De R van rust, reinheid, regelmaat en respect

De R van rust, reinheid, regelmaat en respect

De drie R's, die ken je vast wel. Ze staan oorspronkelijk voor rust, reinheid en regelmaat. Een handige opvoedingstruc, maar tegenwoordig mag de R van respect ook niet ontbreken.

Camiel is pedagogische professional bij Jonger, een jeugdhulpverlening organisatie in Rotterdam en deelt regelmatig haar opvoedkundige inzichten met ons. Dit keer heeft ze handige tips hoe jij de koningin van de bekende R's wordt! Rust, reinheid en regelmaat - en je leert er zelfs nog een paar nieuwe bij. Handige trucjes om vaker de rust in huis te bewaren! 

De R van rust, regelmaat, respect en richting

'Rust, reinheid en regelmaat', het is een soort mantra dat je vaak hoort, zeker bij pasgeboren baby's. Het zijn fijne waarden om je kind een goede start mee te geven, maar ook daarna helpen regelmaat en eenduidigheid bij het gezond grootbrengen van kinderen. Tegenwoordig lijkt de R van Reinheid niet altijd meer de hoogste prioriteit te hebben, aangezien er vaak voldoende aandacht aan wordt geschonken. Baby's zijn soms zelfs te schoon, lees maar! Er zijn nu juist weer nieuwe R’s toe te voegen, bijvoorbeeld de R van Respect en Richting. Ik licht alle R's hieronder toe.

Rust

In onze praktijk kom ik vaak gedragsproblemen tegen die voor een groot deel te verklaren zijn door slaapgebrek bij kinderen. Veel voorkomende verklaringen van ouders zijn:

  • Het hebben van schuldgevoelens en daardoor meer toelaten
  • Laat thuis zijn na het werk en nog zo graag tijd met elkaar door willen brengen
  • Later naar bed brengen, want misschien slapen ze dan een keertje uit?
  • Toch de telefoon of iPad toelaten in bed
  • Beeldschermen nog aan ‘s avonds, want we werken zelf ook graag nog even door
  • Teveel suikers eten overdag. Waardoor een te sterk wisselende bloedsuikerspiegel ontstaat (en laat de dip nou net níet rond bedtijd zijn)

Geen rust, vicieuze cirkel

Genoeg redenen dus waarom kinderen te weinig slapen. Het gevaar is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Door het krijgen van onvoldoende slaap worden kids prikkelbaar, waardoor ze nóg moeilijker gaan slapen en nóg minder slaap krijgen. Het gedrag wat in eerste instantie veroorzaakt werd door vermoeidheid kan uiteindelijk probleemgedrag worden.

Teveel prikkels door weinig rust

Rust is niet alleen voldoende slaap, maar ook het beperken van prikkels. Het kan heel fijn zijn om je kinderen overal mee naartoe te slepen, maar voor sommigen wordt het snel teveel. Gun jouw kind een moment van rust, waarin het tot zichzelf kan komen en ervaringen van de dag kan verwerken. Beperk ook de keuze in speelgoed. Het is goed voor kinderen om verschillende soorten speelgoed te hebben, maar er kan ook teveel keuze zijn. Kinderen raken overprikkeld en zijn daardoor éxtra druk. Van gekkigheid weten ze gewoon niet meer wat te doen!

regelmaat

't Is nou eenmaal een feit: kinderen houden heel erg van regelmaat. De voorspelbaarheid geeft het kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf en zijn omgeving. Natuurlijk kan er bij een kind dat lekker in zijn vel zit en bij een wat ouder kind best wel eens van afgeweken worden. Bij regelmaat gaat het vooral om die paar specifieke momenten die je gezamenlijk hebt als gezin en hoe je als ouders op bepaalde situaties reageert. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een vast ochtendritueel
  • Tussen de middag even een telefoontje naar huis hoe de dag is geweest
  • Na school een kopje thee
  • We eten gezamenlijk aan tafel, behalve op zaterdag. Dan mag iedereen zijn ding doen

Respect

Een kind is jouw kleine copycat en jij bent zelf hét voorbeeld voor je kind. Laat daarom zien hoe het moet, het geven en verdienen van respect. Zeg bijvoorbeeld tegen jouw MiniMe: 'jij vindt het ook prettig als ik rustig op jou reageer als je boos bent, daarom wil ik ook dat jij nu rustig tegen mij doet.' Probeer zelf geen macht af te dwingen en pik het niet als een kind zich onrespectvol tegen jou gedraagt. 

Richting

Hiermee bedoel ik dat jij degene bent die bepaalt wat en hoe dingen thuis gebeuren. Tijdens gesprekken met kinderen in onze praktijk hoor ik regelmatig dat kinderen zelf (ja, echt zelf!) aangeven dat er geen regels en grenzen zijn thuis - en dat zij daar wel behoefte aan hebben. Kinderen hebben grenzen nodig. Kleine kinderen gaan er naar op zoek en dagen je uit, denk maar aan die fase waarbij jij continu blijft zeggen: 'nee, afblijven! Nee, laten staan. Nee, niet doen!' En later de fase waarin jouw kind steeds 'nee' tegen jou zegt wanneer je hem iets vraagt. Grenzen geven duidelijkheid en zorgen voor veiligheid: zo weten kinderen waar ze aan toe zijn. Ze moeten leren dat niet alles kan of mag. Als ze dat thuis niet leren, is de overgang naar de situatie waar ze wel geconfronteerd worden met grenzen groot. Juist dan reageren ze vaak met tegendraads gedrag.

Tips  & tricks om de rust thuis te bewaren

  • Laat bedtijd iets leuks zijn. Zorg voor een ritueeltje en laat weten dat het heerlijk voor je kind is dat het naar bed mag. Het is toch juist fijn is om lekker te mogen slapen?

  • Als je kind moeite heeft om de gebeurtenissen van overdag te verwerken, zing dan een liedje of verzin een verhaaltje waarin je de belangrijkste ervaringen van die dag meeneemt. Sluit af met 'het is nu tijd om lekker te slapen, morgen weer een nieuwe dag'.

  • Wil je de bedtijd van je kind wat vervroegen? Laat je kind dan steeds iets eerder naar bed gaan. Als jullie gewend zijn aan de nieuwe bedtijd, kun je het nog eens iets vervroegen. Zo ga je door tot je de gewenste bedtijd bereikt hebt!

  • Grenzen aangeven betekent vaak ook weerstand. Laat je niet verleiden om dan toch toe te geven. Het komt vaak hier op neer: 1 keer toegeven betekent daarna weer 15 keer consequent zijn.

  • Kinderen worden vaak druk van drukte. Neem dus genoeg rust en houd de activiteiten ‘s avonds rustig.

  • Zorg dat je partner en jij op een lijn zitten, spreek samen af welke regels of grenzen jullie belangrijk vinden en reageer beiden op dezelfde manier.

  • Orden elke dag even de speelplek. Een vloer bezaaid met speeltjes zorgt voor een stroom aan prikkels.

  • Een kind doet op een dag zoveel nieuwe indrukken op. Ga je naar de supermarkt? Dit is al een uitje op zich voor jonge kinderen. Beperk uitjes als je merkt dat jouw kind daar onrustig van wordt.

  • Zorg goed voor jezelf. Het geeft juist een goed voorbeeld aan kinderen wanneer je af toe even me-time inlast. Zo leren kinderen zich zelf te vermaken. En vervelen ze zich? Ook goed! Van vervelen leert een kind ontzettend veel.

  • Kinderen vinden het fijn als zij weten waar ze aan toe zijn. Dus is je kind lekker aan het spelen maar is het bijna etenstijd? Loop alvast naar hem toe en vertel dat jullie over 5 minuten gaan eten.

Natuurlijk is elk kind en zo ook elk gezin anders. Stel je eigen R's samen die bij jullie passen! 

Meer lezen van Camiel? Ze schreef eerder een blog over hoe je het zelfvertrouwen van je kind kunt vergroten

Bron: Regelmaat en Inbakeren, Ria Blom

Redactie MiniMe.nl

Door

22 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.