Maak gerust flesvoeding met kraanwater

Maak gerust flesvoeding met kraanwater

Als je een flesje bereidt voor je baby, mag je tegenwoordig écht gerust ongekookt kraanwater gebruiken. Dit water is helemaal schoon en veilig.

Soms kun je met grote ogen aangekeken worden wanneer je kraanwater gebruikt voor de flesvoeding van je kindje. Alsof je je kindje aan een infuus van uitlaatgassen legt. Maar ongekookt water, rechtstreeks uit de kraan, is super veilig. In Nederland is de kwaliteit van kraanwater zo hoog dat je dit echt met een gerust hart kunt gebruiken voor de flesjes van je baby.

Experts raden kraanwater voor flesvoeding aan

Ik gebruikte ongekookt kraanwater voor de flesjes van mijn minime en heb ook vaker moeten uitleggen dat dit echt geen kwaad kan. Vaak betrof dit dan iemand van andere generatie die zelf niet beter weet dan water te koken voor je een flesje maakt. Maar tijden veranderen. Een rondje Googelen en fora afstruinen leert dat er nog steeds veel tegenstrijdige berichten te vinden zijn. Daarom voor eens en altijd, de stelling  over flesvoeding met kraanwater waar ziekenhuizen, waterleidingbedrijven, consulatiebureaus en bijvoorbeeld het Voedingscentrum zich achter scharen:

"Kraanwater is zeer geschikt voor het maken van flesvoeding. Het is veilig, uitvoerig getest en van hoge kwaliteit. Je hoeft het water daarom niet eerst te koken." 

Kraanwater beter dan bronwater voor flesvoeding

Bronwater gebruiken voor een flesje is aanlokkelijk, maar dan moet je voor elk flesvoeding een nieuwe verpakking openmaken. In een geopende verpakking bronwater ontstaan namelijk snel bacteriën. Bovendien hoeft bronwater 'maar' aan 15 eisen te voldoen en leidingwater aan 57 eisen, aldus Krnwtr

Verwarmen van flesvoeding

Je kunt alleen beter geen warm leidingwater voor flesjes gebruiken. Een geiser of boiler kunnen namelijk de kwaliteit van warm kraanwater beïnvloeden. Voor het opwarmen van een flesje kun je het beste de magnetron of flessenwarmer gebruiken.

Wanneer je water voor flesvoeding wel kookt

In een paar gevallen is het wel aan te raden om kraanwater te koken voor je er een flesje mee bereidt:

  • Als je in een oud huis woont met loden leidingen.
  • Als je een voorraad flesvoeding voor de hele dag in één keer klaar maakt. In gekookt water kunnen bacteriën zich minder goed ontwikkelen. 

Flesvoeding bewaren en meenemen

Hoe kun je nu het beste flesvoeding bewaren of meenemen? We schreven als eens een handig artikel vol tips & tricks over flesvoeding voor baby's. 

Bronnen: krnwtrVoedingscentrum, BrabantWater, St. Antoniusziekenhuis

Rosanne Buitendijk

Door

11 augustus 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

Jon

2 jaar geleden

check even of iets scheikundig klopt voordat je het post. Je moet sowieso NOOIT water koken omdat je bang bent voor loodvergiftiging. hierdoor wordt de concentratie lood namelijk hoger. Lood is een zwaar metaal en heeft een veel hoger kookpunt dan water. het water verdampt en het lood blijft achter. je hebt nu minder water en evenveel lood. Ik zou ook geen magnetron gebruiken als je bang bent dat het de kwaliteit van het water aantast. de microgolven kunnen namelijk het water eerder dood maken dan een boiler. ik zou water niet (sterk) verhitten voor je baby. Baby's mogen namelijk een lager gehalte aan mineralen binnenkrijgen en zoals ik al uitlegde zou het verhitten van water hier een negatief effect op hebben (verwarmen tot het een drinkbare temp heeft kan natuurlijk wel). En waar je ook bang voor bent dat het kraanwater mee vervuild is, het fleswater kan er evengoed mee vervuild zijn. Je moet gewoon niet zo bang, je kan op internet (vitens) vinden wat er in je leidingwater zit. Als je het niet vertrouwd, of het is niet perfect voor je kleine, dan kun je nog overstappen op bronwater. Een voordeel van fleswater is dat er op het etiket staat wat er in zit. Je kunt dan het beste bronwater gebruiken voor een kind. dit is misschien niet goed voor het milieu en je moet telkens een nieuwe fles kopen, maar als kraanwater niet voor jou werkt is dat de beste keus. werkt bronwater ook niet dan moet je een dokter inschakelen. het kan zijn dat je baby allergisch is voor iets in het water en dit kun je alleen vermijden als je weet wat het is.

Bianca

3 jaar geleden

Wij hebben ook altijd kraanwater gebruikt voor onze eerste twee kinderen. Nu wonen wij in de omgeving van Dupont en hoorden wij van onze kraamhulp bij onze derde, dat kraanwater afgeraden wordt voor baby's vanwege de lozingen door Dupont. Hierdoor is het water vervuild met GenX.

Het is dus blijkbaar niet zo dat je in alle gebieden risicoloos kraanwater kunt gebruiken. Voor baby's moet het eerst worden gekookt.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.