Baby met berg? Dit helpt!

Heeft jouw baby ook last van berg op het hoofdje? Poor thing! Met deze tips ben je zo van de schilfertjes af.

Van sommige dingen heb je nog nooit gehoord tot je jouw newborn baby in de armen hebt. Berg bijvoorbeeld: geel-bruine plekjes/korstjes op het hoofd van je baby. Dus nee, we willen je niet vertellen dat je op vakantie naar Oostenrijk moet. Berg komt voor bij veel meer baby's dan je denkt. Dít doe je eraan.

Baby met berg

De korstjes ontstaan door het indrogen van het van nature aanwezige vetlaagje dat alle pasgeboren baby's hebben. Het is niet besmettelijk en het heeft niets te maken met hygiëne. Meestal verdwijnt berg bovendien vanzelf. Vaak ontstaat het wanneer je baby ongeveer 6 of 8 weken oud is en gaat het weg wanneer je kindje drie of vier maanden oud is.

LEES OOK: Je baby in bad doen - tips & adviezen

Berg: stinkt dat?

Baby's hebben gelukkig geen last van berg. Het is niet pijnlijk en jeukt niet. Het grootste probleem is dat het er niet zo fris uit ziet. Sommige ouders merken dat het hoofdje van hun newborn wat muf ruikt. Je hoeft dan echt niet te wachten tot de berg vanzelf weggaat. We geven je hieronder een aantal tips die wij erg handig vonden!

Hoe kun je Berg bij een baby verwijderen

Geen zin om te wachten tot de berg vanzelf exit is? Je kunt een indrukwekkende collectie mutsjes aanschaffen, of je doet je voordeel met deze gouden tips om berg te verwijderen:

  • Masseer het hoofdje van je baby zachtjes in met olie. Daarna kam je de schilfers er voorzichtig uit. Dit moet je een aantal keer doen voor je er echt vanaf bent.
  • Bij de drogist of apotheek kun je speciale anti berg-borstels kopen om de schilfers los te kammen. Als je kindje al aardig wat haar heeft, ben je hier wel even mee bezig.
  • Anti berg-pads zijn een soort watjes die doordrenkt zijn in olie, verkrijgbaar bij de drogist. Dit smeer je op het hoofdje en de volgende dag kam je het uit. 
  • Dermatoloog dr. Leenarts heeft een fijne zalf ontwikkeld tegen berg. Het idee is hetzelfde als bij de overige tips: je smeert de zalf op het hoofdje, laat het een nachtje intrekken en de volgende ochtend kam je het er heel eenvoudig uit. Daarna wel even haartjes wassen
  • De haarlotion anti-berg spray van Zarqa is ook heel fijn bij berg!

Berg bij een baby van 5 maanden of ouder

Het kan natuurlijk dat je baby al wat ouder is en nog steeds last heeft van berg. Het is niet ongewoon dat de berg bij baby van 5 maanden of ouder nog niet weg is. Hopelijk bieden bovenstaande tips dan uitkomst.

Wat was jouw tactiek om je baby te verlossen van berg? Had je geduld of ben je aan de slag gegaan met hulpmiddelen? 

Rosanne Buitendijk

Door

26 juni 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.