Nageboorte: hoe werkt het?

Als je dacht dat de bevalling afgelopen was na de geboorte van je newborn heb je het jammer genoeg mis. Er is namelijk ook nog zo iets als een nageboorte. We vertellen je alles wat je moet weten!

De nageboorte, we're almost there! Je baby is dan nu ein-de-lijk geboren, maar daarmee ben je er nog niet. We vertellen je alles wat je moet weten over de nageboorte. 

Nageboorte

Na de bevalling heeft de placenta geen functie meer en moet hij je lichaam uit. Je krijgt enkele naweeën die ervoor zorgen dat de placenta loskomt van de baarmoederwand en dat je baarmoeder krimpt. Na een paar keer persen komt de placenta, ook wel nageboorte genoemd, eruit. De placenta wordt binnen ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van je newborn uitgestoten. Doordat de placenta zich los maakt van de baarmoederwand ontstaat er een soort wond in de baarmoeder die vanzelf geneest. Door de wond kun je een aantal weken bloed verliezen. Tip: kraamverband.

Placenta blijft zitten na bevalling

Het kan zijn dat de placenta na een uur nog niet afgestoten is, er is dan spraken van een achterblijvende placenta. Het uitdrijven van de placenta kan bespoedigd worden door medicijnen die je baarmoeder laten samentrekken. Ook het zuigen aan de tepel door je baby kan de nageboorte op gang brengen. Als geen van beiden werkt zal deze operatief verwijderd moeten worden. 

Placenta na bevalling

Bij een ziekenhuisbevalling zal de placenta meegaan met het medisch afval. Tenzij je vraagt dat deze bewaard kan worden. Als je thuis bevalt, draagt de verloskundige of kraamverzorgster zorg voor het weggooien ervan. De placenta hoeft natuurlijk niet perse weggegooid te worden er bestaat namelijk ook nog een lotusgeboorte. 

Hoe gaat een lotusgeboorte

Tijdens een lotusgeboorte wordt de navelstreng niet doorgeknipt, maar blijft de placenta met navelstreng net zo lang aan je kleine zitten, totdat deze er vanzelf afvalt. Zo zou je newborn alle laatste voedingsstoffen uit de placenta halen. 

Lees ook: voorbeeld geboorteplan

Isabelle Spapé

Door

20 februari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.