Waarom geen alcohol tijdens je zwangerschap?

Waarom geen alcohol tijdens je zwangerschap?

Alcohol heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Het is een veel besproken onderwerp, mag je nu wel of geen alcohol.

Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Als het goed is weet iedereen dat wel. Wat doet alcohol eigenlijk met jou en je kindje als je zwanger bent? Waarom is het beter om geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap?

De reden dat je geen alcohol mag drinken als je zwanger bent is vrij logisch: als jij alcohol drinkt, dan krijgt het kind in je baarmoeder dit ook binnen. De alcohol komt namelijk via jouw bloed ook in het bloed van je baby terecht. Dit heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van je ongeboren kind.

Gevolgen van het drinken van alcohol

Doordat de alcohol in het bloed van je kind terecht komt, kan dit slechte gevolgen hebben. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan organen en hersenen van je baby. Ook kan je kind een groeiachterstand oplopen.

Risico's

Het is bekend dat er verschillende risico's zijn verbonden aan alcohol drinken tijdens de zwangerschap:

Maakt het uit wanneer je alcohol drinkt?

Er zijn mensen die zeggen dat het in het begin erger is om alcohol te drinken aangezien je baby zich dan nog aan het ontwikkelen is. Als je 5 maanden zwanger bent is het veel minder erg. Dit is onzin! Natuurlijk is het minder goed, alleen blijft het wel zo dat je kind alcohol binnen krijgt. Het lichaam van je kind is nog ontzettend klein, dus het blijft slecht voor de ontwikkeling en groei van je baby.

9 september FASD Awareness Day

Elk jaar wordt op 9 september internationaal de FASD Awareness Day gehouden. Op de gehele wereld worden er activiteiten georganiseerd voor meer bewustwording van de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap. 

Meer weten? Bekijk deze folder!

Trimbos en STAP hebben een folder gemaakt waar je meer kunt lezen over alcohol en roken. Download de folder 

Conclusie

Oftewel: wacht 9 maanden met alcohol! Er zijn zat heerlijke alcoholvrije drankjes en cocktails te bedenken, toch?!

Redactie MiniMe.nl

Door

09 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.