Borstvoeding en werk - Wat kun je verwachten?

Waar loop je tegenaan, wat kun je verwachten en mag jij onder de baas zijn tijd borstvoeding geven of kolven?

Als je net bent bevallen is borstvoeding geven een hele mooie manier om te binden met je kind. Tijdens je verlof heb je hier dan ook alle tijd voor. Maar wanneer je weer aan het werk moet, dan moet je toch het een en ander regelen om je kind borstvoeding te blijven geven.

Je kunt met vragen komen als: mag ik borstvoeding geven onder werktijd? Mag ik kolven en moet daar een aparte ruimte voor zijn? Wij hebben alle soorten senario's voor jou uitgedacht. 

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Mag ik borstvoeding geven onder werktijd?

De eerste 9 maanden mag jij je kind borstvoeding geven onder werktijd. Wettelijk gezien mag je hiervoor maximaal 1/4 van je eigen werktijd gebruiken, waar een werkgever dan voor betaalt. Een werkgever moet ook zorgen voor een geschikte afgesloten ruimte. Heeft het bedrijf waar jij werkt dit niet, dan mag jij zelf een plek kiezen waar je met je baby naartoe kunt gaan. 

Maak afspraken met je werkgever

Je kunt uiteraard ook andere afspraken met je werkgever maken, maar het belangrijkste is dát je afspraken maakt. Deze afspraken kun je het beste al maken tijdens je zwangerschap. Is jouw baas of leidinggevende niet zo flexibel? Dan kun je hem of haar altijd wijzen op de wettelijke regels. Als je werkgever nog steeds weigert, dan kun je altijd naar een bedrijfsarts stappen, maar dat wil je natuurlijk liever voorkomen. 

Kolven op je werk

Is het lastig om je baby mee te nemen naar je werkplek, maar wil je toch borstvoeding blijven geven? Dan is kolven een goede optie. Ook daar mag je maximaal 1/4 van je eigen werktijd voor gebruiken. Het is handig als je tijdens je verlof alvast oefent hoe je moet kolven, zodat je hier niet mee zit te stoeien tijdens je eerste werkdag. Dit levert alleen maar onnodig stress op. Zet ook je telefoon uit tijdens het kolven en laat het aan je collega's weten, zodat ze jou even niet kunnen storen.

Minder kolven op je werk

Als je net begonnen bent met werken, dan kan het zijn dat je melkproductie iets lager is. Zorg er daarom voor dat je thuis een voorraadje hebt voordat je begint met werken. Het is niet erg om op je werk minder vaak te kolven, dan wanneer je thuis je kind eten zou geven. Zodra je gaat werken is het namelijk heel normaal dat het voedingspatroon van je baby iets anders wordt. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die overdag als hun moeder weg is minder drinken, maar dit gewoon 's avonds en 's nachts weer inhalen.

Je borsten gaan lekken 

Oh help! Jouw borsten gaan lekken en dat net voordat je een bespreking hebt. Het is belangrijk dat je dan niet gelijk in de stress schiet. Je kunt het lekken stoppen door een aantal minuten met je onderarmen stevig op je tepels te drukken of door je armen voor je borsten te vouwen. Je kunt ook zoogkompressen dragen. Gebeurt dit vaak? Dan moet je wellicht iets vaker gaan kolven.

TIP: Neem ook eens een kijkje bij de borstvoeding organisatie voor meer tips! 

Tips van moeders voor borstvoeding

Moeders delen vaak hun ervaringen, zo ook over het borstvoeding geven op het werk. 

  • Regel een goede pomp.
  • Vecht voor je rechten! 
  • Vraag aan je werkgever waar je kunt kolven. Een vaste plek is fijn. Je kunt dan aan je collega's aangeven waar je zit en dat je dus even niet gestoord kunt worden
  • Ervaringen delen (heb je andere moeders op het werk die ook borstvoeding geven of die dit in het verleden onder werktijd hebben gedaan? Ga met hen in gesprek. Waar liepen zij tegenaan?)
  • Zorg voor routine (Zorg dat je de juiste schoonmaakonderdelen mee hebt, zodat dit niet teveel tijd kost). 
  • Zorg dat je borstvoeding geven op het werk of kolven plant. (Werk kan veeleisend zijn. Voor je het weet heb je een sessie gemist, wat kan leiding tot stuwing op korte termijn. Zet een alarm op je telefoon wanneer je moet gaan kolfen).
  • Blijf borstvoeding geven als je dat graag wil, het is de moeite waard.
  • Koop een setje extra flesjes en zorg dat je er altijd genoeg van bij je hebt. Zonde als je productie een keer wat hoger is en je kunt het niet meenemen.

Bronnen: Rijksoverheid, FNV, Borstvoedingsorganisatie La Leche League

Rosalyn van Houwelingen

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.