Bevallingstas - Wat klaarzetten? De lijst met inhoud voor ziekenhuistas

Met deze checklist heb je alvast alle spullen klaarstaan. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je iets vergeet.

De bevallingstas of ziekenhuistas is de tas die je klaarzet voor als je naar het ziekenhuis gaat voor de bevalling. Wij zochten uit wat je zoal mee moet nemen. Wij maken een handige lijst met inhoud.

Wanneer bevallingstas inpakken?

Vanaf ongeveer 36 weken is het verstandig om hem klaar te hebben staan; de bevallingstas. Iedereen vraagt je er ook naar: "En, staat de ziekenhuistas al klaar?" Die tas, dat is het probleem niet, maar wat stop je er nou in? Wat is handig om mee te nemen? Op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat wil je hier niet over na denken. Je bent dat wel met wat anders bezig. Je voorbereiden geeft rust. Pak daarom de ziekenhuistas bij tijds in. Het kan alvast maar klaar staan!

Ook tas of vluchtkoffer voor een thuisbevalling

De bevallingstas is een begrip die de laatste weken van de zwangerschap vaak voorbij komt. Wat heb je nodig? Je hebt de tas niet alleen nodig als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Ook als je graag thuis wilt bevallen kun je beter een tas klaar hebben staan. Je weet natuurlijk nooit hoe de bevalling zal lopen en of je onverwacht toch richting het ziekenhuis moet.

Goed voorbereiden

Bevallen in het ziekenhuis kan poliklinisch. Dat betekent dat jouw eigen verloskundige je begeleidt in het ziekenhuis bij de bevalling. Mocht je een medische indicatie hebben om in het ziekenhuis te bevallen, neemt de zo genaamde tweedelijns verloskundige of de gynaecoloog het over. De kans is dan aanwezig dat je langer moet blijven. Natuurlijk is dat van te voren niet goed in te schatten, dus wees voorbereid!

Tas voor de baby

Wat in eerste plaats belangrijk is, is dat je 2 tassen klaarzet. Een voor jou en een voor je baby. Mocht het onverhoopt gebeuren dat je baby op een andere afdeling dan jijzelf opgenomen moet worden, hoeft de kersverse papa de tas niet uit te spitten om de goede onderbroeken en sokken bij het goede bed te krijgen.

Een lijst met inhoud voor jou:

 • Warme sokken, tijdens de bevalling gaat het bloed naar de meest belangrijke plaatsen in je lichaam. Hier vallen je voeten niet onder. Het is bekend dat koude voeten tijdens de bevalling onprettig zijn en dat ze daarna moeilijk warm te krijgen zijn.
 • Een lekker oversized shirt, om in te bevallen. Zoek kleding uit waarin je je comfortabel voelt. Misschien wil je een bh aan, maar misschien ook helemaal niet. Niets moet, alles mag, zo lang jij je maar prettig voelt!
 • Loszittende broeken en shirts voor 2 dagen, voor na de bevalling. Je buik voelt wat onwennig en is niet meteen weer in de oude vorm. Een lekker joggingbroek is daarom een aanrader. Deze zit ook niet strak in het kruis, aangezien dat na een bevalling niet fijn aanvoelt de eerste tijd.
 • Ondergoed, het liefst nog even je zwangerschapsslips. Dit omdat het wat steun geeft aan je buik, die gek slap aanvoelt, en vaak ruim genoeg is om de flinke kraamverbanden goed op de plaats te houden.
 • Badslippers, om te douchen na de bevalling. Dit natuurlijk alleen als je daar ook toe in staat bent.
 • Toiletspullen.
 • Iets om jezelf te ontspannen, voor tijdens de bevalling. Je weet zelf wel waarmee je makkelijk ontspant. Denk bijvoorbeeld aan een muziekje. Boeken zijn over het algemeen minder aan te raden, je kunt je moeilijk concentreren tijdens maar ook na een bevalling.
 • Je telefoon en oplader, om meteen foto’s te kunnen (laten) maken. Ook vind je het misschien fijn om belangrijke naasten te kunnen bellen als de klus geklaard is. Vergeet niet om de ringtone uit te zetten, niets zo irritant als je gebeld wordt tijdens het puffen!
 • Filmcamera of fototoestel, de geboorte van je kleintje is een bijzonder moment, dat natuurlijk vastgelegd moet worden.
 • Verzekeringsbewijs en de papieren voor de kraamzorg.
 • Een lijst met belangrijke telefoonnummers, zoals de verzekering, de verloskundige, de kraamzorg. Of zorg dat de belangrijke nummer in de telefoon van je partner staan.

De tas voor de kleine:

 • 2 Rompertjes maat 50/56
 • 2 Setjes kleding maat 50/56
 • Een omslagdoek of iets dergelijks voor het vervoer naar huis
 • Autostoel
 • Mutsje
 • Sokken of slofjes
 • Eventueel een speen en een zuigfles als je kunstvoeding wilt geven
 • Luiers en luierdoekjes, in sommige ziekenhuizen is dit ook in de poliklinische verloskamers aanwezig, maar soms moet je hier zelf voor zorgen. Je verloskundige kan je dit waarschijnlijk wel vertellen.

Het is ook niet overbodig om een tas klaar te zetten voor je partner, of deze items in jouw tas te doen. Neem een tandenborstel, deodorant en set schone kleren mee. Je partner zal zich vast wel even willen opfrissen na een aantal uur zweten van de zenuwen. 

Zo, nu kun je met een gerust hart richting het ziekenhuis met ziekenhuistas! Wat mis jij in deze lijstjes? Laat het ons weten!

 

Door

03 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

2 jaar geleden

Iets te eten (gezonde snackjes) zijn zowel voor papa als mama geen overbodige luxe.

4 jaar geleden

wat spullen voor papa zijn tijdens een lange bevalling ook niet overbodig. denk aan tandenborstel, deo en schone kleren. na 30 uur peentjes zweten is papa ook blij als hij zich even kan opfrissen

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.