Zelfvertrouwen van je kind vergroten: zo doe je dat!

Zelfvertrouwen van je kind vergroten: zo doe je dat!

Zelfvertrouwen is geen kadootje dat je weg kan geven, maar je kan je kind wel helpen om zijn of haar zelfvertrouwen te vergroten. Opvoeddeskundige Camiel legt uit hoe!

'We willen het allemaal vanaf het eerste moment dat we die kleine in onze armen hebben, dat ze gelukkig zullen worden. Als je verder praat met ouders is er naast dat geluk nog iets wat ze graag voor hun kind wensen, namelijk zelfvertrouwen.' Camiel is pedagogische professional bij Jonger, een jeugdhulpverlening organisatie in Rotterdam. Met deze 10 tips van haar krijgt je kind een boost en kun je het zelfvertrouwen van je kind vergroten!

KINDEREN EN STERK IN HUN SCHOENEN STAAN

Vaak wordt op de basisschool pas duidelijk of een kind voldoende zelfvertrouwen heeft of dat het zich in sommige situaties soms onzeker voelt. Met veel nieuwe situaties en ervaringen is het ook helemaal niet gek dat een kind zich soms onzeker voelt. Dit proces ontwikkelt zich tot ver in de volwassenheid door. Vaak zijn er periodes van onzekerheid en is een kind niet continu onzeker. Maar toch kunnen die periodes van onzekerheid heel vervelend zijn voor zo'n kleintje en gun je het hem/haar om stevig in de schoenen te staan.

Kind speelt met Barbie op bed

ZELFVERTROUWEN BELANGRIJK BIJ KINDEREN

Zelfvertrouwen is durven geloven dat je zelf iets kunt. Voldoende zelfvertrouwen maakt het leven vaak net wat makkelijker en leuker. Als ouder heb jij invloed op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind. Maar ook andere factoren zoals het karakter van je kind, zijn mogelijkheden, ervaringen die jouw kleintje opdoet of de mogelijkheden die het krijgt om zich te ontwikkelen zijn van invloed.

Ieder kind, maar ook iedere ouder is anders. Is jouw kind onzeker en zou jij hem een extra boost willen geven? Deze 10 tips helpen het zelfvertrouwen al van kleins af aan te boosten!

LEES OOK: Je kind weerbaar maken - tips van experts

10 TIPS VOOR HET BOOSTEN VAN HET ZELFVERTROUWEN 

Actie reactie:

1. Baby's ontdekken tijdens hun eerste levensjaar door allerlei ervaringen dat zij ervoor kunnen zorgen dat er iets gaat gebeuren. Zij kunnen een gebeurtenis in gang zetten. Denk maar aan de baby die voor het eerst gaat lachen en dit nog vaker gaat doen als hij reacties krijgt.

2. Dat gaat nog gemakkelijker wanneer de reactie erop voorspelbaar is. Dus wanneer je op zo'n manier huilt gebeurt er dit, wanneer je je handjes uitsteekt tilt je mama of papa je op. Met name de gebeurtenissen waarbij het kind dus leert dat het zelf de veroorzaker daarvan is. En niet alleen met personen, maar ook met voorwerpen. Dus door te spelen!

Een kind kan de behoefte hebben om meerdere keren, dagen achter elkaar met hetzelfde voorwerp bezig te zijn. Het is belangrijk om hem dit te laten doen en verder te onderzoeken en niet direct weer nieuwe materialen aan te bieden of de oplossing ervoor aan te reiken. Laat hem maar ontdekken en gun hem de tijd die hij daarvoor nodig heeft. Daarmee stimuleer je het zelfvertrouwen omdat een kind de kans krijgt zelf te ontdekken.

Kind laat verftekening zien

Nee dat doe ik niet!

3. Kinderen moeten tegendraads mogen zijn, simpelweg doordat het daarmee leert dat het zelf controle heeft op situaties en omdat er een soort dapperheid voor nodig is. Vind als ouder een balans voor het toestaan van autonomie en het hanteren van je eigen regels.

Yes, dit kan ik!

4. Plezier hebben in eigen prestaties en dit belangrijker maken dan beloningen en waardering. Er zit ontzettend snel een oordeel aan een compliment, wees daar bewust van. Gebruik eens vaker 'het is je gelukt!' dan 'goed zo'. Aan 'goed zo' of 'mooi zeg', zit namelijk al een oordeel. Door de nadruk te leggen op het proces, benoem je het eigen aandeel van je kind in een succes. Of als het niet gelukt is, kun je zeggen: 'Het is nog niet gelukt.'

Papa en mama helpen

5. Betrek je kind bij klusjes die voor grote mensen zijn. Zoek daarbij een balans tussen zelf laten doen en begeleiden bij het uitvoeren van de taak. Kinderen leren door te zien. Jij bent hun voorbeeld en ze doen je ontzettend graag na. Al van kleins af aan. Geef ze de kans om grote mensen taken ook zelf te doen (jij biedt de kaders en daarmee de veiligheid). 

Kind maakt puzzel op eigen kamer

Bewegingsvrijheid

6. Geef je kind heel veel ruimte en de kans zichzelf te bewegen. Creëer een veilige speelplek met voldoende ruimte om te ontdekken en bewegen. Laat het daarbinnen zijn eigen gang gaan, waarbij het fouten mag maken en zijn eigen fantasie leert gebruiken om tot oplossingen te komen (niet jij die het voorzegt). 

'Kijk, ik zit in een boot'

7. Bied je kind spelmateriaal aan wat zijn fantasie en creativiteit prikkelt zoals kartonnen dozen, plastic tasjes, verschillende soorten materialen. En laat hem zelf uitzoeken wat hij ervan gaat maken.

'Ik verveel me'

8. Vervelen mag! Vervelen stimuleert een kind zelf na te denken en stimuleert daarmee zijn zelf oplossend vermogen en creativiteit (ze krijgen de hele dag al taken opgelegd, het is nu tijd ook even zelf na te denken). 

Moeder knuffelt kind

Acceptatie

9. Accepteer de gevoelens van een kind, hoe klein ook! Plak er geen stempel op. Dit kun je doen door te benoemen wat je ziet. Bijvoorbeeld, 'ik hoor je huilen'. Benoem wat je ziet als je merkt dat je kind ontmoedigt raakt. Benoem het probleem en de emotie die je denkt te zien. Bij baby's kun je dit al benoemen, bij oudere kinderen kun je ook vragen of het klopt en in gesprek hierover gaan.

De wijze les van frustraties

10. Frustratie hoort erbij. Al van baby af aan is het goed een kind te leren omgaan met frustratie, simpelweg door het hem zelf te laten ondergaan en niet alle bergen voor hem weg te halen. Dit werkt stimulerend. Wanneer hetgeen wat hij moest of wilde doen toch is bereikt geeft dit een echte boost aan het zelfvertrouwen van je kind!

LEES OOK: Concentratie bij een kind vergroten

Redactie MiniMe.nl

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.