Basisschool kiezen: waar let je op?

Basisschool kiezen: waar let je op?

Een basisschool kiezen doe je niet zomaar. Je wilt natuurlijk dat je kind zich op zijn plek voelt! Met deze tips wordt het gemakkelijker om de juiste basisschool te kiezen uit het brede aanbod!

Een basisschool uitzoeken is niet zomaar iets. In Rotterdam bijvoorbeeld al helemaal niet, omdat hier zo'n mega wachtlijst is voor veel scholen. Het is dus slim om niet heel lang te wachten met het inschrijven van je kindje! Volgens velen om mij heen ben ik vrij laat voor het zoeken naar een school voor Maud... Erg toch dat je daar zo vroeg al over na moet denken? Waar let je op bij het kiezen van een basisschool en wat voor vragen stel je? Ik deel mijn tips voor het maken van de beste keus! 

Wat is een goede school?

1. Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt bij de keuze voor een school

Overleg dit uitgebreid met je partner en probeer verder te denken dan alleen de locatie. Natuurlijk is het belangrijk dat je geen half uur hoeft te rijden voor je bij de school van je kind bent, maar als je de mogelijkheid hebt, is het fijn om alle scholen in de buurt te vergelijken.

2. Ga op pad met een vragenlijst en bereid je goed voor

Stel een vragenlijst op en vraag je partner, ouders of vriendin voor nog meer vragen die handig kunnen zijn. Mijn vragenlijst was zo:

  • Hoe is de sfeer in de klas, gang en buiten op het schoolplein?
  • Wat is de geloofsovertuiging op deze school en hoe geven zij hier invulling aan?
  • Wat doet de school aan cultuur en creativiteit?
  • Wat doet de school als een kind voor- of achterloopt op de rest?
  • Hoe ziet een schooldag eruit?
  • Gaan de kinderen naar buiten en hoe lang?
  • Wat zijn de lestijden per week?
  • Is er een mogelijkheid om over te blijven?
  • Wat voor leuke dingen organiseert de school buiten schooltijd?
  • Hoeveel kinderen zitten er gemiddeld in een klas?
  • Is er een wachtlijst? En wat is de wachtlijst op dit moment?
  • Wat zijn de sportactiviteiten van de school?
  • Hoe werkt de school aan de zelfstandigheid van een kindje?
  • Hoe wordt een kind begeleid?
  • Wat is de lesmethode? Word er gebruik gemaakt van een computer, interactief lesbord en iPads?
  • Hoe wordt een kind getoetst? En in hoe verre zijn deze toetsresultaten leidend?

3. Vraag om een rondleiding

Het kan op papier en tijdens gesprekken allemaal mooi verteld worden, maar zelf zul je dingen anders zien. Vraag daarom om een rondleiding en praat met de juffen en meesters zelf. Door met hen te praten, kun je beter voor jezelf nagaan of alles wel echt bij jou past. 

4. Vraag andere ouders naar hun meningen

Elke ouder wil het beste voor zijn/haar kind(eren). Een praatje met andere ouders kan voor jou doorslaggevend zijn om juist wel of niet te kiezen voor deze basisschool. 

5. Geeft het je een goed gevoel?

Je kindje zal er vijf dagen per week naartoe moeten. Het is daarom belangrijk dat jij als ouder een goed gevoel hebt wanneer je je kindje naar school brengt. Vertrouwen hebben in de basisschool en vooral de juf of meester van je kindje is belangrijk! 

De verschillende onderwijsstromen

Er zijn verschillende onderwijsstromingen en elke school heeft weer een ander beleid of pedagogisch concept. 

  • Een openbare school staat los van godsdienst, levensbeschouwing of pedagogische stroming. Sommige openbare scholen werken wel volgens een (pedagogisch) concept, maar de meeste scholen niet. 
  • Bijzondere scholen hebben een achtergrond in religie (bijvoorbeeld christelijk of katholiek), levensbeschouwing of zijn ontstaan vanuit een opvoedkundige overtuiging. 
  • Scholen met algemeen bijzonder onderwijs - hieronder vallen schooltypen  als Montessori, Jenaplan, Dalton, Vrijeschool, Freinet en de Nutsschool. Twee vrij recente vormen van bijzonder onderwijs zijn het Ervaringsgericht onderwijs (EGO) en het Gisdo.

De Montessorischool

Het Montessori-onderwijs gelooft dat je leerlingen moet 'helpen om het zelfstandig te doen'.

De Jenaplanschool

Op een Jenaplanschool zitten de leerlingen in de klas met drie verschillende leeftijdsgroepen (bijv. groep 3, 4 en 5). Dit zorgt voor een diversiteit aan leeftijden in één klas met als doel de 'zorg voor elkaar' te stimuleren. 

De Daltonschool

Het idee achter het Dalton-onderwijs is dat individueel en zelfstandig leren beter werkt dan klassikaal leren. 

De Vrijeschool

Op een vrijeschool staat de persoonlijke ontwikkeling van het kind centraal. Er is veel ruimte voor muziek, toneelspelen, beweging en handvaardigheden. 

De Freinetschool

Op de Freinetschool gaan ze uit van het initiatief van het kind. De leerling mag (mede) kiezen wat hij wil leren. Daarom kan hij gemotiveerd aan het werk gaan.

De Nutsschool

Deze stroming wil het sociaal bewustzijn van kinderen stimuleren. De nadruk bij deze school ligt op respect voor anderen (met een ander geloof of levensbeschouwing). 

Het Ervaringsgericht Onderwijs (EGO)

Het EGO gaat uit van het leren vanuit ervaring. Er is veel aandacht voor de initiatieven van kinderen en voor inlevende gesprekken met kinderen.

Het Gisdo

Gidso is de afkorting voor Geïntegreerd Interactief Semi-Digitaal Onderwijs. Er wordt veel met de computer gewerkt. 

Onderwijsgids van de overheid

De onderwijsgids van de rijksoverheid geeft een compleet overzicht van de organisatie van het onderwijs in Nederland. 

Sarah Glasbergen

Door

21 januari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.