Oeps! Onze kinderen gaan te vaak in bad

Oeps! Onze kinderen gaan te vaak in bad

Nederlandse ouders zijn iets te grondig als het aankomt op de hygiëne van hun kind. Het liefst stoppen we ze elke dag in bad of onder de douche, maar dat is helemaal niet nodig.

Hoe vaak heeft je kind een bad of douchebeurt nodig? Niet zo vaak als je zou denken. Twee of drie keer per week is meer dan voldoende! 

Eczeem of allergie door te vaak in bad

Wanneer je kind vaker in bad of onder de douche gaat, is dat juist slecht voor de jonge huid. Elke dag warm water en zeep zorgt ervoor dat je huid juist uitdroogt. Hierdoor kan je kindje eczeem of een parfumallergie krijgen. Veel ouders denken dat dit ontstaat door een slechte hygiëne, maar het tegendeel is juist waar. Dermatoloog Marjolein Leenarts (die we kennen van haar Drs. Leenarts babyverzorgingsproducten) deed onderzoek naar het wasgedrag van ouders en concludeerde dat we best vaker een badje kunnen overslaan.

Een washandje in plaats van een bad

Zo vies wordt je kindje namelijk nog niet. Etensresten kun je prima met een washandje wegboenen. Baby's en jonge kinderen zweten nog niet, dus daar is de uitgebreide dagelijkse wasbeurt die we zelf gewend zijn zeker nog niet voor nodig. Pas vanaf een jaar of 9-10 wordt wassen belangrijker voor kinderen omdat dan de zweetklieren beginnen te werken en je last kunt krijgen van nare luchtjes. Bij baby's, peuters en kleuters is dat zeker nog niet het geval. 

LEES OOK: Je baby in bad doen - tips & adviezen

Zeep en winter: dingen waar je huid niet dol op is

Daarnaast is zuinig zijn met zeep altijd een goed idee. "Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is  funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af," aldus Drs. Leenarts. Zeker in de winter krijg je al snel een droge huid omdat deze dan extra te lijden heeft door weer en wind.

Ook interessant

Wil je weten wat goede, milde babyverzorgingsproducten zijn? Deze merken en verzorgingsproducten voor kinderen bevatten geen irriterende ingrediënten, fijn!  In onze shopgids vind je nog meer leuke babyverzorgingsadresjes.

Hoe vaak gaan jouw kinderen in bad of onder de douche? 

Rosanne Buitendijk

Door

26 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.