Flesvoeding baby - Hoe geef je de fles?

Het geven van de fles is geen hogere wiskunde. Toch is het handig een paar dingen te weten. Bekijk ook onze leuke instructievideo!

Wat moet je doen als je baby in slaap valt tijdens het geven van de fles? Hoe moet je zelf zitten en hoe kun je jouw baby op een fijne manier flesvoeding geven? Lees en zie hier de antwoorden!

Hoe flesvoeding geven?

Check hier ons leuke filmpje met handige tips over flesvoeding geven:

Flesvoeding: hoeveel geef je?

De hoeveelheid flesvoeding hangt af van het gewicht van je baby. Als we van algemene cijfers uitgaan geldt een hoeveelheid van 150 ml bereide flesvoeding per kilo per 24 uur. Bij een baby van 3 maanden die 5500 gram weegt heb je dus 825 ml per dag nodig. Een pasgeborene heeft een kleine maag en daardoor minder ruimte voor voeding, waardoor je veel kleine hoeveelheden over een dag moet geven. Een iets oudere baby kan meer melk per keer drinken waardoor hij/zij minder vaak voeding nodig heeft. 

Tip: zorg dat je baby iets omhoog ligt bij het voeden zodat ze zich niet kan verslikken.

Hoe vaak flesvoeding geven?

Als je baby net geboren is dan geven ze om de twee tot drie uur aan dat ze honger hebben. Je verloskundige geeft dan aan hoe vaak je je kleine de fles kunt geven. Dit komt meestal neer op zo'n 6 tot 8 voedingen per 24 uur. Hier hoeft niet standaard 3 uur tussen te zitten, de meeste baby's drinken 's avonds graag wat meer. Dit kan prima als je 's avonds per keer iets minder geeft. 

lang flesvoeding geven?

Normaal gesproken doet je baby zo'n 15 tot 30 minuten over een fles. Merk je dat die kleine wel heel snel klaar is? Dan kan het helpen om een flessenspeen met een kleiner gaatje te kopen. Een fles met groter gaatje kan dan juist weer helpen als je baby te langzaam drinkt. 

Tip: hou de fles aan de voorkant vast, dan voel je het drink-ritme van je baby beter.

Flesvoeding klaarmaken

Was eerst je handen voor je met flesvoeding maken gaat beginnen. Verwarm het water (nooit warmer dan 30-35 graden, koken hoeft niet). Roer de melkpoeder rustig door het water of kantel het heen en weer tot het goed gemengd is. Let op: niet schudden, dan komen er luchtbellen in de voeding waar je baby krampjes van kan krijgen. Test de temperatuur van de melk door een druppel op je pols te laten vallen. 

Tip: doe niet meer poeder in de fles dan op de verpakking staat. Daar kan je baby dik van worden en het kan moeite krijgen met poepen.

Baby valt in slaap flesvoeding geven

Het kan gebeuren dat je kleine in slaap valt tijdens het geven van de fles. Dan zijn er trucjes die je kunt gebruiken om je kleine wakker te houden. In de video zie je bijvoorbeeld dat in het handje kriebelen dan helpt, of zachtjes in de bovenbenen knijpen. Een derde trucje is lichtjes kriebelen onder de kin. 

Welke flesjes bij flesvoeding gebruiken?

Er zijn zoveel flesjes; welke moet je nu gebruiken? Welke is het beste? We hebben ze nog niet allemaal kunnen testen, maar we hebben wel de Dr. Brown fles vergeleken met Avant. Bekijk de ervaring van Sarah met de Dr. Brown en Avant fles op ons Youtube-kanaal

Baby op je vinger laten sabbelen

Het is voor een baby moeilijker om aan de borst te drinken dan uit de fles, dus het kan zijn dat je kleine nog wil sabbelen ook al is de fles leeg. Je kan dan je baby op je pink laten sabbelen. Check natuurlijk wel even of je nagels kort zijn en schoon. Je kan eventueel ook een speen geven (zeker beter dan een duim).

Een mondje teruggeven

Het kan gebeuren dat je kleine in de eerste weken nog voeding teruggeeft (en dat zeggen we hier netjes). Dit is heel normaal en het beste is dan ook om een doekje of overslagdoek (zoals in de video) bij de hand te houden om de melk weg te vegen. 

Let op: spuugt je baby heel veel (dus vaker en meer dan een mondje) of komt het er echt met een grote boog uit? Geef dat dan aan op het consultatiebureau.

Tips bij de fles geven

 • Neem de tijd en neem je baby lekker op schoot
 • Check of de speen goed zit
 • Check of er lucht in de speen zit
 • Stop altijd als je baby niet meer wil (eventueel kan je iets later nog een keer proberen)
 • Niet dwingen om de fles leeg te drinken 
 • Altijd een doekje bij de hand houden voor het knoeien

Flesvoeding meenemen

Als je de flesvoeding mee wilt nemen moet je het water en het poeder los van elkaar meenemen. Pas als je je baby wilt voeden maak je de flesvoeding klaar. Soms heb je de mogelijkheid om pakjes kant en klare flesvoeding te kopen als je onderweg bent. 

FLESVOEDING BEWAREN

Kun je flesvoeding bewaren als je dat van tevoren klaarmaakt? Het kan, maar zet niet meer dan 1 of 2 flessen in de koelkast. De koelkast moet dan 4 graden of kouder zijn. Vergeet ook niet dat flesvoeding niet langer dan 8 uur bewaard kan blijven. 

Tip: verwarm oude restjes flesvoeding nooit opnieuw! Daar zitten bacteriën in die je baby ziek kunnen maken.

Schoonmaken fles 

Ben je klaar met het geven van flesvoeding, volg dan de volgende stappen:

 • Na ieder gebruik de fles en speen goed schoonmaken
 • De fles en speen omspoelen met koud water
 • De fles en speen dan schoonmaken met afwasmiddel, heet water en flessenborstel 
 • De fles en speen de eerste 3 maanden dagelijks uitkoken
 • Na 3 maanden de fles en speen 3 keer per week uitkoken

Flesvoeding geven lukt niet

Lukt het niet om flesvoeding te geven of gaat het niet helemaal goed? Stap dan niet zomaar over op een ander merk voeding of zelfs een andere soort voeding. Overleg dit altijd eerst even met het consultatiebureau. Zo is er speciale flesvoeding gemaakt van soja, en is er ook speciale voeding voor baby's die veel spugen. 

Bronnen: Slingeland ziekenhuis, Voedingscentrum, LUMC, alphega-apotheek.

Door

24 juni 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.