Borstvoeding en voeding

Borstvoeding en voeding

Als je borstvoeding geeft, eet je baby mee wat jij eet. Daarom is voeding tijdens borstvoeding erg belangrijk.

Net als tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet als je borstvoeding geeft. Ook al zijn er geen ''echte'' regels waar je je aan moet houden, toch zijn er een aantal richtlijnen die je kan gebruiken om jouw voeding en die van je baby zo gezond mogelijk te maken. Lees hier alles dat je moet weten over  je eigen voeding tijdens het geven van borstvoeding, of er voeding is die je moet vermijden als je borstvoeding geeft en welke voeding wel of niet goed voor je is als je borstvoeding geeft.

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Moet je meer eten als je borstvoeding geeft?

Het produceren van borstvoeding kost extra energie. Je zal dan ook merken dat je tussendoor meer trek hebt of tijdens de hoofdmaaltijden meer kunt eten. Zolang je voor gezonde voeding kiest, moet je dat ook zeker doen. Er wordt geadviseerd om tussen de 200 kcal en 500 kcal extra per dag te eten om te zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Nu kan het door de drukte er nog wel eens bij in schieten om even een eetmoment voor jezelf in te lassen, maar als je dit regelmatig doet, zal je sneller herstellen na de bevalling en voel je je fitter en energieker. 

Hoeveel moet je drinken als je borstvoeding geeft?

Doordat je met borstvoeding meer vocht verliest, heeft je lichaam ook meer vocht nodig. Als je te weinig vocht binnenkrijgt kun je uitdrogen, dus drink daarom minimaal twee liter per dag (bij voorkeur water en cafeïnevrije thee zonder suiker). Je kunt na elke voeding een glas water nemen, zodat je je vochtgehalte meteen weer op pijl brengt. Als je plas geur- en kleurloos is, weet je dat je voldoende drinkt.

Mag je koffie drinken?

Drink koffie, thee, cola en energiedrankjes met mate (maximaal 2 kopjes/glazen per dag). Cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat je baby onrustig wordt en het kan de ijzeropname in je lichaam belemmeren.

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft

Het is niet aan te raden om alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Alcohol komt namelijk in je bloed terecht en borstvoeding wordt uit je bloed gemaakt, waardoor alcohol bij je baby terechtkomt, en dit is schadelijk. Maar mocht je toch een keer een borrel willen drinken (Na 9 maanden aan de fris, sap en spa blauw te hebben gezeten ;-), is er gelukkig een oplossing. Zorg dat je een alcoholische consumptie meteen na de voeding drinkt, zodat de alcohol minimaal drie uur de tijd heeft om af te breken en uit je bloedbaan te gaan voordat je een nieuwe voeding geeft. De tijd dat de alcohol van één consumptie in je lichaam wordt omgezet en afgebroken is 2-3 uur. Het is dus een kwestie van wachten!

"Met een beetje planning kan je ook tijdens de borstvoedingsperiode zo nu en dan heerlijk genieten van een drankje"

Mocht je kolven, dan is het makkelijker om een drankje te drinken. Kolf van te voren genoeg af (1-2 voedingen), zodat je dit je baby kunt geven. Voor de zekerheid kun je je borsten na 2-3 uur na de borrel nog even goed afkolven en deze hoeveelheid weggooien, maar je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat de alcohol dan wel is afgebroken en niet meer in de melk voorkomt. Als je goed plant en natuurlijk niet teveel drinkt, kun je ook tijdens de borstvoedingsperiode zo nu en dan heerlijk genieten van een drankje! 

Mag je nog vis eten?

Vette vis is gezond en het advies is dan ook om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis zoals zalm, haring, makreel, etc. Tijdens de borstvoedingsperiode is het belangrijk dat je verse tonijn, zwaardvis en rivierpaling vermijd; dit heeft te maken met de dioxines die in deze vissen voorkomen. Als dit in je moedermelk terechtkomt, kan het schadelijk zijn voor de baby. 

Mag je op dieet als je borstvoeding geeft

Na de bevalling wil je natuurlijk zo snel mogelijk van je zwangerschapskilo’s af. Toch is het niet verstandig om heel fanatiek te gaan lijnen. Je lichaam heeft namelijk extra voedingsstoffen en energie nodig om moedermelk te produceren. Daarom val je waarschijnlijk al aardig wat kilo’s af als je met borstvoeding begint, omdat de vetreserves die je tijdens je zwangerschap hebt opgebouwd worden aangesproken. Dit is heel normaal en hier hoef je je dan ook geen zorgen om te maken.

"Als je borstvoeding geeft, val je waarschijnlijk aardig wat kilo's af, omdat het produceren van moedermelk extra energie kost"

Streng diëten daarentegen is normaal gesproken al niet gezond voor je lichaam, maar als je borstvoeding geeft helemaal niet. Als je gaat afvallen, komen er namelijk afvalstoffen in je lichaam vrij. Dit kan in de moedermelk terechtkomen en is schadelijk voor de baby. Probeer gewoon zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Kies voor groente, fruit, noten/zaden, vis, mager vlees, zuivel- of zuivelvervangendeproducten en volkoren producten. Voor je het weet ben je die extra kilo’s zo kwijt en binnen no-time weer helemaal in shape.  

Mag je vitaminesupplementen nemen?

Mocht je er niet helemaal zeker van zijn of je wel gezond genoeg en gevarieerd eet, kun je altijd nog een aanvullende multivitamine gebruiken speciaal voor vrouwen die borstvoeding geven. Maar geen enkel voedingssupplement kan natuurlijk op tegen een gezond voedingspatroon; gebruik vitamine supplementen dus alleen ter aanvulling.  

 

Moedermelk met een smaakje

Wist je dat de voedingsstoffen uit jouw voeding invloed hebben op de smaak en de geur van je moedermelk? Een gevarieerd voedingspatroon zorgt er dus voor dat je baby went aan de smaakvariaties en ook meteen aan nieuwe smaken!

Wat mag je niet eten als je borstvoeding geeft

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die bekend staan dat ze darmkrampjes bij babies kunnen veroorzaken, zoals:

  • kool
  • ui
  • citrusvruchten
  • chocolade
  • scherpe kruiden
  • pittig eten

Er is alleen te weinig onderzoek naar gedaan die dit ook daadwerkelijk bevestigen. Het advies is dan ook om zo gevarieerd en natuurlijk gezond mogelijk te eten, zodat je geen tekorten in je voedingspatroon krijgt. Nu is ieder kindje uniek, dus mocht je het idee hebben dat een bepaald voedingsmiddel klachten bij je kindje veroorzaakt, kun je dit een tijdje minder eten of helemaal uit je voeding halen om te kijken of dit daadwerkelijk de oorzaak is. De meeste baby’s hebben de eerste maanden na de geboorte last van darmkrampjes. Dit is niks om je zorgen over te maken en gaat vaak na 3-4 maanden helemaal over.

Welke kruiden kan je eten?

Kruiden die je in de keuken gebruikt, kun je in normale hoeveelheden blijven gebruiken. Vermijd alleen kruidenpreparaten, want deze preparaten zijn meestal erg geconcentreerd en kunnen schadelijk zijn voor de baby. Venkel en anijs kun je met mate gebruiken. Beide kruiden kunnen rustgevend werken bij darmkrampjes en kunnen jouw melkproductie verhogen.

 "Net als met alles is ‘té’ nooit goed, dus geniet, eet lekker gevarieerd en gezond, dan voel jij je goed en je baby ook!"  

Meer lezen? Bekijk 10 fabels over borstvoeding en wat je kan verwachten bij borstvoeding geven op het werk 

10 tips die borstvoeding fijner & makkelijker maken

In deze video geeft MiniMe's Sarah 10 tips die het geven van borstvoeding nóg fijner en makkelijker maken. Doe er je voordeel mee!

Amanda Schaak

Door

16 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.