Je bloeddruk tijdens de zwangerschap

Je bloeddruk tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap wordt regelmatig je bloeddruk gemeten. Waarom dat zo goed in de gaten gehouden wordt? Ik vertel het je!

Je bloeddruk tijdens de zwangerschap: voor sommige vrouwen niet iets om je druk over te maken, maar voor anderen is het een hoofdpijndossier. Een te hoge of te lage bloeddruk kan erg vervelend zijn. Ik vertel je alles over je bloeddruk tijdens de zwangerschap!

Wat is je bloeddruk? 

Je bloeddruk is de druk die op je aderen komt te staan wanneer je hart het bloed door je lichaam heen pompt. Je hebt een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk, of systolische druk, is de druk die ontstaat wanneer je hart samenknijpt. Deze druk is het hoogste.

De onderdruk, of de diastolische druk, is de druk tussen twee hartslagen in, wanneer je hart zich weer vult met bloed en de druk in je bloedvaten laag is. Zowel je bovendruk als je onderdruk worden tijdens je zwangerschap gemeten.

Zwart-witfoto van zwangere vrouw die buik vasthoudt

Lage en hoge bloeddruk

Een normale bloeddruk ligt ongeveer rond de 120(bovendruk)/80(onderdruk). Dit is echter een gemiddelde. Het kan dus zijn dat jouw normale bloeddruk lager ligt dan het gemiddelde, maar dat dat voor jou niet iets is waar je last van hebt, terwijl jouw normale bloeddruk voor een ander veel te laag is.

Bij een bovendruk hoger dan 140 en een onderdruk hoger dan 90 (140/90) spreken we van een te hoge bloeddruk. Bij een bloeddruk van 90/60 spreken we van een te lage bloeddruk. 

Bloeddruk tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert je bloeddruk. Vaak is je bloeddruk aan het begin van je zwangerschap wat lager dan hij eerst was. Rond de 20e week van je zwangerschap heeft je bloeddruk vaak het laagste punt bereikt en rond de 28e week is je bloeddruk meestal weer zoals hij voor je zwangerschap was.

Hoewel dit allemaal normaal is, wordt je bloeddruk tijdens je zwangerschap goed in de gaten gehouden door je verloskundige. Hieronder leg ik je uit waarom.

Zwangere vrouw houdt buik vast

Een te lage bloeddruk tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap een te lage bloeddruk. Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloedvaten aan, met name voor de placenta. Hierdoor zijn er meer aderen waar bloed doorheen kan stromen. Ook worden je aderen slapper en wijder tijdens je zwangerschap. Hoewel je lichaam ook extra bloed aanmaakt tijdens je zwangerschap, is dit niet binnen een dag gedaan. Een toename van bloedvaten en de verslapping van bloedvaten in combinatie met het feit dat je hoeveelheid bloed nog niet helemaal op orde is, kan ervoor zorgen dat je bloeddruk daalt.

De symptomen van een lage bloeddruk 

Een lage bloeddruk is niet gevaarlijk, maar kan wel voor vervelende klachten zorgen, zoals:

  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • flauwvallen

Om deze klachten zo veel mogelijk te verminderen, kun je proberen om regelmatig iets te eten en te drinken. Neem af en toe iets zouts, zoals een kopje bouillon of een paar dropjes. Dit kan je bloeddruk wat verhogen. Zorg ook dat je rustig opstaat wanneer je hebt gezeten of gelegen.

Een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap 

Waar een te lage bloeddruk tijdens je zwangerschap vooral vervelend is, kan een te hoge bloeddruk, ook wel een hypertensie genoemd, gevaarlijk zijn. Omdat je van een hoge bloeddruk niet per se iets merkt, wordt dit regelmatig door je verloskundige gecontroleerd.

Je kunt niets doen om een te hoge bloeddruk te voorkomen. Wanneer je bloeddruk wat aan de hoge kant is, is het wel goed om het rustiger aan te doen, en om op je linkerzij te slapen om de doorstroom van de placenta zo optimaal mogelijk te houden. Met een bloeddruk van meer dan 140/95 loop je namelijk een groot risico op zwangerschapsvergiftiging.

LEES OOK: Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Hippe zwangere vrouw zittend

Zwangerschapsvergiftiging

Een zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor verschillende gevolgen van een te hoge bloeddruk, waaronder het HELLP-syndroom, eclampsie en pre-eclampsie. Vaak treden deze ziektebeelden pas in het derde trimester op.

Een te hoge bloeddruk of zwangerschapshypertensie op zichzelf zorgt niet voor symptomen, maar de ziektebeelden van zwangerschapsvergiftiging wel. Zit je in het derde trimester van je zwangerschap en heb je last van één van de volgende symptomen? Neem dan direct contact op met je verloskundige.

  • hoofdpijn die niet vermindert met paracetamol
  • misselijkheid/braken
  • grieperig gevoel zonder dat je koorts hebt
  • tintelingen in je handen 
  • wazig zien, sterretjes zien, dubbel zien
  • pijn bovenin je buik
  • slecht kunnen verdragen van licht
  • stuipen
  • het gevoel dat er een strakke band om je bovenbuik zit

Risicogroep voor een zwangerschapshypertensie

Een zwangerschapsvergiftiging kan iedereen overkomen, maar sommige vrouwen hebben wel meer risico op een zwangerschapsvergiftiging dan andere vrouwen. Je hebt een verhoogd risico op een hypertensie (te hoge bloeddruk) als:  

  • je diabetes hebt
  • je zwanger bent van een meerling 
  • je voor je zwangerschap al een hoge bloeddruk had 
  • er in je familie mensen zijn die ernstige zwangerschapshypertensie hebben gehad (met name moeder en zus)
  • je bij een vorige zwangerschap zwangerschapshypertensie hebt gehad
  • je een auto-immuunziekte hebt 
  • je lijdt aan een vaat- of nierziekte

Zwangere vrouw houdt buik vast

Het risico van een zwangerschapsvergiftiging

Bij een zwangerschapsvergiftiging raken je bloedvaten vernauwd. Hierdoor stroomt er minder bloed naar de placenta en krijgt je baby minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. Deze voedingsstoffen en dit zuurstof heeft je baby nodig om te leven. Je begrijpt dat er bij een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof een groot risico ontstaat voor de gezondheid van je kindje. 

Wat gebeurt er bij een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap?

Als je bloeddruk tijdens je zwangerschap hoog blijft, kom je onder controle te staan van een gynaecoloog. In het geval van een zwangerschapsvergiftiging wordt de bevalling eerder opgewekt, omdat het risico voor je kindje anders te groot is. Bevallen is de enige manier om een te hoge bloeddruk of zwangerschapshypertentie te stoppen.

Als je al relatief vroeg in het derde trimester last hebt van een te hoge bloeddruk, kan het zijn dat je corticosteroïden toegediend krijgt om de longen van je kindje te laten rijpen. Mocht het dan nodig zijn dat je kindje te vroeg geboren wordt vanwege een zwangerschapsvergiftiging, dan zijn de longetjes in ieder geval gerijpt. 

Bloeddruk na de bevalling

Zoals je hierboven al las, is bevallen de enige oplossing tegen zwangerschapshypertentie. Na de bevalling herstelt je bloeddruk zich in principe snel. Wel kan het lang duren voor je je weer helemaal de oude voelt, omdat je lichaam moet herstellen van de complicaties en, als je erg ziek bent geweest, van alle ziekteverschijnselen.

Niet alleen fysiek zal je hiervan moeten herstellen, maar ook emotioneel kan het best heftig zijn als je heel plotseling (te) vroeg moet bevallen vanwege een te hoge bloeddruk. Praat hierover met je verloskundige, je huisarts of met lotgenoten. Dat is belangrijk voor je herstel. 

Heb jij last gehad van een te hoge of een te lage bloeddruk tijdens je zwangerschap?  

Bronnen: deverloskundige.nl, Bernhoven.nl

Lisse van de Groep

Door

04 september 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.