Biologische babyvoeding: alles wat je moet weten!

Biologische babyvoeding: alles wat je moet weten!

Als je je baby flesvoeding gaat geven, kun je ervoor kiezen om voor biologische babyvoeding te gaan. Wat is het en waarom zou je dat doen? Wij vertellen het je!

Biologische babyvoeding is goed voor zowel jouw baby als het milieu. Veel ouders kiezen er daarom voor om dit aan hun kindje te geven. Wat maakt babyvoeding precies biologisch en wat zijn dan de voordelen ervan? Wij leggen het uit!

Borstvoeding is in principe de beste voeding voor baby’s, dat staat zelfs op de verpakking van kunstvoeding gedrukt. Soms lukt het echter niet om (volledige) borstvoeding te geven, om welke reden dan ook, en ga je op zoek naar een alternatief om te geven als flesvoeding. Biologische babyvoeding is dan een heel góed alternatief als je zelf bezig bent met een bewuste levensstijl en dit ook voor je kindje wil.

Open pak Biostime babyvoeding

Wat is biologische (baby)voeding?

Biologische voeding wordt geproduceerd zonder gekke dingen die je niet in je lijf wil hebben en dus ook niet in dat van je baby, bijvoorbeeld zonder kunstmest en zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook wordt biologische voeding zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen geproduceerd. Het bevat dus geen onnodige geur-, kleur- en smaakstoffen die niet goed zijn voor je lichaam.

Waarom kiezen voor biologische babyvoeding?

Er zijn verschillende soorten en merken kunstvoeding voor baby’s op de markt. Waarom je dan zou kiezen voor biologische babyvoeding? Dit zijn drie belangrijke redenen:

  • Goed voor het milieu en je kindje
  • Vrij van bestrijdingsmiddelen
  • Bewust de beste keuze

 

Biologische babyvoeding zonder palmolie

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het zit in héél veel producten, zoals margarines, shampoo, zoetigheden, make-up en ijs. Pluis je voorraadkast en toilettas maar eens uit; waarschijnlijk bevatten veel meer producten dan je had gedacht palmolie.

Waarom voor producten zonder palmolie kiezen?

Voor de aanleg van de plantages waar de palmen worden geplant, worden grote stukken regenwoud gekapt. Hoe groter de vraag naar palmolie, hoe meer van het regenwoud er verdwijnt om aan die vraag te voldoen. Bovendien ontstaan er veel branden door de drooglegging van veengronden en de vernietiging van de bossen. Hier hebben lokale bevolkingen veel last van én het is slecht voor het klimaat door de CO2-uitstoot!

Flesvoeding zonder palmolie, maar met melkroom

Het is gelukkig mogelijk om flesvoeding zonder palmolie te kopen voor je baby. Biostime heeft er bewust voor gekozen om melkroom uit de biologische melk te gebruiken in de babyvoeding in plaats van palmolie. Niet alleen omdat dat beter is voor het behoud van het regenwoud, maar ook omdat melkroom goed is voor je kindje.

De melkroom helpt bij de opname van calcium, vermindert de kans op verstopping, verbetert de slaap, vermindert het huilen en verbetert het microbioom van de darmen. Ook helpt het bij de cognitieve ontwikkeling (geheugen, focus, aandacht, taal en motoriek) en zorgt het voor een betere bescherming tegen infecties.

Jongetje met Biostime babyvoeding

Ervaringen met biologische babyvoeding

Wij vroegen in onze Facebook-groep met mede-moms (kom erbij!) wie ervoor biologische babyvoeding kiest of heeft gekozen, en waarom. Dit zijn een paar reacties:

"Wij hebben voor de biologische melkvoeding gekozen omdat hier geen toegevoegde suikers in zitten. Dus niet zo zeer voor het biologische als wel voor de ingrediënten." - Daniëlle

"Hier geen bio flesvoeding gekozen, niet per se een bewuste keuze overigens. Wel altijd alle hapjes zelf gemaakt van bio groente en fruit. Nu ook vooral biologische merken als snacks, bio groente en fruit, biologische zuivel, vlees van de slager en biologische pasta en aardappelen. Niet 100%, maar wel zo veel mogelijk. Ik vind het een fijn idee dat die producten onbespoten zijn en dus gezonder zijn voor hem. Ik voer dat overigens ook door met verzorgingsproducten, want ook dat komt via de huid in het lichaam terecht." - Iris

"Wij kopen ook bewust biovoeding. Ik kan niet zeggen dat ik het echt goed vergeleken heb en we geven sowieso bijna nooit een potje. Maar omdat we zelf zo veel mogelijk verse biogroenten uit het seizoen eten en ook andere bioproducten kopen, heb ik het automatisch doorgevoerd. Dochter is nu bijna 1,5 en we geven haar ook deels biologische opgroeimelk." - Judith

 

Marieke van Boven

Door

20 juni 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.