Poepen tijdens de bevalling

Poepen tijdens de bevalling

Poepen tijdens de bevalling is toch een beetje een taboe waar zwangere én net bevallen dames niet graag over praten. Wij wel! Lees er hier alles over.

Poepen tijdens de bevalling: het is iets waar zwangere vrouwen enorm voor vrezen en waar pas bevallen vrouwen liever niet over praten. Toch gebeurt het echt heel vaak en is het de normaalste zaak van de wereld. Wij doorbreken dit taboe maar al te graag en vertellen je alles wat je moet weten over poepen tijdens de bevalling!

Zodra je bevalling is begonnen, duurt het meestal nog wel even voordat je mag gaan persen. Als het moment dan eindelijk daar is en de persweeën een feit zijn, kan het zijn dat er tijdens het naar buiten duwen van je baby wat ontlasting meekomt. Dit gebeurt heel vaak en is dus volkomen normaal.

Vrouw in bad met bloemen

Waarom poep je tijdens de bevalling?

Hoe het komt dat veel vrouwen poepen tijdens de bevalling, is eigenlijk een heel logisch verhaal. De spieren die je tijdens je bevalling gebruikt om je kindje naar buiten te persen, zijn dezelfde spieren die je gebruikt als je moet poepen. Door de druk van het hoofdje van de baby die door het geboortekanaal gaat, wordt er vaak een beetje ontlasting uit je endeldarm naar buiten geduwd.

Hoewel je eerste reactie misschien zal zijn dat je probeert deze ontlasting binnen te houden, is dat niet verstandig. Op die manier hou je ook je kindje tegen en dat kan zelfs gevaarlijk zijn!

Niet iedereen poept tijdens de bevalling

Oké, niet íedere vrouw poept tijdens de bevalling. Het ligt er natuurlijk maar net aan wanneer je voor het laatst naar het toilet bent geweest en voor het laatst gegeten hebt. Sommige vrouwen moeten juist voordat de bevalling begint naar de wc of gedurende de ontsluitingsweeën. Feit is echter dat het wel héél vaak gebeurt tijdens de persweeën en dat is dus helemaal niet erg.

Sommige vrouwen denken ook dat ze moeten poepen tijdens het persen, terwijl dat niet het geval is. Als je persweeën zou moeten omschrijven, lijkt het namelijk het meest op de aandrang om te poepen. Dat gevoel wordt sterker wanneer je baby door het geboortekanaal gaat.

LEES OOK: Het verloop van de bevalling

Je hoeft je niet te schamen

Het idee dat je waarschijnlijk gaat poepen tijdens de bevalling, zorgt bij veel zwangere vrouwen voor stress. En dat is nu juist niet de bedoeling, want zodra de bevalling begint, is het nodig dat je zo ontspannen mogelijk bent. Stress kan ervoor zorgen dat de weeën minder goed op gang komen of worden afgeremd en dat wil je natuurlijk niet! Hoe beter je alles los kunt laten, hoe makkelijker de bevalling zal gaan.

Je hoeft je echt niet te schamen als er bij het persen een beetje ontlasting meekomt. Verloskundigen en ziekenhuispersoneel kijken er niet van op, die hebben dat al véél vaker gezien. Ze zullen het heel snel vakkundig en discreet wegvegen, niets aan de hand!

Schamen voor je partner

Ben je bang dat je partner ziet dat je poept tijdens het persen? Ook hier hoef je je geen zorgen om te maken! Áls hij of zij het al ziet, zal je partner zich daar echt niet druk om maken. Hij of zij is veel meer bezig met hoe het met jou gaat en hoe jij het doet, en zal alleen maar mega trots op je zijn dat je jullie kindje op de wereld zet!

LEES OOK: Bang voor de bevalling - tips & informatie

Zwangere vrouw met dikke buik

Poepen is een goed teken

Er is dus geen reden om hier bang voor te zijn of er tegenop te zien. Sterker nog: als je poept tijdens je bevalling, betekent dat dat je je bekkenbodemspieren op de juiste manier gebruikt en dus hartstikke goed bezig bent. Poepen tijdens het persen is dus een goed teken!

Marieke van Boven

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.