat de moedermelk over in de laatste fase: rijpe melk. Deze moedermelk is klaar voor een ouder wordende baby en zal zich gedurende de komende periode constant aanpassen aan de behoeftes van het opgroeiende kindje. In deze moedermelk zitten weer minder antistoffen, maar omdat de baby hier grotere hoeveelheden van drinkt, krijgt het er toch genoeg van binnen.
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby of newborn?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Moedermelk is heel goed voor een baby. Het is de allerbeste voeding die een groeiende baby kan krijgen. Maar waarom is dat dan zo? Dit zijn de voordelen van moedermelk:
Protip voor iedereen: Moedermelk bevat ontstekingsremmende en helende stoffen. Dit werkt als middel tegen alledaagse kwaaltjes zoals muggenbulten, oor-infecties en wondjes. Je kunt moedermelk dus heel goed op dit soort plekjes smeren!
Moedermelk heeft een rijke samenstelling van allerlei voedingsstoffen die super goed zijn voor de ontwikkeling van jouw baby. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die moedermelk bevat:
Er wordt vaak gedacht dat de voedingsstoffen in moedermelk compleet geregeld worden door de voeding die de moeder binnenkrijgt. Dit is niet helemaal waar, het gaat slechts om een klein deel. Wel is het voor de moeder altijd belangrijk om goed te eten voor haar eigen gezondheid en conditie.
LEES OOK: Voeding bij borstvoeding - wat moet je wel en niet eten?
Er zijn altijd veel vragen over hoe moedermelk er nu uit zou moeten zien, hoe het zou moeten smaken of hoe het zou moeten ruiken. Bijna alle verschillen van kleur, geur en smaak hebben een hele goede achterliggende reden.
De kleur van moedermelk kan per keer verschillen. De colostrum zal in het begin gelig en romig zijn, daarna zal het meer blauw/wit-achtig worden. De kleur kan zich ook aanpassen wanneer jij als moeder iets kleurrijks eet. Eet je bijvoorbeeld bietjes of worteltjes, dan kan de moedermelk een rode gloed krijgen. Bij het innemen van bepaalde medicijnen kan de moedermelk zelfs een zwarte gloed krijgen.
Moedermelk ruikt meestal zacht en licht zoet, maar de melk van elke moeder heeft een unieke geur. Op deze manier kan een kindje de moedermelk van zijn eigen moeder onderscheiden van de melk van iemand anders.
Heb je gekolfd en moedermelk ingevroren? Dan ruikt de melk waarschijnlijk wat zeepachtig. Dit komt door de samenstellingen van bepaalde vetzuren.
Vies ruikende of bitter smakende melk kun je beter direct weggooien. Hier bestaat namelijk de mogelijkheid dat er een bacteriële of microbiële verontreiniging is ontstaan door schimmels van het kolfapparaat of omdat de melk na een tijdje bewaren niet meer goed is.
De smaak van moedermelk varieert enorm per dag en per moeder. Dit is deels ook afhankelijk van wat de moeder eet. Probeer dus vooral verschillende smaken en soorten voeding binnen te krijgen als je borstvoeding geeft, want zo krijgt je baby alvast een gevarieerd ‘menu’ voorgeschoteld!
Andere artikelen in deze categorie