Kleding tijdens je bevalling: wat is handig?

Kleding tijdens je bevalling: wat is handig?

Wat trek je aan voor en tijdens de bevalling? Een vraag waar je misschien niet meteen over nadenkt, maar het is wel handig om van tevoren te weten.

Wat trek je aan tijdens de bevalling? Is er een dresscode? De meeste vrouwen die al een bevalling achter de rug hebben, zullen roepen dat je daar totaal niet op let tijdens het moment supreme. Toch kun je wel kleding klaarleggen voor de bevalling waarvan je denkt dat je je daar prettig in zal voelen. Maar wat is dan precies praktisch tijdens de bevalling? 

Leg de spullen alvast klaar in je ziekenhuistas of vluchtkoffer als je in het ziekenhuis bevalt. Thuis kan het ook handig zijn een vaste plek te verzinnen waar je alles neer kunt leggen als het gaat beginnen.

Lange jurk of nachthemd

Kies voor een nachthemd dat wat langer is. Het is goed om tijdens de bevalling ook rond te kunnen lopen. Als je thuis bevalt, is het niet zo'n ramp als het wat korter is, maar voor het ziekenhuis is het wellicht niet zo fijn als je in je blote kont rondhuppelt. Kun je geen leuk nachthemd vinden? Je kunt ook een loszittend zomers jurkje opzoeken. Dat is ook prima!

Tips voor kleding tijdens de bevalling:

  • Trek geen 'gekke stoffen' aan. Een fleecevest kan lekker zacht zijn, maar kan ook erg jeuken als je gaat zweten. En met glibberstoffen blijf je niet 'lekker' in bed liggen. Katoen is dan de beste optie, dat neemt eventueel zweet goed op.
  • Een zomerjurkje te koud? Je kunt ook een zomerjurkje uit de kast trekken met daarover een vestje.
  • Kun je het jurkje aan de bovenkant openen? Als de kleine geboren is, komt die zo snel mogelijk op je borst te liggen. Huid op huid contact is erg belangrijk. Het kan dan fijn zijn als je veel knoopjes aan de bovenkant hebt, zodat je baby daar meteen heerlijk kan liggen, zonder dat jij helemaal bloot ligt.
  • Zwart is een ideale kleur voor een nachthemd of jurkje. Je ziet daar namelijk geen bloedvlekken op. Voor de foto geeft dit een wat minder dramatisch effect dan een wit exemplaar. Waar je toch allemaal niet over nadenkt...
  • Heb je nog de energie (we denken van niet, maar toch) om voor de foto je shirt te wisselen, is het handig een extra exemplaar mee te nemen.

Moeder en baby in ziekenhuisbed

Laagjes

Tijdens de bevalling kun je het eerst bloedheet krijgen en dan weer koud. Met laagjes zit je dus altijd goed!

Warme sokken

Het is fijn om het niet koud te hebben. Lekkere warme sokken zijn dan fijn om te dragen. Pantoffels zijn ook een goede optie, die kun je zo uitschoppen als je ze zat bent.

Na de bevalling

Leg ook spullen klaar voor ná de bevalling. Denk aan een jogging- of pyjamabroek die lekker los rond je benen zit en ook niet te strak op je buik zit.

LEES OOKBevallingtas, wat klaarzetten?

Sarah Glasbergen

Door

15 april 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.