Je baby in een goed ritme krijgen - mijn tips

Je baby in een goed ritme krijgen - mijn tips

Natuurlijk willen alle ouders een goed (door)slapende baby. Helaas lukt dat lang niet altijd, maar er zijn wel een aantal methodes die kunnen helpen. MiniMe’s Sarah deelt er eentje die zij fijn vond!

Het ritme van een baby: slapeloze nachten en uren huilen? Het is waar veel ouders to be bang voor zijn. Het kan gelukkig ook anders: veel baby’s krijgen op een gegeven moment een regelmaat in hun dagen en nachten, waar je zelf ook wat invloed op kunt uitoefenen. Zo krijg je je baby in een ritme!

Nooit meer slapen?

Toen ik nog geen moeder was, sloeg ik met een klein beetje angst vriendinnen gade die net een kleintje hadden gekregen. Verhalen over nooit meer slapen en je vrijheid kwijt zijn kregen de overhand ten opzichte van de leuke ervaringen met een baby. Wilde ik dit wel? 

Dat speelt bij veel kinderloze mannen en vrouwen, merk ik nu. Ik krijg regelmatig de vraag: ‘En, trek je die gebroken nachten een beetje?’ Ik kan dan tot mijn grote vreugde antwoorden dat ik die niet heb. Al tijden niet. Mijn baby van bijna 6 maanden slaapt al vanaf het begin hartstikke goed en heeft een heel fijn ritme. Ik deel graag de tips waar ik veel aan heb gehad! Wie weet werken ze ook voor jouw kindje.

'Mijn baby van bijna 6 maanden slaapt al vanaf het begin hartstikke goed'

baby in bed

Liedjes van Juf Roos en Alles Kids

Allereerst is een muziekje bij het slapen hier echt heilig! Door iedere keer hetzelfde muziekje aan te zetten bij het slaapje, wist mijn baby deze muziekjes al heel snel te associëren met slaap. We hebben de playlists van Alles Kids hier iedere keer voor gebruikt en dat werkte perfect! Mijn baby associeerde de slaapliedjes uit deze instrumentale playlist bijvoorbeeld meteen met haar dutje. Zodra we het muziekje uit de Alles Kids playlist tijdens het bedritueel aanzetten, werd ze slaperig. Voor oudere kindjes kan je deze leuke playlist met slaapliedjes van Juf Roos aanzetten. Voor je het weet zijn ze heerlijk in dromenland.

Boek: Baby in een droomritme

De basis van de ‘methode’ die ik volg (als je het al zo kunt noemen) komt uit het boek Baby in een droomritme. Tijdens mijn zwangerschap werd ik overladen met boekentips die ik allemaal links liet liggen. Eén boek las ik wél met bovengemiddelde interesse, want ik kreeg hem van een vriendin met zeer goed slapende kinderen. Dat wilde ik ook! En dus belandde Baby in een droomritme op mijn nachtkastje.

Niet laten huilen

De slogan van het boek is ‘het recept voor een blije baby tot 1 jaar’. De methode van schrijfster Stephanie Lampe gaat er vanuit dat je je baby niet laat huilen. Iets wat ik heel fijn vond, want mijn hart brak (en breekt nog steeds) als mijn kleintje verdrietig is. Dan wil ik haar het liefst gewoon troosten!

LEES OOK: Slaapt je baby onrustig? Dit kun je doen!

Tips voor een goed ritme

Vanaf de geboorte kun je al met haar (goed onderbouwde) tips voor een goed ritme aan de slag. Ze verschillen per leeftijd en groeien met je kindje mee. Als je concrete tips wilt voor de specifieke leeftijd van jouw baby, kun je dus het beste even het boek erbij pakken. 

Globaal komt haar ‘Droomplan’-ritme hierop neer:

Routine

 • Zorg al vanaf het begin voor een vaste routine: slapen-voeden-knuffelen-spelen-slapen. Zo wordt het voorspelbaar, gaat je kindje eraan wennen en het ritme herkennen.
 • Voed na het wakker worden.
 • Leg je baby op tijd weer in bed.
 • Volg een vast bedtijdritueel bij elk slaapje.
 • Laat je baby in een (natuurlijk) ritme komen met een vast aantal slaapjes op vaste tijden.
 • Wees wel flexibel: blijf naar je baby kijken en pas je routine daarop aan.

Inbakeren en goed slapen

 • Leg je baby bij de eerste slaapsignalen wakker op bed (oogjes wrijven, jengelen, gapen, wegkijken, duim in de mond of zuigen op handjes).
 • Laat je baby niet te lang wakker zijn. Let op de wakkertijden (verschilt per leeftijd, wordt steeds iets langer) en de slaapsignalen.
 • Laat je baby ‘s ochtends niet te lang slapen, wek hem op tijd (voor 8.00 uur) om de biologische klok goed te zetten.
 • Geef de juiste slaapassociaties. Probeer hulpmiddelen zoals speentjes, inbakeren, voeden, wiegen, dragen, etc. tijdelijk te gebruiken, anders lukt het je kindje later niet meer om zelf slaap te vallen.
 • Zorg dat je baby voldoende slaapt, zodat ie uitgerust is.
 • Als je baby onrustig is of met zijn armpjes maait, baker ‘m dan in (tot zes maanden).
 • Zorg voor een veilige en rustige slaapomgeving: maak het kamertje donker, zorg voor een goede temperatuur, kleding en ventilatie.

Troost je baby

 • Een overdosis aan liefde mag! Overlaad je baby gerust met aandacht, geborgenheid en huid-op-huidcontact.
 • Als je baby huilt in zijn bedje, probeer ‘m dan eerst te troosten terwijl ie nog in bed ligt
 • Geef stille aandacht en blijf bij je baby.
 • Lukt dit niet, pak je baby dan op en leg hem weer neer als hij rustig is. 
 • Lukt dit ook niet, laat je kindje dan bij jou in slaap dommelen en leg hem dan snel terug.
 • Is dit nog niet genoeg, ga dan wandelen, autorijden of dragen.

Mijd prikkels voor je baby

 • Laat je kindje slapen op een rustige plek.
 • Probeer de prikkels overdag te beperken.

Eenduidig zijn

 • Kies voor een bepaalde methode en blijf deze ook langere tijd volgen. Geef je baby (en jezelf) de tijd om eraan te wennen. Probeer het zeker een week en ga er 100% voor. Zet andere dingen even op een laag pitje; dit is belangrijk.

knuffelen en spelen met baby in bed

Van ‘op verzoek’ naar een ritme

De eerste weken heb ik de voeding (borst en fles) op verzoek gegeven. Dat kwam neer op om de 2, 3 of soms 4 uur voeden. Ik paste me gewoon volledig aan mijn baby aan.

Ook zijn we haar na een paar weken gaan inbakeren, omdat ze vrij onrustig met haar armpjes maaide in haar slaap en daardoor vaak wakker werd. Het slaapzakje van Ergococoon vind ik heel fijn; er zit wat stretch in en de gaten bij de armpjes kunnen ook open (handig als je weer wil gaan afbouwen).

Na een tijdje merkte ik dat er wat meer ritme in het voeden en slapen kwam.

Ritme bijsturen

Toen ik overstapte op volledige flesvoeding, kon ik dat ritme wat strakker aantrekken en haar daar steeds meer in sturen. Haar wakker maken als het tijd was voor een flesje, of nog even rekken indien nodig (lekker nog een tijdje knuffelen bijvoorbeeld, of haar vast even op een speentje laten sabbelen). Ze ontwikkelde ook als vanzelf een dag- en nachtritme, waar ik haar met tips uit het boek bij kon helpen. Overdag niet té lang laten liggen bijvoorbeeld, zodat ze leert dat het lange, diepe slapen voor de nacht bedoeld is.

Na 3 maanden: geen late fles meer

Tot 3 maanden gaven we ons meisje om de 3,5-4 uur een fles, met de laatste rond 22.00-22.30 uur. Het nadeel was dat we haar dan met veel moeite wakker moesten maken, omdat ze al heel diep sliep. Ik vond dat zo zielig! Ze werd dan ook echt sjaggo wakker... Ze dronk die fles wel helemaal leeg, dus blijkbaar had ze ‘m nog wel nodig. Ze kon daar dan op teren tot de volgende ochtend en sliep lekker door tot 6.30-7.00 uur.

Experimenteren met voedingen en slaapjes

Kon dat niet anders, vroegen we ons af, zodat we haar niet meer wakker hoefden te maken? Omdat ze goed groeide en een blij baby’tje was, zijn we gaan experimenteren. Dat kwam neer op evenveel voedingen geven, maar iets dichter op elkaar (3 uur ertussen). De laatste fles komt dan uit op 19.00-19.30 uur. Nog even spelen, knuffelen en dan rond 20.00 uur naar bed. En warempel: ze kon het! Ze trok ‘m door tot 6.30-7.00 uur en gaf de hele nacht geen kik.

Haar schema is nu, sinds ze 3 maanden oud is, dus ongeveer als volgt:

6.30-7.00 uur: flesvoeding
knuffelen en spelen
slapen zodra ze slaapsignalen afgeeft
10.00-10.30 uur: flesvoeding
knuffelen en spelen
slapen zodra ze slaapsignalen afgeeft
13.00-13.30 uur: flesvoeding
knuffelen en spelen
slapen zodra ze slaapsignalen afgeeft
16.00-16.30 uur: flesvoeding
knuffelen en spelen
klein, licht slaapje in de box in de woonkamer (deze slaat ze nog weleens over)
19.00-19.30 uur: laatste fles
knuffelen en spelen
20.00 uur: naar bed voor de nacht

(Vanaf 4 maanden zijn we haar rond 17.30-18.00 uur ook nog een oefenhapje (groente of fruit) gaan geven. Dit gaan we langzaam opbouwen tot er een flesvoeding weg kan.)

Dit gaat nu al drie maanden hartstikke goed! We hebben nu de hele avond voor onszelf en slapen de nacht heerlijk door. Tenzij ze ziekig of verkouden is, dan wil ze nog weleens wakker worden. Maar dat geeft natuurlijk niet.

slaaptijd baby ritme

Ritme buitenshuis

Inmiddels gaat mijn baby zo goed op haar ritme, dat ik er ook steeds iets makkelijker in ben geworden. Ik ken haar nu beter en weet waar ze wel of geen behoefte aan heeft. Lekker de deur uit gaan is dus helemaal prima, maar ik streef er wel naar om haar voor minstens twee van de drie slaapjes die ze overdag nog doet thuis in haar eigen bed te leggen.

Ik probeer de drie bekende R’en, Rust-Reinheid-Regelmaat, zo veel mogelijk toe te passen. Maar als mijn baby een keer een slaapje overslaat, is dat ook oké. Daar kan ze goed tegen, dan slaapt ze daarna gewoon iets langer. Voedingen geef ik net zo lief op locatie of bij anderen thuis, dus ik ben echt niet aan huis gekluisterd.

Als ik een hele dag met haar wegga, bijvoorbeeld op bezoek bij opa en oma of een vriendin, probeer ik haar ritme ook te volgen. Ze slaapt dan, volgens het schema, in de bak van de kinderwagen of in een campingbedje.

Niet voor elke baby

Natuurlijk weet ik dat niet elk kindje zo makkelijk in een ritme te duwen is. Als je baby veel huilt, niet graag in zijn eigen bedje slaapt of veel last heeft van klachten als krampjes of reflux, heeft zo’n schema weinig zin. Dan is het, denk ik, belangrijk dat de behoeften van je baby voorop staan. Misschien komt dat ritme later wel! Of niet, net wat jij prettig vindt.

Sommige moeders blijven ook het liefst zo lang mogelijk op verzoek voeden, die willen absoluut geen strak schema volgen. Wat natuurlijk ook oké is! Volg je gevoel, mommy knows best. Voor onze baby (en voor onszelf) werkt zo’n schema echter wél goed, we weten allemaal waar we aan toe zijn. 

babybedje botanical vibes

Kanttekening

Steeds als ik vertel dat mijn baby erg goed slaapt, plaats ik daar wel een kanttekening bij hoor. Tot nu toe gaat het goed. Ik weet niet wat er gebeurt als ze straks tandjes krijgt, of gewoon ouder wordt. Misschien vindt ze slapen dan helemaal niet meer zo fijn en blijft ze liever ‘gezellig’ wakker. De tijd zal het leren! Tot die tijd ben ik gewoon dankbaar voor elke nacht die ik heerlijk slaap!

Bron: Baby in een droomritme van Stephanie Lampe

NIEUW: DE BIJBEL VOOR WERKENDE MOEDERS! 

Genieten van je kids en het gezin, maar ook je ambities najagen? Sarah deelt met andere mombitious moms hoe zij alle ballen hoog proberen te houden. Lees alles over haar gouden regels, krijg het beste van twee werelden.

 

 • 10 gouden regels voor meer geluk en balans in je privéleven
 • 10 gouden regels om je dromen na te jagen
 • Tips & tricks om meer balans te krijgen!
 • 17 interviews met ambitieuze moms!
 • 6 experts geven tips & tricks
  Nu verkrijgbaar. GET IT!  >>
Sarah Glasbergen

Door

03 oktober 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 15 reacties geplaatst.

rosemarijn

1 jaar geleden

Hoi, ik ben radeloos! ons dochtertje wil overdag absoluut niet slapen en snachts slaapt zij 12 uur lang. maar overdag alleen maar huilen en wil ze alleen maar bij mij opschoot slapen. nu zit ze ook wel in een sprong dus dat maakt een verandering wat lastiger maar ook voor deze sprong wilde ze niet slapen overdag. met gevolg dat ik halve wegen de middag de rest van de dag een sagerijnig kind heb. tenzij ik zelf 3 uur lang op de bank ga zitten met haar dat ze kan slapen.

Annelie

1 jaar geleden

Ik wil dit schema ook gaan proberen bij ons zoontje van 12 weken oud. Hij komt in het begin van de avond in diepe slaap en als hij dan aan zijn laatste voeding toe is krijgen we hem bijna niet wakker of inderdaad chagrijnig! Hij drinkt de fles dan wel leeg dus is hem wel nodig. Hij komt nu eigenlijk elke nacht tussen 4 en 5..
Dus de vraag; vanavond krijgt hij de laatste fles rond 19:30. Wat als hij vannacht komt? Hem dan een klein flesje aanbieden en dan om 7 uur het ritme weer oppakken?
Tips zijn welkom?

Marieke van MiniMe.nl

1 jaar geleden

@ Ruby: Hoi! Ik zou pas een fles weghalen als jouw kindje zo veel vaste voeding krijgt dat het echt als maaltijd kan dienen. Tot die tijd lekker de fles blijven geven! Of bijvoorbeeld vaste voeding of brood, en dan nog een halve fles ofzo. Zo bouw je de vaste voeding langzaam op en de flessen langzaam af. De behoeften van jouw kind zijn het belangrijkst, dus als hij om de 3 uur komt, geef je hem gewoon om de 3 uur eten! Ik zou even uitrekenen hoeveel flesvoeding hij met zijn gewicht ongeveer moet hebben (zie ook ons artikel: https://www.minime.nl/artikelen/868/flesvoeding) en verdeel dat over het aantal voedingen per dag. Het ene kindje heeft meer nodig dan het andere! :) Succes!

Ruby

1 jaar geleden

Hi, ik probeer het ook nog even! Mijn kleine man, heeft precies hetzelfde schema als jij beschrijft, dus 5 flessen om de 3 uur en de laatste zo tussen 7 en 8 en slaapt dan gewoon tot de andere dag 7/8 uur. maar hij komt wel echt elke 3 uur overdag... Hoe heb jij het gedaan met flessen eraf halen? Die van mij eet wel fruithapje maar verder nog niet echt heel veel. In ieder geval niet genoeg om een voeding te vervangen. Hij is nu 6 maanden en iedereen doet als eerste die late fles eraf, maar die hebben wij bijna niet gehad, ja de eerste paar weken. Dus ik weet niet zo goed hoe ik het nu verder moet doen aangezien hij ook echt elke 3 uur komt. Groetjes Ruby!

Marieke van MiniMe.nl

1 jaar geleden

@ Krullebol: Hoi! Ik zou even met het Consultatiebureau overleggen of je die laatste fles nu al kunt laten zitten. Dat hebben wij destijds ook gedaan. Wat betreft de luier; wij hebben haar niet wakker gemaakt voor een schone luier, we hebben haar er eentje gegeven na de fles van 19.30 uur en daarna 's ochtends pas weer. Misschien een ander merk proberen? Of een maatje groter dat iets meer plas kan opvangen?

Succes!

Krullebol

1 jaar geleden

Hi, geen idee of dit account nog actief is. Maar ga het gewoon proberen. Wij hebben een dochterje van nu een kleine 2 maanden. Ze slaapt echt mega goed! Beetje hetzelfde als bij jou. En ook het probleem om 2130 helemaal knock out vallen en dan om 2300 moeilijk wakker te krijgen voor der fles die er ook gelukkig wel goed in gaat. Nu is mijn vraag kan ik dat met haar kleine 2 maandjes ook al proberen? Dat om 1930 de laaste fles? En hoe deed jij dat dan met verschonen? Ik heb nu al als ik mijn kleine meid verschoon om 2300 dan is ze om 0700 want zo laat komt ze meestal zeik en zeik nat van der eigen plas..... Nu hoef ik haar niet wakker te maken voor een fles maar voor der luier... Hoe deed jij dat?

Wendy

2 jaar geleden

Slaapt jou baby dan ook door tot aan de volgende voeding? Onze schat heeft nog erg last van reflux, dus we moeten lang met haar omhoog blijven zitten zodat haar voeding kan zakken. Vaak valt ze dan in slaap. Spelen na de voeding en wakker in bed leggen werkt dus niet bij haar. Vaak wordt ze dan wel wakker als ik haar daarna in bed leg. Dit gaat gelukkig steeds beter, alleen ben echt zoekende wanneer ik de speel momentjes moet doen. Twijfel of ik haar uit bed zal halen als ze wakker word, of dat ze daarmee weer uit haar ritme komt. T blijft lastig allemaal ?

Udition

2 jaar geleden

Zo’n schema probeer ik ook maar onze spruit houdt t niet uit om zo lang wakker te zijn - heeft daardoor soms wel 5 slaapjes op een dag.

Je hebt hier voedingstijden staan. Wat waren haar slaaptijden + lengte daarvan?

Marieke van MiniMe.nl

2 jaar geleden

@ Hermina: Wij maakten ons kindje dan inderdaad uiterlijk 16.30 wakker, anders kregen we haar in de avond weer moeilijker in slaap. In bad doen deden we vaak 's ochtends, maar het lag ook een beetje aan ons eigen schema van die dag. Dat kon ook prima voordat ze 's avonds naar bed ging.

Hermina

2 jaar geleden

Mijn kleine man zit bijna in het zelfde schema als deze. Alleen als hij in de middag langer slaapt laat ik hem slapen. Maakte jullie je kindje dan wakker om 16.00??

En wanneer deden jullie je kindje in bad? Ochtend of avond?

B

2 jaar geleden

Hoelang blijft jullie baby slapen overdag?

Marieke van MiniMe.nl

3 jaar geleden

@ Lonneke: Goed om te horen! Het kan geen kwaad om te proberen of dit ook voor jullie zoontje werkt toch? :)
Ik moet alleen eerlijk zeggen dat ik niet zo goed meer weer hoeveel voeding we gaven. We hielden altijd gewoon aan wat op het pak stond, dus daar zou ik vanuit gaan! En dan merk je vanzelf of jouw kindje meer of minder nodig heeft.

Succes!

Lonneke

3 jaar geleden

Beste Marieke,
Ik ben van plan om jou schema te gaan proberen, aangezien ons zoontje van 4 maanden ook niet goed wakker te krijgen is om 22.00/22.30 uur en dan behoorlijk boos is. Zo zielig! Echter drinkt hij wel de hele fles leeg. Om van 5 naar 4 voedingen te gaan zie ik daarom nog niet zitten. Nu voeden we om de 4 uur, maar vaak is hij al een uur voor de voedingstijd wakker dus ik verwacht dat hij een ritme van om de 3 uur niet erg zal vinden. Hoeveel cc voeding gaven jullie per keer?

Marieke van MiniMe.nl

3 jaar geleden

@ Tamara: Als ze eerder wakker werd, probeerden we dat inderdaad nog even te rekken met knuffelen/spelen of een speentje. Het kwam niet op een kwartiertje hoor, maar we probeerden dat schema wel zo veel mogelijk aan te houden!

Tamara

3 jaar geleden

Hoelang slaapt je baby dan toen die rond 3 maanden was? En stel dat ze eerder dan je voedingstijd wakker werd, bleef ze dan rustig tot voedingstijd? of vroeg ze ook eerder om voeding en zoja ben je dat dan gaan rekken? Ben benieuwd!

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.