De placenta - Dit moet je weten

De placenta - Dit moet je weten

We vertellen je alle mustknows over de placenta!

In je baarmoeder groeit niet alleen een vruchtzak met daarin je soon to be born baby maar ook een placenta. Welke verschillende functies de placenta heeft en hoe het jou voorbereidt op de bevalling, we vertellen je alles!

Wat is een placenta

Een van de belangrijkste onderdelen van de groei van je baby is de placenta a.k.a. moederkoek. De placenta is een orgaan dat zich tijdens je zwangerschap ontwikkelt en heeft allerlei verschillende functies. De placenta kan zich op elke plek in je baarmoeder bevinden, dat is afhankelijk van waar de innesteling plaatsvond. 

Functies van de placenta

Naast dat de placenta ervoor zorgt dat je zwangerschap goed verloopt, geeft het je baby ook voeding en zuurstof. Na ongeveer 12 weken is de placenta helemaal ontwikkeld en heeft hij een aantal belangrijke functies:

  • Het scheidt de bloedsomloop van moeder en kind

    Omdat jouw bloedgroep en die van jouw baby kunnen verschillen bestaat de placenta uit twee delen: een moederlijk deel en een kinderlijk deel. Op die manier blijven de bloedbanen gescheiden. 
  • De placenta produceert hormonen

    De belangrijkste hormonen die de placenta produceert zijn: progesteron, oestrogeen, HPL en hCG. Ze zorgen er samen voor dat de placenta goed ontwikkeld en groeit. Ook bereiden de hormonen je voor op de bevalling en de borstvoeding. Alles over deze zwangerschapshormonen lees je hier! 
  • Zorgt voor een verbinding tussen moeder en kind

    Naast dat de placenta zorgt voor een scheiding tussen moeder en kind is het ook een verbinding, huh? Door deze verbinding krijgt de foetus zuurstof en voedingsstoffen. Best wel belangrijk dus, een placenta!
  • Beschermt tegen bacteriën en schadelijke stoffen

    De placenta beschermt je baby tegen bacteriën, medicijnen en parasieten. Zo als we misschien wel weten is de placenta geen super schild. Alcohol en nicotine komen bijvoorbeeld direct bij je baby in de bloedsomloop terecht.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over vruchtwater

Placenta vormt een probleem

Omdat de placenta geen vaste plek heeft in de baarmoeder, kan het dus voorkomen dat de placenta te laag in de baarmoeder ligt. Het kan dan zijn dat het gedeeltelijk of helemaal de baarmoedermond afsluit. Soms lost dit probleem zich vanzelf op, maar vaak is er dan toch een ziekenhuisopname nodig en zal je baby met een keizersnede geboren worden. 

Placenta na bevalling

Als je dacht dat de bevalling afgelopen was na de geboorte van je newborn heb je het jammer genoeg mis. Na de geboorte van je kleine verliest de placenta haar functie en stoot je lichaam deze uit. Dit heet ook wel de nageboorte. Na de nageboorte gaat de placenta mee met het medisch afval. Je kunt ook voor een lotusbevalling kiezen. Bij een lotusbevalling kiezen ouders ervoor om de placenta aan het kindje vast te laten zitten totdat de navelstreng er vanzelf afvalt.

Isabelle Spapé

Door

09 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.